Samsung Galaxy Tab S5 släppdatum, nyheter och rykten

Samsung släppte Galaxy Tab S4 förra året utan mycket buller. Men surfplattan är en av de bästa i Android-segmentet tack vare sin underbara AMOLED-skärm och avancerad hårdvara. Även om Samsung lanserade Galaxy Tab S5e tidigare i år är det inte riktigt en fullständig efterträdare till Galaxy Tab S4. Även om Samsung har varit noga med att erbjuda multimediefunktioner på enheten saknar det en kraftfull processor eftersom företaget beslutade att gå med den mellanklassade Snapdragon 670 SoC. Just efter lanseringen av denna surfplatta har ryktan kvarts med rapporter om Samsungs nästa stora surfplatta, känd för nu som Galaxy Tab S5. Så vad vet vi om den här surfplattan hittills? Låt oss ta reda på det.

Samsung Galaxy Tab S5 släppdatum, nyheter och rykten

Vad vet vi hittills?

Nåväl förväntas Galaxy Tab S5 bli efterträdaren till Galaxy Tab S4 och förväntas ha en hel del uppgraderingar. Med tanke på den relativa tystnaden från Samsung finns det mycket lite vi vet hittills. Men efter marknadsutvecklingen och i vilken riktning Samsung går, har vi verkligen en idé om vad surfplattan kommer att packa. Om föregångaren är någon indikation kommer Galaxy Tab S4 i en enda 10, 5-tums variant, vilket minskar förvirringen bland kunderna. Tidigare erbjöd Samsung två varianter av AMOLED-surfplattan, som förståeligtvis inte har fungerat som förväntat. En ny rapport spekulerade också i att det kommer att finnas två modeller av surfplattan som bär modellnumren SM-T860 och SM-T865, vilket troligtvis endast är för Wi-Fi och den mobila versionen av surfplattan.

Visa

Displayen har varit något av ett underverk i Galaxy Tab S-sortimentet, med skarpa färger och utmärkt solsken. Galaxy Tab S4 lyckades hålla ramarna nere med ett skärm-till-kropp-förhållande på 78, 6%. Även om detta verkligen är mycket bra på en större enhet, kan det fortfarande vara bättre. Så detta är en av våra förväntningar från Galaxy Tab S5, främst när det gäller att hålla storleken nere samtidigt som skärmen hålls oförändrad. Teoretiskt sett är det troligt att det passar in en 11, 5-tums skärm på samma yttre om ramen är helt borttagna. Så vi kan inte utesluta en fullständig version av Galaxy Tab S i år.

Vi kan inte heller utesluta möjligheten till en fingeravtrycksscanner under display på Galaxy Tab S5. Med tanke på vad vi har sett på Samsungs smarttelefonuppställning hittills i år, verkar det verkligen inte långt. Det är svårt att ta Galaxy Tab S5e som inspiration för Galaxy Tab S5 med tanke på att den förra bara är en mellanklassad surfplatta, till skillnad från Galaxy Tab S-sortimentet.

Med förbättringen av skärmdesign hoppas man också att Samsung kommer att inkludera stöd för HDR-innehåll. Det är verkligen synd att en AMOLED-surfplatta inte i stort kan njuta av HDR-innehåll på stora strömningsplattformar. Det hoppas att Samsung kommer att kasta mer ljus på denna aspekt, vilket gör Galaxy Tab S5 till en av de mest tilltalande medieenheterna där ute.

Kamera

Detta har aldrig varit den starkaste länken för Samsungs surfplattor, även om företaget har tagit några gigantiska framsteg inom mobilfotografering under de senaste åren. En del av anledningen till att tillverkare inte tar surfplattor på allvar är att människor sällan använder kameran för något annat än videosamtal eller selfies, vilket gör den bakre kameran ganska mycket föråldrad. Men även då har Samsung varit vänlig nog att inkludera 13MP- och 8MP-kamerasensorer på Galaxy Tab S4, som utan tvekan är bättre än de flesta surfplattkameror där ute. Så om du tänker på en hålslagskamera på Galaxy Tab S5, ja, det kanske inte kommer att realiseras. Men med knappt någon information på denna front kan vi inte utesluta någonting.

