Vad ska man göra om iPhone 8 pekskärm (digitizer) inte fungerar [felsökningsguide]

iPhone-skärmar, med början med den första iPhone-modellen, har utmärkt rykte genom åren. Smartphone-skärmar kan se bra ut till en början men de är faktiskt ganska mycket pålitliga. De är också ganska svåra att bryta. I många fall kan till och med en dåligt tappad iPhone fortfarande ha en fungerande skärm. Det jonstärkta glaset på din iPhone 8 är inte mindre hållbart än de andra komponenterna. Men i vissa fall slutar skärmen eller pekskärmen (digitaliseraren) helt enkelt fungera. Om din iPhone 8 har en pekskärmsproblem kan det hända att denna felsökningsartikel kan hjälpa. Tänk på att en fysiskt skadad skärm, som en knäckt skärm, inte kan åtgärdas med programvarutjusteringar. Om du har skadat skärmen efter att den har drabbats av ett hårt föremål, eller om vatten på något sätt hittat sin väg in i moderkortet, bry dig inte om att kontrollera lösningarna nedan. Vad du behöver är service så slösa inte din tid med att göra programvarulösningar.

Innan vi fortsätter, låt oss påminna dig om att du kan kontakta oss genom att använda länken längst ner på denna sida. När du beskriver ditt problem ska du vara så detaljerad som möjligt så att vi enkelt kan hitta en relevant lösning. Om du kan, vänligen inkludera de exakta felmeddelandena du får för att ge oss en idé var vi ska börja. Om du redan har provat några felsökningssteg innan du skickar ett e-postmeddelande till oss, se till att du nämner dem så att vi kan hoppa över dem i våra svar.

Lösning 1: Mjuk återställning av din iPhone 8

Om inte huvudskälet till ditt problem är fysiska skador, finns det en stor chans att du ska kunna fixa din pekskärmsproblem genom att starta om din enhet. Gör så här:

 1. Tryck och håll ner knappen Top (eller Side) tills skjutreglaget visas.
 2. Dra skjutreglaget för att stänga av enheten helt. *
 3. När enheten har stängts av trycker du på Top (eller Side) -knappen igen tills du ser Apple-logotypen.

Om genom att starta om din iPhone 8 normalt inte fungerar, kan du helt enkelt trycka på och släppa knappen Volym upp. Tryck sedan på och släpp snabbt knappen Volym ned. Tryck sedan ned och håll inne sidoknappen tills du ser Apple-logotypen.

Lösning 2: Kontrollera om skärmen har blivit för svag

I vissa fall kan användare misstaga en nedtonad skärm med en helt icke fungerande pekskärm. Om din iPhone 8-skärm har verkat mörk kan du överväga att kontrollera ljusstyrkan under Kontrollcentret genom att göra stegen nedan:

 1. Dra uppåt från skärmens underkant.
 2. När du har dragit upp Control Center drar du ljusstyrkan uppåt eller nedåt för att justera ljusstyrkan.

Du kan också försöka kontrollera skärmens ljusstyrka under Inställningar. Här är hur:

 1. Öppna Inställnings-appen.
 2. Tryck på Display & Brightness.
 3. Dra reglaget åt höger eller vänster för att justera ljusstyrkan.

Tänk på att iOS-enheter som din iPhone 8 använder en speciell ljusgivare för att upptäcka omgivande ljus runt dig. Om du befinner dig i en mörk miljö eller omges av ljus, justerar sensorn automatiskt skärmens ljusstyrka så att du kan se bilder och texter utan att själv justera ljusstyrkan. Denna funktion som kallas automatisk ljusstyrka är aktiverad som standard. Du kommer att märka att skärmens ljusstyrka kommer att justeras i enlighet med detta om den här funktionen är på.

Om du vill inaktivera funktionen för automatisk ljusstyrka kan du göra det under Inställningar> Allmänt> Tillgänglighet> Visa boende .

Lösning 3: Ta bort skärmskyddet

Om du använder ett skärmskydd kan du överväga att ta bort det för att se om det kommer att göra en skillnad. Vissa skärmskydd av dålig kvalitet kanske inte tillåter att fingeravtryck känns igen av digitaliseraren, ett tunt lager ovanpå skärmen som översätter beröring till digitala signaler. Din iPhone 8-skärm är utformad för att fungera utan skärmskydd så låt den vara så om den stöter på problem med att upptäcka fingeravtryck.

