Enkla steg för att säkra iPhone-appar med hjälp av Touch ID [handledning]

Att använda Touch ID för att låsa upp din iPhone, iPad eller appar i dem är ett mer bekvämt sätt än att ange lösenord eller lösenord varje gång. Det är inte ovanligt att vissa användare glömmer lösenord så Apples Touch ID är ett välkomnande komplement till befintliga säkerhetsfunktioner. Touch ID kan också användas för att lägga till ytterligare ett lager av säkerhet för känsliga appar du kan ha. Att aktivera Touch ID i, till exempel, din bankapp eller Paypal-app är ett bra sätt att inte bara öppna den lättare nu, utan också se till att bara du kan låsa upp den med ditt fingeravtryck. Den här korta självstudien ger en grundläggande definition av vad Touch ID är, hur man inrättar det från början, hur man låser upp dina appar med det och hur man använder det när man gör köp.

Innan vi fortsätter, låt oss påminna dig om att du kan kontakta oss genom att använda länken längst ner på denna sida. När du beskriver ditt problem ska du vara så detaljerad som möjligt så att vi enkelt kan hitta en relevant lösning. Om du kan, vänligen inkludera de exakta felmeddelandena du får för att ge oss en idé var vi ska börja. Om du redan har provat några felsökningssteg innan du skickar ett e-postmeddelande till oss, se till att du nämner dem så att vi kan hoppa över dem i våra svar.


Vad är Touch ID?

Apples fingeravtrycksidentitetssensor, populärt känd som Touch ID, är ytterligare ett lager av säkerhetsskydd för iPhone-användare som använder biometrisk autentisering för att låsa upp en enhet och appar. Det är ett bra alternativ till old school-sättet att låsa upp appar och enheter med ett lösenord. Om du tenderar att glömma ditt lösenord för din iPhone eller iPad föreslår vi att du använder Touch ID istället. Touch ID är i princip ett sätt att låsa upp din enhet eller appar med ditt fingeravtryck. Även om ditt fingeravtryck är unikt är Touch ID fortfarande inte lika starkt som något bra alfanumeriskt lösenord. Men om du vill låsa upp din enhet för det mesta kan Touch ID vara ett bra komplement till ett starkt lösenord. Det är främst byggt för användarvänlighet snarare än för säkerhet, så se till att du skriver ditt enhetslösenord någonstans om du behöver det.

Touch ID använder din iPhone eller iPads fingeravtrycksskanner för att fungera. Den här skannern finns i telefonens Hem-knapp. Som du förmodligen vet nu har startknappen ett antal viktiga men ändå vardagliga funktioner som att väcka systemet, returnera vilken skärm du än befinner dig på hemskärmen och naturligtvis värd för fingeravtrycksskannern eller Touch ID-sensorn själv. Startknappen består av repfast safirglas som skyddar fingeravtrycksgivaren och en stålring runt den. När den här ringen berörs av fingret eller tummen, utlösas den kapacitiva Touch ID-sensorn, som ger en högupplösta bild av ditt fingeravtryck. Om du redan har registrerat detta fingeravtryck tidigare, jämför Touch ID-sensorn sedan den här fingeravtrycksbilden med vad som är lagrat i enhetens minne, och så småningom låser upp enheten om autentisering uppnås. Apple hävdar att ju mer du använder Touch ID, desto bättre blir det att känna igen ditt fingeravtryck eftersom det fungerar från fler vinklar över tiden.

Det finns fem situationer då Touch ID automatiskt stängs av. De är avsedda att skydda din identitet och dina uppgifter. De inkluderar följande:

 1. Om den lämnas oanvänd i 48 timmar kommer Touch ID att stängas av och du måste ange ditt lösenord eller lösenord för att beväpna det igen.
 2. När du har startat om eller återställt din enhet måste du ange ditt lösenord eller lösenord för att aktivera Touch ID.
 3. Efter 5 misslyckade försök i rad för att använda ditt fingeravtryck för att låsa upp enheten måste du ange ditt lösenord eller lösenord för att aktivera det igen.
 4. Om ett fjärrlås har skickats via Hitta min iPhone eller Hitta min Mac, måste du ange ditt lösenord eller lösenord för att aktivera det igen.
 5. Om ditt lösenord inte har använts för att låsa upp på sex dagar och Touch ID inte har använts för att låsa upp på sex timmar måste du ange ditt lösenord eller lösenord för att aktivera det igen.