Prestanda

Många känner att Samsung missade ett trick med Galaxy Tab S4 genom att använda Qualcomm Snapdragon 835-chip i stället för att vänta på Snapdragon 845, som var den främsta prestationsorienterade mobila chipset då. Företaget kanske vill rätta till det med efterträdaren genom att gå för Snapdragon 855 på Galaxy Tab S5. Det här är Samsungs flaggskeppstabletter och att ha hårdvara på topp kommer säkert inte att skada sina referenser på den snabba marknaden. Genom att använda Qualcomms senaste kisel kommer Samsung också att möjliggöra funktioner som HDR10 +, 10-bitarsfärg, dubbla 4K-skärmar samt under skärmens fingeravtrycksskannrar. Det säger sig självt att ha hårdvara som denna också kommer att göra den lämplig för casual eller högpresterande Android-spel.

Galaxy Tab S4 kom med stora mängder RAM, med 4 och 6 GB varianter att välja mellan. Med trenden i branschen i år bör vi inte bli förvånade över att se ett 8 GB RAM-alternativ med Galaxy Tab S5. När det gäller lagring kan vi mycket väl se en upprepning av 64 GB / 256 GB-kombinationen som med Galaxy Tab S4. Naturligtvis kommer det nästan säkert att finnas en microSD-kortplats för lagringsutbyggnad.

En annan viktig funktion här är företagets egenutvecklade S Pen-stylus som kommer att ge avkastning i år. S-pennan saknades på Galaxy Tab S5e, vilket vi anser är främst att hålla produktionskostnaderna nere för enheten. Men det har varit en armatur i Galaxy Tab S-serien ett tag nu, och vi förväntar oss inte att den försvinner i år. Om det förflutna är någon indikation, förväntar vi oss att Galaxy Tab S5 kommer att lanseras tillsammans med Galaxy Note 10 om några månader från och med nu. Med detta i åtanke kan vi se några stora S Pen-förändringar som visas på företagets dedikerade evenemang. Vissa rykten har till och med föreslagit att det kan finnas en S Pen-fjärrkontroll-app, vilket kan vara önsketänkande.

Vi har alla hört talas om trådlös laddning, men hur är det med Wireless PowerShare som Samsung introducerade med Galaxy S10 tidigare i år? Tja, detta är en funktion som gör det möjligt för kompatibla enheter att dela ström eller batterikraft med varandra för att hålla den andra juicerad. Detta är en utmärkt funktion som ursprungligen introducerades av Huawei i sina smartphones för inte så länge sedan. Det är ingen överraskning att Galaxy Tab S5 kommer att ha ett större batteri under huven. Detta gör det till en idealisk kandidat för Wireless PowerShare, vilket skulle göra detta till en utmärkt följeslagare för Samsungs befintliga enheter som Galaxy S10 samt den ännu lanserade Galaxy Note 10.

Anslutning och batteri

Detta säger sig självt, men Samsung vill desperat släppa en 5G-kompatibel version av Galaxy Tab S5. Med tanke på förvirringen och efterföljande förtydligande om Samsungs 5G-kapabla Galaxy S10-modeller i USA, är det vettigt för företaget att korrigera detta i tid för lanseringen av Galaxy Tab S5 samt Galaxy Note 10. Snapdragon 855 kommer också med stöd för 5G, så det kan vara ett tips om 5G-kapacitet på enheten. Det är dock helt troligt att Samsung kan överraska oss alla och bara erbjuda en 4G-modell av surfplattan. Men vi hoppas mot hopp om att det kommer att finnas en 5G-modell också. Naturligtvis kommer företaget också att erbjuda en enda Wi-Fi-version av Galaxy Tab S5 för globala marknader.

Detta är ett område som ännu inte har bekräftats, men Samsung överväger kanske att tappa 3, 5 mm-hörlursuttaget från surfplattan. Genom att följa trenden i år, följt upp av vad vi såg på några av företagets mellantelefoner, är det rättvist att anta att nästa flaggskepps-surfplatta kommer att se samma öde. Men vi såg föregångaren packa ett 3, 5 mm hörlursuttag, så det är troligt att företaget kanske bara behåller det. Det kommer att finnas en USB C-port ombord, tillsammans med företagets snabbladdningsteknik aktiverad. Batteriets livslängd på Galaxy Tab S4 var extremt hälsosam, medan laddningen var också ganska snabb tack vare 18W-laddaren från företaget. Räkna med att det kommer att finnas ett 7 300 mAh (eller större) batteri ombord på den senaste Samsung-surfplattan. Överraskande nog använde Samsung ett mindre batteri på 7040 mAh med Galaxy Tab S5e, vilket höjde tvivel om att batterikapaciteten kan sänkas.

