Hur man fixar en iPhone med Ghost Touch-fel i iOS 13

Du är säker på att du inte gjorde någonting på din iPhone-skärm men av någon anledning lanserar appar eller skärmen rör sig på egen hand. Det verkar otrevligt men det händer faktiskt. Om detta inträffar efter att du har uppdaterat din iPhone till iOS 13, är du en av de få som står inför ghost touch-buggen i iOS 13. Läs vidare för att ta reda på vad du ska göra för att lösa problemet och få din iPhone att fungera normalt om igen.

Vad är ett ghost touch-fel och hur påverkar det din iPhone?

Som ett av de konstigaste efteruppdateringsproblem som upplevts på vissa iOS-enheter är den så kallade ghost touch eller ghost touching bug. Det har tidigare sett på vissa iPhone 6-varianter efter en iOS-uppdateringsimplementering och överraskande överträffades bland iOS 13 (beta) -fel i vissa iPhones. Som namnet antyder är ghost touch när din iPhone börjar utföra åtgärder av sig själv. Det här är när din telefon verkar reagera eller svara på icke-existerande beröring. Till exempel skulle appar på din iPhone bara öppna eller stänga utan att du gör något.

Bland de möjliga orsakerna till ghost touch-problem på en iPhone är en felaktig skärm eller skadade skärmkomponenter. Detta är vanligtvis fallet om vissa stift är på sin plats och därmed orsakar att din iPhone-skärm inte sitter korrekt i fallet. Bortsett från felaktig hårdvara kan ghost touch-problem också hänföras till programvarufel och glitches. Precis som vad vissa iPhone-användare upplever efter iOS 13 (beta) -uppdateringen. Om du har kommit in på den här sidan när du letar efter lite hjälp med att hantera samma iOS 13-postuppdateringsproblem på din iPhone ghost touch, är det här inlägget åt dig. Läs vidare för att lära dig hur du hanterar iOS 13 ghost touch bug på din iPhone.

Innan vi fortsätter, om du letar efter en lösning på ett problem med din telefon, försök att bläddra igenom våra felsökningssidor för att se om vi stöder din enhet. Om din telefon finns i listan över våra enheter som stöds går du till felsökningssidan och letar efter liknande problem. Använd gärna våra lösningar och lösningar. Oroa dig inte att det är gratis. Men om du fortfarande behöver vår hjälp, fyll i vårt frågeformulär för iOS-frågor och tryck på skicka för att kontakta oss.

Felsökning av din iPhone med Ghost Touch-fel i iOS 13

Innan du börjar felsöka, ta bort alla skärmskydd från din iPhone. Detta rekommenderas starkt om det installerade skärmskyddet inte kommer från Apple (tredje part). Se också till att din iPhone-skärm är fri från damm och smuts för att säkerställa att de inte påverkar skärmens funktioner och beteende. Om det inte hjälper till att lösa ghost touch-felet på din iPhone iOS 13, kan du gå vidare och prova följande lösningar.

Första lösningen: Mjuk återställ / starta om din iPhone för att fixa ghost touch bug.

Din enhet kan bara fungera från de senaste iOS-ändringarna. Detta händer vanligtvis när uppdateringen orsakade konflikter med ditt iPhone-system, särskilt dess skärmfunktioner. Det enklaste sättet att rensa ut mindre efterföljande uppdateringar som detta, att utföra en mjuk återställning eller omstart på iPhone kommer sannolikt att räcka. Om du gör det uppdateras dina appar och systemfunktioner och eliminerar på samma sätt mindre systemfel inklusive de som uppdateras av iOS 13-uppdateringen på din iPhone. En mjuk återställning kan utföras på olika sätt beroende på iPhone-modell / variant.

I tidigare iPhones, särskilt de med en Home-knapp, utförs en mjuk återställning genom dessa steg:

 1. Tryck och håll ned strömbrytaren / topp / sidoknappen i några sekunder tills reglaget för avstängning visas.
 2. Dra skjutreglaget för att stänga av enheten.
 3. Efter några sekunder trycker du på Power / Top / Side-knappen tills Apple-logotypen visas.

På senare iPhones utan en Home-knapp görs en mjuk återställning på detta sätt:

 1. Tryck och håll ner Top-knappen och endera Volymknappen tills reglaget för avstängning visas.
 2. Dra skjutreglaget för att stänga av enheten helt.
 3. Tryck och håll ner Top-knappen igen efter 30 sekunder tills Apple-logotypen visas.