Hur du aktiverar Touch ID på din enhet

Från och med iPhone 5S, som släpptes 2013, har Touch ID varit en grundpelare i iPhones sedan dess. Idag sportar iPhone 8 och iPhone 8 Plus fortfarande denna säkerhetsfunktion även om iPhone X inte längre stöder den. Istället använder iPhone X Face ID för att låsa upp sig själv.

Om du har en iPhone 5S, iPhone 6 eller dess varianter, iPhone 7 eller dess varianter, eller iPhone 8 och iPhone 8 Plus, måste du registrera ett fingeravtryck för Touch ID för den första installationen. Du borde kunna lägga till ytterligare fem fingeravtryck senare, som dina familjemedlemmar eller vänner.

 1. Öppna Inställnings- appen.
 2. Klicka på Touch ID och lösenord.
 3. Skriv in ditt lösenord för godkännande, om du blir ombedd. (För att konfigurera Touch ID initialt måste du ange ett lösenord först. Se till att hålla lösenordet någonstans så att du har en säkerhetskopieringsmetod för att låsa upp telefonen om Touch ID misslyckas.)
 4. Klicka på knappen Lägg till ett fingeravtryck .
 5. Placera fingret du vill registrera på Hem-knappen och lämna det där tills du känner ett surr.
 6. Lyft upp fingret och lägg det ner igen. Upprepa varje gång du känner en surr.
 7. Tryck på Fortsätt när Touch ID varnar dig om att det har slutfört det första steget och nu kräver periferiinformation.
 8. Placera kanterna på fingret som du vill registrera på Hem-knappen och lämna det där tills du känner en surr.
 9. Lyft upp fingret och lägg det ner igen. Upprepa med en annan kant tills du har registrerat hela fingrarna.
 10. Tryck på Fortsätt för att avsluta.

Samma steg ovan kan upprepas för ytterligare fingrar som du kan lägga till senare.

Nu när du har ställt in Touch ID framgångsrikt kan du aktivera Touch ID.

  1. Öppna Inställnings- appen.
  2. Välj Touch ID & Password .
  3. Ange ditt lösenord för att fortsätta.
  4. Slå på Touch ID för något av eller alla av följande:
   • iPhone Lås upp
   • Apple Pay (för iPhone 6 och 6 Plus eller senare)
   • iTunes & App Store

Hur du låser upp appar med hjälp av Touch ID

Inte alla appar på din iPhone stöder Touch ID. Vissa behöver inte ett lås i första hand medan andra kan behöva det. Om du vill aktivera Touch ID i appen måste du ta reda på först om den nämnda appen stöder den. I nästan alla appar som stöder Touch ID kan alternativet att konfigurera det hittas i appens inställningar. När du har identifierat appen du vill ställa in Touch ID-lås på kan du göra följande steg:

 1. Öppna appen.
 2. Gå till inställningsmenyn.
 3. Leta efter lösenord och Touch ID-funktion eller liknande. Ordning bör föreslå något liknande.
 4. Aktivera inställningen för lösenord och välj ett lösenord.
 5. Slå på eller slå på Touch ID och ange ditt lösenord om du uppmanas.
 6. Du kan nu börja använda Touch ID för att låsa upp appen.

Hur man använder Touch ID för att köpa saker

Touch ID kan användas för att göra inköp i iTunes Store, App Store och iBooks Store. Så här görs:

 1. Se till att iTunes & App Store är aktiverat under Inställningar> Touch ID & lösenord. Om du inte kan slå på den, kanske du måste logga in med ditt Apple-ID i Inställningar> iTunes & App Store.
 2. Öppna iTunes Store, App Store eller iBooks Store.
 3. Tryck på något för att köpa. Du kommer att se en Touch ID-prompt.
 4. Tryck lätt på Hem-knappen för att göra ett köp.

Med iPhone 6 eller senare bör Touch ID låta dig använda Apple Pay för att betala för objekt i iTunes Store, App Store, iBooks Store, inom appar och på vissa webbplatser som du kommer åt via Safari.


Engagera med oss

Om du råkar ha problem med din egen iPhone, låt oss veta om det så gör vi vårt bästa för att publicera dem och deras lösningar i våra kommande artiklar. Du kan använda den här länken för att kontakta oss för hjälp. Vi kan inte garantera ett svar på varje fråga men vi kan vara säkra på att vi kommer att tömma allt för att hjälpa dig.

Var så detaljerad som möjligt när du beskriver ditt problem så att vi lätt kan diagnostisera problemet. Om du kan inkludera felmeddelanden, popups, försök till felsökningssteg och omständigheter som leder till problemet, skulle det vara till stor hjälp.