programvara

Detta förväntas bli en höjdpunkt på alla Samsung smartphones och surfplattor under 2020. Företaget har arbetat mycket med sin One UI som är baserad på operativsystemet Android 9.0 Pie. Vi förväntar oss en tablettoptimerad version av detta operativsystem ombord på Galaxy Tab S5, tillsammans med några nya funktioner som kompletterar AMOLED-skärmen såväl som ombord S Pen-pennen. Det är också rimligt att anta att Samsung kommer att vara på toppen av sitt enhetsuppdateringsprogram framöver, vilket tekniskt gör Galaxy Tab S5 berättigad till minst två större framtida uppdateringar, inklusive Android 10 Q.

Prissättning och tillgänglighet

Detta är bara en uppskattning eftersom vi fortfarande är ett par månader bort från det officiella tillkännagivandet av Galaxy Tab S5. Men om föregångaren är någon indikation, förväntar vi oss att standardvarianterna på surfplattan ska prissättas runt $ 650-märket. Detta är en konservativ uppskattning med tanke på att Samsung också förväntas inkludera cellulära varianter i blandningen. Det är också möjligt att Samsung äntligen kommer att bryta med $ 1000-märket med sina surfplattor också. Som vi nämnt ovan borde surfplattan med all sannolikhet lanseras tillsammans med Galaxy Note 10. Rykten tyder på att Note 10 är planerad till en augustiutgåva, så det är rättvist att anta att Galaxy Tab S5 kommer att bryta täckningen ungefär samtidigt . Det har också föreslagits att Samsung kan erbjuda 128 GB och 256 GB modeller av surfplattan. Kanske är Samsung ute efter att erbjuda 128 GB-modellen till samma pris som förra årets 64 GB-modell. Att förvänta sig detta skulle dock vara ett ganska hopp.

Tillbehör

Samsung avslöjade ett gäng tillbehör till Galaxy Tab S4, inklusive sitt helt eget Book Cover Keyboard, som fungerar som ett omslag samt ett tangentbord för surfplattan. Vi kan förvänta oss att se några av Samsungs egna tillbehör till Galaxy Tab S5, inklusive en upprepning av det nämnda tangentbordet. Med tanke på den öppna karaktären för fodral med trådlösa tangentbord fungerar surfplattan också med ett stort antal tredje parts erbjudanden. Det bör också finnas en vanlig bokomslag som sansar tangentbordet och en laddningsstation. Vi kan inte utesluta möjligheten att Samsung presenterar nya tillbehör för surfplattan för att tilltala produktivitetsdrivna kunder.

Ska du vänta på Galaxy Tab S5?

Tja, om du är en fan av Samsungs surfplattor, särskilt AMOLED-skärmen som visar Galaxy Tab S-sortimentet, finns det all anledning för dig att vara entusiastisk över Samsungs senaste erbjudande. Även om det inte erbjuder samma spänningsnivå som vissa andra surfplattor på marknaden (läs: Apple iPads), är det ingen som förnekar att Samsung har tagit gigantiska framsteg på tablettmarknaden särskilt sedan ankomsten av Galaxy Tab S-serien några för flera år sedan. Vi har talat mycket om förändringarna som vi förväntar oss att se på Galaxy Tab S5. Men dessa förändringar är inte tilltalande för alla.

Om du är en kund som helt enkelt letar efter AMOLED-surfplattans upplevelse och överväger att köpa den äldre Galaxy Tab S4-modellen, rekommenderar vi starkt att du väntar. Eftersom Galaxy Tab S5 fortfarande inte tillkännages är det osannolikt att Samsung kommer att sänka priserna för sin äldre modell. Du kan förvänta dig att prissättningen för Galaxy Tab S4 kommer att sjunka betydligt när vi går in mot augusti, vilket kan vara den bästa tiden att investera i Samsungs flaggskeppstablett 2020.

Maskinvarespecifikationerna tyder på att Galaxy Tab S5 kan packa några uppgraderingar jämfört med föregångaren. Men eftersom vi ännu inte har fått konkret information på surfplattan, är det svårt att se om det är värt att vänta. Ryktena tyder verkligen på att det blir det.