Hur man fixar Apple iPhone 6s Touch ID som inte fungerar korrekt, misslyckas med att identifiera fingeravtryck [Felsökningsguide]

Touch ID är en iOS-säkerhetsfunktion som används för att autentisera vissa åtgärder med fingeravtryck. Samtida iOS-enheter från iPhone 5s eller senare, inklusive iPhone 6s, integrerar en kapacitiv ring runt Touch ID-sensorn i Home-knappen. Denna fingeravtrycksidentitetssensor skannar inmatningsfingeravtrycksbilden och ger ett OK-token när bilden matchar med något av de registrerade fingeravtryck på enheten. Då kan du låsa upp din enhet, köpa i iTunes, App Store, iBooks Store och Apple Pay. Men det finns tillfällen då Touch ID-sensor inte fungerar som avsett som vad vissa iPhone 6s-användare har hävdat. Vissa sa att det tog så lång tid för Touch ID att känna igen sina fingeravtryck eller värst, känner inte igen.

Vad kan ha orsakat att Touch-ID: n misslyckades och vad borde göras för att få det igen och fungera korrekt igen? Läs vidare för att ta reda på svaren på dessa frågor.

Men innan vi hoppar in i vår felsökning, om du har andra problem med din iPhone, se till att du kommer in på vår felsökningssida eftersom vi redan har behandlat en hel del problem rapporterade av våra läsare. Hitta frågor som liknar din och använd lösningarna vi föreslog. Om de inte fungerar för dig eller om du behöver mer hjälp, fyll i vår iPhone-frågeformulär och ge oss mer exakt information om ditt problem så att vi kan ge dig den bästa lösningen.

Möjliga orsaker till problem med Touch ID på din iPhone 6s

Det kan bara finnas två möjligheter här. Antingen Touch ID-sensorn (Hem-knappen) eller relevant komponent är skadad eller ett programfel. Fysisk eller vätskeskada på iPhone är mest troligt att skylla, särskilt om det fanns tidigare fall av dropp eller vätskeexponering på enheten. Detta kan också vara fallet om Touch ID inte fungerar efter byte av iPhone-skärmen, Hem-knappen eller andra relevanta delar. Tyvärr skulle hårdvarorelaterade problem med iPhone 6s Touch ID redan kräva teknikerhjälp för att kunna åtgärdas.

Under tiden, om det händer så plötsligt som att allt bara fungerade bra tills du laddade ner eller installerade något som appar eller programuppdatering, kan du säga att det är ett programfel. Skulle detta vara fallet på ditt slut, har du fortfarande hopp. Innan du anger ett datum för ett teknisk besök och betalar för serviceavgiften, överväg de efterföljande lösningarna för att försöka felsöka och lösa problemet i slutändan. Många av dem som har stött på samma problem på sin iPhone har hittat tur genom att prova dessa metoder, så det skulle inte skada om du också tar dina chanser.

Potentiella lösningar och lösningar för att hantera Touch ID-problem på din iPhone 6s

Nedan markeras generiska lösningar som kan hjälpa dig att fastställa den bakomliggande orsaken och få lösningen. Glöm inte att testa din Touch ID-sensor efter att du har slutfört varje metod för att se om problemet redan är rätt. Fortsätt vidare till nästa tillämpliga lösning vid behov.

Första metoden: Rengör skannern

Smuts, damm och olja kan leda till att skannern inte svarar eller utövar försenad respons. För att utesluta detta från de möjliga orsakerna, rengör du Hem-knappen med en luddfri trasa. Observera att Touch ID-sensorn kräver en högupplöst bild av hudens subepidermalskikt för att läsa ditt fingeravtryck och jämföra det med det som finns registrerat i filen. Så om det finns smuts eller smuts på Hem-knappen, är det möjligt att skannern har svårt att verifiera inmatningsbilden.