Att utföra en mjuk återställning påverkar inte dina iPhone-data och leder därför inte till permanent dataförlust.

Läs också: Hur man fixar försenat pekskärmssvar på iPhone iOS 13

Den andra lösningen: Installera alla väntande uppdateringar.

Om ghost touch-felet bara uppstår när du använder en viss applikation, är det troligtvis bara ett isolerat problem för den appen. Kanske har den appen varit falsk från den senaste implementeringen av firmware och så småningom utlöste förekomsten av ett sådant kusligt symptom på din iPhone. Om appar från tredje part är de som påverkas kan det hjälpa att installera uppdateringar för dessa appar. Appuppdateringar innehåller också bugfixar för att korrigera fel i appen och glitches inklusive de som tillskrivs nya firmware-uppdateringar. Om din iPhone fortfarande är lyhörd och har en stabil internetåtkomst kan du utföra dessa steg för att manuellt leta efter och installera väntande appuppdateringar individuellt eller samtidigt:

 1. På Startskärm trycker du på App Store. Detta gör att Apple Store-appen startas.
 2. Bläddra till botten av App Store- skärmen och tryck sedan på Uppdateringar . En lista över appar med väntande uppdateringar visas.
 3. Navigera till listan över appar och tryck sedan på Uppdatera- knappen bredvid appens namn för att installera en individuell uppdatering för dina appar.
 4. Om flera appuppdateringar är tillgängliga trycker du på knappen Uppdatera alla längst upp till höger på skärmen.

Vänta tills dina appar är klar med uppdateringen och starta sedan om din iPhone för att tillämpa de senaste programändringarna.

Tredje lösningen: Återställ alla inställningar.

Symtom efter uppdatering som inte kunde åtgärdas genom de första procedurerna hanteras vanligtvis genom att återställa alla inställningar på din enhet. Denna återställning raderar alla dina nuvarande anpassade inställningar inklusive iOS 13 åsidosättningar som innehåller fel och utlöser ghost touch-problemet på din iPhone. Du behöver inte säkerhetskopiera filer i förväg eftersom den här processen inte påverkar sparade data på din iPhone-lagring. Om du vill göra det, kan du göra det med följande steg:

 1. Tryck på Inställningar från din startsida.
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Rulla ner och tryck på Återställ .
 4. Välj Återställ alla inställningar från de angivna alternativen.
 5. Ange ditt lösenord när du blir ombedd att fortsätta.
 6. Slutligen, tryck på alternativet för att bekräfta återställning av alla inställningar.

Efter återställning raderas alla anpassade inställningar och de ursprungliga värdena / alternativen återställs. Med det sagt måste du aktivera funktioner som är inaktiverade som standard så att du kan använda dem igen på din iPhone.

Fjärde lösningen: Radera din iPhone för att fixa ghost touch bug i iOS 13.

Din enhet kan ha fått några komplexa systemfel som orsakade envisa symtom. Om din iPhone fortsätter att uppleva spöksförändringar kan du behöva överväga att ta till fulla systemåterställningar. Ditt nästa alternativ om du vill felsöka ytterligare är en fabriksåterställning eller återställning på din iPhone. Detta raderar allt från ditt enhetssystem inklusive sparad information, nedladdningar och andra filer som är lagrade i det interna minnet. Med detta sagt, se till att du säkerhetskopierar all kritisk data i förväg. Du kan säkerhetskopiera dem till iCloud eller iTunes enligt dina önskemål. När du har säkrat din iPhone-säkerhetskopia kan du fortsätta med dessa steg och anställa en fabriksåterställning genom inställningar:

 1. På Startskärm trycker du på Inställningar .
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Tryck på Återställ .
 4. Välj alternativet Radera allt innehåll och inställningar.
 5. Ange ditt lösenord för att fortsätta.
 6. Tryck på alternativet för att bekräfta hela systemåterställning eller fabriksinställning.

