Android Marshmallow-problem och lösningar [felsökningsguide]

Android Lollipops efterträdare, #Marshmallow, har äntligen bekräftats efter några månaders spekulation. Även om detaljer för det nya Google-operativsystemet (# Android6.0) bara är ett problem för närvarande, vet vi att det ärver många liknande drag från Lollipop. En av de mest synliga överföringsartiklarna från Lollipop är Marshmallows ursprungliga tema, eller brist på det. Baserat på den slutliga förhandsgranskningen (Förhandsvisning 3) ser Marshmallows tema ganska likadant ut med Lollipop. Det kan vara nytt men det avviker inte mycket från Lollipop trots att det införs förbättringar som appbehörigheter, power-management-funktion som kallas Doze, Android Pay, etc.

Det är säkert att säga att användare fortfarande kan uppleva fleråriga problem som plågar Android-enheter gång på gång. Nedan följer några av dessa förväntade problem och sätt att fixa dem.

Om du stöter på något #AndroidMarshmallow-problem kan du dela dem med oss ​​så att vi kan publicera dem och deras lösningar i våra nästa inlägg. Använd bara länken längst ner på sidan.


Android 5.0, även känd som Lollipop, betraktades ursprungligen som mildare mot batteriet jämfört med KitKat även om verkligheten visade något annat. Vi vet att detaljer om Marshmallow-funktioner fortfarande är föremål för spekulation, men det visar mer eller mindre liknande trender som Lollipop när det gäller allmän programvaruarkitektur. Detta innebär att problem med batteriladdning mycket väl kan vara en av dess förväntade svagheter. Huruvida vår förutsägelse kommer att bevisas felaktig beror på användarens recensioner under den slutliga utgåvan.

Det är värt att notera att en stor uppdatering av operativsystemet kanske inte är den enda skyldigheten för den fleråriga dåliga batteritiden på Android-flaggskeppstelefoner. I själva verket inträffar samma problem gång på gång på andra flaggskeppstelefoner från Sony, HTC, LG, Apple, etc. Tredjepartsappar, tjänster och vissa isolerade hårdvaruproblem kan också leda till snabba batteriladdningsproblem.

Google verkar följa konsumenternas önskan om bättre batterihantering i Marshmallow (åtminstone med Preview 3) genom att lägga till en mer detaljerad fördelning av batteriförbrukning per app under det vanliga batteristatistikfältet. Detta innebär att användarna har ett ytterligare verktyg till sitt förfogande nu för att kontrollera vilken app som behöver övervakas.

Under tiden är här de bästa metoderna som en användare måste göra för att fixa dålig batteritid efter uppdatering till Android 6.0.

Stäng av icke-kritiska eller onödiga tjänster

En av de effektiva metoderna för att stoppa snabbt batteriladdning är att inaktivera onödiga tjänster. Dessa tjänster lämnas ofta länge efter att en användare har använt dem. Korrekt batterihantering hanterar smarts i att använda din telefon. Se till att funktionerna nedan inte aktivt körs när din Android-telefon är i vänteläge eller i viloläge:

  • Wi-Fi
  • Blåtand
  • NFC (Near Field Communication)
  • GPS
  • Mobil data

Undvik områden med svag cellulär signal

Om möjligt, använd bara telefonen i ett område med stark mobiltelefonsignal. Det är ett känt faktum att dålig celltäckning kan påverka telefonens batteritid negativt eftersom enheten tvingas utöva mer kraft när den söker efter signaler. Konstant begäran om signal sökning är inte bara dåligt för batteriet, utan kan också bidra till överhettning eftersom processorn arbetar mer varje gång en signalförfrågan görs.

Om du inte har något alternativ att hålla dig borta från dåliga cellulära signalområden kan du stänga av telefonen när den inte används för att spara mer energi.

Håll koll på dina appar

Att kontrollera ditt batteriförbrukning är en annan bra praxis för att hålla batteriförbrukningen på en acceptabel nivå. Problematiska appar körs ofta oändligt så att övervakning av appens batteribruk under Inställningar> Batteri för att visa tecken på sådan aktivitet är ett måste.