Andra metoden: Starta om din iPhone (Soft Reset)

Om Touch ID börjar visa några problem efter installation av nya appar eller iOS-uppdatering kan du betrakta det som ett programfel som utlöses av vissa buggar eller om de nyligen nedladdade filerna är skadade. För att korrigera dessa problem kan en mjuk återställning kunna hjälpa. Så här görs det korrekt på din iPhone 6s:

 1. Tryck och håll nere Sleep / Wake (Power) -knappen tills Slide to Power Off visas.
 2. Dra skjutreglaget för att helt slå av enheten.
 3. Vänta i cirka 30 sekunder.
 4. Efter den förflutna tiden trycker du på och håll ner viloläge / vakna-knappen igen tills Apple-logotypen visas.

Om din iPhone 6s inte svarar eller fastnar kan du istället starta en kraft. Här är hur:

 1. Tryck och håll in både Hem-knappen och Sleep / Wake (Power) -knappen samtidigt i minst 10 sekunder.
 2. Släpp båda knapparna när Apple-logotypen visas.

Båda metoderna kommer inte att påverka någon av dina iPhone-data, varför båda är säkra metoder att prova på.

Tredje metoden: Uppdatera iOS (om tillämpligt)

Om ditt iPhone Touch ID plötsligt slutade fungera och du fortfarande inte har installerat den senaste iOS-uppdateringen, bör du överväga att få uppdateringen. Programvaruuppdateringar erbjuder inte bara nya funktioner utan innehåller också bugfixningar inklusive de som påverkar Touch ID-sensorteknologin.

 • Gå till Inställningar-> Allmänt-> Programuppdatering för att leta efter tillgängliga programuppdateringar för din iPhone 6s .

Följ instruktionerna på skärmen för att fortsätta med nedladdning och installation av iOS-uppdateringen. Du kan också uppdatera din iPhone via iTunes som du föredrar. Säkra bara en dator med den senaste versionen av iTunes-appen installerad, anslut din iPhone till datorn med den medföljande USB-kabeln och följ resten av instruktionerna på skärmen för att slutföra uppdateringsprocessen.

När du har installerat uppdateringen, starta om din iPhone (mjuk återställning) och försök sedan placera fingret på Hem-knappen för att kontrollera om fingeravtryckssensorn nu kan upptäcka den. Se till att inte knacka för snabbt eller tryck ner för hårt. Placera bara fingret så att det rör vid den kapacitiva metallringen och hemknappen. Håll fingret stilla medan det skannas.

Fjärde metoden: Ta bort och lägg till dina fingeravtryck för Touch ID

Om du har nått så långt och fortfarande inte kunde få Touch-ID till att fungera som avsett, försök ta bort, ställa in Touch ID på din iPhone och sedan lägga till dina fingeravtryck igen. Du måste skapa ett lösenord för din enhet i förväg. När du är klar följer du dessa steg:

 1. Se till att fingret och Hem-knappen är rena och torra.
 2. Tryck på Inställningar .
 3. Tryck på Touch ID & Passcode och ange sedan ditt lösenord.
 4. Tao på Ta bort fingeravtryck. Upprepa detta tills alla dina fingeravtryck raderas.
 5. Tryck på alternativet för att lägga till ett fingeravtryck och följ sedan instruktionerna på skärmen för att ställa in eller lägga till nya fingeravtryck.
 6. Håll din enhet som du vanligt gör när du trycker på Hem-knappen.
 7. Tryck på Hem-knappen med fingret men tryck inte på. När du känner av en snabb vibration eller om du blir ombedd att lyfta fingret, lyft eller ta bort fingret från Home-knappen.
 8. Fortsätt lyfta och vila fingret långsamt och gör små justeringar av fingrarnas position varje gång.
 9. Justera greppet om du uppmanas. För att göra det, håll din enhet som du vanligtvis gör när du låser upp den och tryck på Hem-knappen med de yttre områdena av fingertoppen istället för mittpartiet som du skannade först.
 10. Du kan registrera upp till fem fingeravtryck. Varje nytt tryck kan göra att fingeravtrycksigenkänningen tar något längre tid. För att byta namn på ett fingeravtryck, tryck på fingeravtrycket och ange sedan ett nytt namn.
 11. Starta om din iPhone efter att ha konfigurerat Touch ID och se sedan om den fungerar.