Alternativt kan du använda iTunes för att radera din iPhone manuellt och sedan återställa fabriksinställningarna på en dator. Om du väljer att använda den här metoden kan du säkerhetskopiera filer från din iPhone direkt till iTunes-enheten eller en angiven mapp / katalog på din dator. När du är säker på att säkerhetskopiera all personlig information kan du börja radera din iPhone via iTunes. Följ bara kommandon och kontroller på skärmen för att starta och avsluta återställa din iPhone i iTunes. Efter återställningen kan du ställa in din iPhone som ny eller återställa från en tidigare iOS-säkerhetskopia.

Femte lösningen: Återställ din iPhone i Tunes (återställningsläge).

Genom att återställa din iPhone i återställningsläge kan iTunes reparera alla skadade systemdata från den senaste iOS-uppdateringen, inklusive de som utlöste ghost touch-felet. Chansen att lösa stora systemproblem genom återställningsläget är större. Men den största nackdelen med att göra det är att det påverkar interna data som lagras på din iPhone-lagring. Därför rekommenderas starkt att skapa säkerhetskopior via iTunes innan du fortsätter. Om du vill ge återställningsläget ett skott, hänvisar du bara till följande procedurer.

Om du använder en iPhone 8, 8 Plus, X och senare modell följer du dessa steg för att gå till återställningsläge:

 1. Anslut din iPhone till datorn och starta sedan iTunes.
 2. Medan din iOS-enhet är ansluten, tryck snabbt på och släpp knappen Volym upp.
 3. Tryck sedan snabbt och släpp sedan knappen Volym ned.
 4. Tryck och håll ned sid / strömknappen och släpp den inte när Apple-logotypen visas.
 5. Släpp sidan / strömknappen när skärmen för återställningsläge visas.

Om du använder en iPhone 7/7 Plus följer du dessa steg för att gå till återställningsläge:

 1. Anslut din iPhone till datorn.
 2. Öppna sedan iTunes på din dator.
 3. Håll sedan ned sidoknappen och volym ner- knappen samtidigt.
 4. Håll ned båda knapparna när Apple-logotypen visas.
 5. Släpp sedan båda knapparna när skärmen för återställningsläge (Anslut till iTunes) visas.

För äldre iPhones som iPhone 6s / 6s Plus och äldre modeller, följ dessa steg för att gå till återställningsläge:

 1. Börja med att ansluta din iPhone till datorn och starta sedan iTunes.
 2. Tryck och håll ned knapparna Hem och Lås / Sida / Topp samtidigt.
 3. Håll ned båda knapparna när Apple-logotypen visas och släpp sedan när du ser skärmen Återställningsläge (Anslut till iTunes) .
 4. Klicka på knappen för att återställa din iPhone.
 5. Följ resten av kommandona på skärmen och återställ din iPhone i iTunes.

Vänta tills iTunes kommer att återställa din iPhone och när du är klar kan du lämna återställningsläget och koppla bort enheten från datorn. Koppla inte bort din iPhone såvida inte hela återställningsprocessen är klar för att undvika iOS-korruption.

För att lämna återställningsläget, tvingar helt enkelt starta om din iPhone.

Sista utväg: Sätt din iPhone i DFU-läge och reparera iOS.

Det sista alternativet du har om ghost touch bug kvarstår efter att ha uttömt alla tidigare metoder är en återställning av DFU-läge. Detta är den djupaste typen av systemåterställning som görs på en iPhone. I det här läget kommer iTunes fortfarande att kunna synkronisera och komma åt ditt iPhone-system utan att aktivera startladdaren. Envisa fel och symtom som tillskrivs dödliga systemfel eller skadad iOS hanteras vanligtvis med denna metod. Om du vill felsöka ytterligare kan du hänvisa till följande procedurer för att sätta din iPhone i DFU-läge och återställa den i iTunes.

För att gå till DFU-läge på äldre iPhones från 6-tal och nedan, se följande steg:

 1. Börja med att ansluta din iPhone till datorn med den Apple-medföljande USB-kabel / Lightning-kabel.
 2. Håll både Hem-knappen och Lås-knappen intryckt i cirka 8 sekunder medan din enhet är ansluten.
 3. Efter 8 sekunder släpper du låsknappen men håller ner hemknappen tills skärmen blir svart och visar ingenting. Om du ser detta betyder det att din enhet har gått in i DFU-läge.

Om du har öppnat iTunes kommer det att få ett meddelande om att den har upptäckt din iPhone i återställningsläge. Följ bara kommandona på skärmen för att börja reparera och återställa din iPhone.