Ju fler appar du installerar, desto troligare är att batteriets livslängd förkortas varje dag. Det rekommenderas att avinstallera sällan använda appar. Om du inte har använt en app på minst två veckor är det en bra indikator att det troligen inte är nödvändigt.

Om du misstänker att en tredjepartsapp kan bidra till problemet kan du överväga att starta upp telefonen i säkert läge . När du är i säkert läge hindras appar från tredje part från att köras, så om problemet med batteriladdning inte inträffar kan du starta isoleringsprocessen för att fastställa vilken app som är skylden.

Ett annat möjligt problem som kan plåga även de mest avancerade flaggskeppstelefonerna efter uppdatering till Android Marshmallow är långsam prestanda eller fördröjning. Om en enhet verkar långsamt vid laddning av appar eller om det finns en fördröjning mellan att ange ett kommando och en apps faktiska svar på det, orsakas problemet troligen av den senaste firmware. Många användare har stött på ett liknande scenario efter att ha installerat Lollipop på sina telefoner som den kraftfulla Samsung Galaxy S5 .

Ett scenario som detta kan nästan alltid förväntas om du blinkar en ny firmware över en befintlig, som vad som hände med personer som tidigare körde Android KitKat innan de installerade Lollipop. Vi fick mycket mindre firmware-relaterade problem från enheter som skickades ut med inbyggt Lollipop OS än de som fick OS senare. Lyckligtvis kan två av de vanliga felsökningsförfarandena - torka av cache-partitionen och fabriksåterställning - effektivt hantera problemet.

Om du befinner dig fast i ständig startslinga eller slumpmässiga omstarter efter uppdatering till Android 6.0, är ​​din bästa åtgärd att ta bort cache-partitionen . Saken med uppdatering från ett befintligt operativsystem till ett nytt, säger från Lollipop till Marshmallow, är att systemcachen tenderar att bli skadad efteråt, eller att några restfiler läggs till i ny uppsättning cache. Endera av dessa scenarier kan resultera i att vissa systemfiler stör varandra vilket leder till instabilitet. Andra instabilitetsproblem kan faktiskt inträffa efter att ha installerat en större uppdatering över en befintlig och boot loop är bara en av de teoretiska situationerna som kan hända när systemcachen inte är i gott skick.

Boot loop om det ofta stöter på efter att ha rotat eller blinkat en anpassad ROM till en enhet. Om du har rotat din telefon innan du installerar en ny firmware, se till att alla dina viktiga filer som videor, foton, kontakter etc. sparas på en annan enhet som en dator om du vill utföra en fabriksinställning .

Definitivt! Googles nya operativsystem planeras att släppas för nyare Android-enheter (även om äldre enheter också kan stöds vid ett senare tillfälle) som paketerar enorma mängder hårdvaraspecifikationer. Nedladdning av den nya Marshmallow-uppdateringen kommer inte bara att uppdatera säkerheten på din telefon utan kommer också att vara en rolig möjlighet att använda din enhet till fullo.


Om du är en av de användare som stöter på ett problem med din enhet, låt oss veta det. Vi erbjuder lösningar för Android-relaterade problem gratis så om du har problem med din Android-enhet fyller du bara i det korta frågeformuläret i den här länken så försöker vi publicera våra svar i nästa inlägg. Vi kan inte garantera ett snabbt svar, så om ditt problem är tidskänsligt, vänligen hitta ett annat sätt att lösa ditt problem.

När du beskriver ditt problem ska du vara så detaljerad som möjligt så att vi enkelt kan hitta en relevant lösning. Om du kan, vänligen inkludera de exakta felmeddelandena du får för att ge oss en idé var vi ska börja. Om du redan har provat några felsökningssteg innan du skickar ett e-postmeddelande till oss, se till att du nämner dem så att vi kan hoppa över dem i våra svar.

Om du tycker att det här inlägget är till hjälp kan du hjälpa oss genom att sprida ordet till dina vänner. GRUNTLE.ORG har även närvaro på socialt nätverk så du kanske vill interagera med vår community på våra Facebook- och Google+ sidor.