I iOS 10 måste du trycka på Hem-knappen med Touch ID för att låsa upp din enhet.

 • Om du vill låsa upp din enhet med Touch ID utan att trycka på Hem-knappen, gå vidare till Inställningar-> Allmänt-> Tillgänglighet-> Hem-knapp- > och aktivera sedan Rest Finger för att öppna.

Ett annat alternativ du har istället för att trycka på Hem-knappen är Raise to Wake.

 • För att aktivera det här alternativet, gå till Inställningar-> Display & Ljusstyrka-> aktivera sedan höja till vakna.

Att välja dessa alternativ låter dig låsa upp din iPhone utan att trycka på Hem-knappen.

Femte metoden: Återställ din iPhone

Om ingen av de ovannämnda metoderna kan fixa din iPhone 6s Touch ID kan du överväga att utföra en systemåterställning den här gången. Du kan återställa din iPhone 6s med iTunes men innan du gör det, säkerhetskopiera din enhet. Följ dessa steg för att fortsätta med återställning av iTunes:

 1. Anslut din iPhone till datorn med den medföljande USB-kabeln.
 2. Öppna iTunes på datorn. Se till att du använder den senaste versionen av iTunes-appen.
 3. Vänta tills iTunes känner igen din iPhone.
 4. Om du uppmanas att klicka på alternativet Lita på den här datorn på din enhet.
 5. Välj dina iPhone 6s från listan över tillgängliga enheter i iTunes.
 6. Välj alternativet för att återställa säkerhetskopiering i iTunes .
 7. Plocka upp den mest relevanta iOS-säkerhetskopian du vill använda. Du kan hänvisa till datum och storlek på säkerhetskopian.
 8. Klicka på Återställ- knappen och vänta tills återställningstiden är klar.
 9. Håll din enhet ansluten till datorn efter att den startats om och vänta sedan på att den synkroniseras med din dator. När synkroniseringen är klar kan du koppla bort din iPhone.

Ställ in Touch ID igen och se sedan om det fungerar den här gången.

Andra användbara rekommendationer

 • Vissa iPhone-användare som har haft problem med att använda Touch ID-sensorn har fått en lösning genom att ta bort fodralet eller skärmskyddet från deras enhet. Det visade sig att utskärningen på väskan var för snäv för Home-knappen. Som ett resultat blockerar det delen av ditt fingeravtryck. Använd så mycket som möjligt bara det ursprungliga höljet eller skyddet för din iPhone för att förhindra att problem som detta inträffar.

Kontakta Apple Support eller din operatör för ytterligare hjälp och rekommendationer. Det rekommenderas starkt att eskalera enhetsproblem, inklusive Touch ID-fel, särskilt när det startade efter installation av en iOS-uppdatering. Om detta verkar vara ett vanligt problem bör Apple arbeta med en fix, i form av nya mindre programvaruuppdateringar. Men om du misstänker att en felaktig hårdvara orsakar detta problem kan du bara ta din iPhone direkt till en Apple Genius-bar och få den kontrollerad av en tekniker. Ditt bästa slutliga alternativ om ingenting fungerar skulle vara att överväga att få en uppgradering till iPhone 8. Att göra kommer inte bara att bli av med Touch ID-problemet du har att göra med, utan också låter dig uppleva och dra nytta av nästa nivå för iOS-teknik.

Anslut oss

Om du har andra problem med din iOS-enhet, inklusive iPhone 6s, kan du besöka vår felsökningssida eller fylla i och skicka detta formulär för att få ytterligare hjälp från vårt supportteam. Se bara till att ge oss all nödvändig information, till exempel din iOS-enhetsmodell, samt mer information om problemet du har med din enhet. När började till exempel problemet uppstå eller vad du gjorde innan problemet visas. På så sätt skulle det vara lättare för oss att fastställa de huvudsakliga orsakerna och hjälpa dig att hitta den bästa möjliga lösningen.