Lösning 4: Ladda med en annan laddkabel och adapter

Vissa iPhone-användare har tidigare fixat problem med pekskärmen genom att ladda sina enheter med en fungerande blixtkabel och adapter. Om du har en annan uppsättning laddningstillbehör, använd den och se om det gör skillnad.

Lösning 5: Avinstallera appar

Om din pekskärm slutade fungera tillsammans efter att du installerat en app, bör du se om du tar bort problemet kommer att lösa problemet. Inkompatibla eller dåligt kodade appar kan störa operativsystemet, vilket kan leda till alla möjliga problem. Så här tar du bort en app:

 1. Rör lätt och håll in appen tills den fnissar.
 2. Klicka på i det övre vänstra hörnet av appen.
 3. Klicka på Radera.

Lösning 6: Växla och inaktivera 3D Touch

Vissa iPhone-användare hävdar också att de har fixerade intermittenta pekskärmsproblem genom att växla 3D Touch-funktionen. Den här funktionen låter dig göra ett antal saker genom att helt enkelt trycka på skärmen. Du kan till exempel trycka fast (3D Touch) på en appikon för att få snabba åtgärder. Varje app, även de förinstallerade, har snabba åtgärder inklusive den som låter dig dela den med andra.

För att slå på och stänga av 3D Touch kan du göra följande steg:

 1. Öppna Inställnings-appen.
 2. Tryck på Allmänt.
 3. Klicka på Tillgänglighet.
 4. Tryck på 3D Touch.
 5. Aktivera 3D Touch och ändra 3D Touch Sensitivity.

Lösning 7: Återställning via DFU-läge

Om din iPhone 8 har svarat, eller om pekskärmen har slutat fungera helt och du inte kan göra någonting, är det sista felsökningssteget som du kan prova att göra återställning av programvara via DFU-läge. Detta är ett sista alternativet för desperata fall så att du bara vill göra detta eftersom alla våra förslag ovan inte fungerar alls. Den här proceduren kommer också att ta bort alla osparade data du har i telefonen. Den här proceduren kräver en dator med iTunes installerad. Se till att iTunes kör den senaste uppdateringen. Gör så här:

 1. Stäng alla aktiva appar på din dator.
 2. Öppna iTunes.
 3. Stäng av din iPhone. Om du inte kan stänga av det normalt, låt batteriet tömmas till 0% så att telefonen stängs av på egen hand. Ladda telefonen i minst en timme utan att försöka slå på den.
 4. Anslut din iPhone till datorn via USB-kabel.
 5. Håll strömbrytaren intryckt i minst 3 sekunder.
 6. Tryck och håll ned Volym ned-knappen på vänster sida av iPhone medan du fortsätter att hålla ned strömbrytaren. Se till att hålla in både strömbrytare och volymknappar i 10 sekunder. Om Apple-logotypen visas just nu, upprepar steg 5 och 6. Apple-logotypen bör inte visas alls.
 7. Fortsätt att hålla in Volym ned-knappen i ytterligare 5 sekunder. Om skärmen Plug in iTunes visas, upprepar du steg 5-7. Anslut till iTunes-skärmen ska inte dyka upp.
 8. Du vet att din telefon är i DFU-läge om skärmen förblir svart. Din dator ska sedan berätta att iTunes har upptäckt en iPhone.
 9. Följ stegen på skärmen på din dator för att göra en fullständig återställning.

Lösning 8: Kontakta Apple

Om din iPhones pekskärm har slutat fungera efter att något av objekten nedan inträffade, ska du kontakta Apple support:

 • iPhone 8 tappades av misstag
 • iPhone 8 exponerades för element eller vattenskadade (iPhone 8 är vattentät, inte vattentät)
 • skärmen var fysiskt påverkad eller knäckt
 • Återställning av DFU-läge fungerar inte

Engagera med oss

Om du råkar ha problem med din egen iPhone, låt oss veta om det så gör vi vårt bästa för att publicera dem och deras lösningar i våra kommande artiklar. Du kan använda den här länken för att kontakta oss för hjälp. Vi kan inte garantera ett svar på varje fråga men vi kan vara säkra på att vi kommer att tömma allt för att hjälpa dig.

Var så detaljerad som möjligt när du beskriver ditt problem så att vi lätt kan diagnostisera problemet. Om du kan inkludera felmeddelanden, popups, försök till felsökningssteg och omständigheter som leder till problemet, skulle det vara till stor hjälp.