Så här går du till DFU-läge i iPhone 7 och 7 Plus:

 1. Anslut din iPhone till datorn med den ursprungliga USB-kabeln / Lightning-kabeln.
 2. Håll ner både sido- och volymknapparna i 8 sekunder.
 3. Efter 8 sekunder släpper du sidoknappen men håller ner volymknappen tills ingenting visas på skärmen.

Om din iPhone-skärm blir helt svart, indikerar den att den redan är i DFU-läge. Följ instruktionerna på skärmen som uppmanas av iTunes att börja reparera och återställa iOS.

För att gå till DFU-läge i iPhone 8, 8 Plus, X och senare modeller, se följande steg:

 1. Anslut din iPhone till datorn med USB-kabeln / Lightning-kabeln som medföljde.
 2. Medan den är ansluten, tryck och släpp snabbt Volym upp-knappen och tryck sedan snabbt på Volym ned-knappen .
 3. Håll ned sidoknappen i några sekunder tills skärmen blir svart.
 4. Håll sedan ner både sido- och volymknapparna i 5 sekunder.
 5. Efter 5 sekunder, släpp sidknappen men håll ner knappen Volym ned tills ingenting visas på din iPhone-skärm.

En indikation på att din iPhone är i DFU-läge är när din iPhone-skärm blir helt svart och inga texter eller logotyper dyker upp.

Då kommer iTunes att få ett meddelande om att den har upptäckt din iPhone i återställningsläge. Följ kommandona på skärmen för att börja reparera och återställa iOS i DFU-läge. När telefonen är klar återställer du, kan du lämna DFU-läget och börja konfigurera din enhet som första gången du gjorde.

För att lämna DFU-läget, bara genomföra en tvångsstart på din enhet.

Användardefinierade lösningar på din iPhone ghost touch bug i iOS 13

Andra användare som stötte på samma spökpekfel på sina iOS-enheter kunde hitta tillfälliga åtgärder genom att ansluta enheten till en icke-Apple-laddare och sedan koppla ur den. Tryck sedan på alla sidor på skärmen och släpp laddaren. Anslut sedan iPhone till den ursprungliga laddaren och knacka sedan på varje sida på skärmen igen.

En annan användardefinierad tweak är att hålla en av skärmens övre och nedre sida (höger eller vänster) och sedan 3D-touch och knacka på mitten på iPhone-skärmen.

Andra användare har hittat underverk från att stänga av sin iPhone, linda in den med en plastpåse, och när den är lindad, lägg iPhone i frysen i cirka 20 till 30 minuter. Efter den förflutna tiden, packa upp iPhone och låt den sedan torka genom att utsätta den i solljus i 1 till 2 timmar.

Notera:

 • Dessa är inte officiella lösningar och rekommenderas därför inte eftersom de eventuellt kan skada din iPhone fullständigt. Men du kan fortfarande välja att fortsätta efter eget gottfinnande.

Att använda tredjeparts iOS-reparations- och återställningssystem kan också betraktas som de sista alternativen. I likhet med iTunes kan dessa verktyg laddas ner till din Mac- eller Windows-dator och sedan starta den för att reparera stora systemfel på din iPhone.

Läs också: Hur du fixar iPhone-beröringsskärmens lagringsproblem efter uppdatering till iOS 13

Sök mer hjälp

För mer avancerade lösningar och officiella rekommendationer kan du eskalera problemet till din iPhone-operatör eller Apple Support. Beskriv bara det så kallade "ghost touch" -problemet du hanterar efter att ha uppdaterat din iPhone i iOS 13 såväl som de lösningar du har använt i ett försök att lösa problemet i slutändan. Om din iPhone fortfarande täcks av garantin, kan du lika gärna överväga att använda gratis service eller byta ut nya enheter.

Anslut oss

Vi strävar efter att hjälpa våra läsare att fixa problemen med sina telefoner såväl som att lära sig att använda sina enheter på rätt sätt. Så om du har andra problem kan du besöka vår felsökningssida så att du själv kan kontrollera de artiklar som vi redan har publicerat som innehåller lösningar på vanliga problem. Vi skapar också videor för att visa hur saker görs på din telefon. Besök vår Youtube-kanal och prenumerera på den. Tack.