Hur man fixar en iPhone-pekskärm som inte fungerar, svarar inte

Det här inlägget hjälper dig att fixa din iPhone-pekskärm som inte fungerar eller inte svarar. Så länge du inte har tappat telefonen eller blivit våt innan symtomen uppstår, har du en större chans att fixa den. Läs vidare för att lära dig vad du ska göra om din iPhone-pekskärm inte svarar eller inte fungerar.

Många faktorer kan orsaka att din iPhone-pekskärm slutar fungera eller att svara. Och det kan komma från telefonens programvara eller hårdvarukomponenter. Svarande skärmar förekommer ofta bland andra symtom på minnesproblem på tidiga enheter, men kan också påverka vissa nya enheter när de utlöses av dåliga appar och skadade systemfiler. Det här inlägget belyser några mycket effektiva lösningar på samma problem på en iPhone.

Att eliminera konkreta orsaker till svarsfri iPhone-pekskärm

Innan felsökning ska du se till att iPhone-skärmen är fri från damm och smuts. Kort sagt, det måste vara helt skärm. Om skärmen är täckt med damm och smuts finns det en större chans att skärmens beröringssensor misslyckas med att känna igen ditt finger / beröring. Så du måste hålla det klart och rent. Förutom skärmen, se till att dina fingrar också är rena och inte våta eller fet. Torka av dem om det behövs innan du rör vid telefonens skärm igen.

Försök också ta reda på om problemet bara isoleras till en app som om pekskärmen bara svarar eller slutar fungera när du använder en specifik applikation. I så fall måste något göras för att fixa appen annars, ta bort den. En annan viktig sak som du bör undersöka är den nuvarande minnestatusen på din iPhone. Inresponsivitet eller frusen skärm är bland de vanliga tecknen på prestandaproblem i mobila enheter som ofta är bundna till otillräckligt minne. Därför bör du överväga att gå till dina iPhone- inställningar-> Allmänt-> iPhone-lagringsmeny och sedan se om det tillgängliga minnet är tillräckligt för att tilldela nya appar och processer. Om din iPhones minne blir slut är det då du bör överväga att ta bort gammalt och oanvänt innehåll från systemet.

Du kan börja felsöka din enhet om symptomet fortsätter även efter att ha uppfyllt ovan nämnda krav.

Första lösningen: Starta om / tvångsstart.

Den allra första rekommenderade lösningen på mjukvarorelaterade symptom inklusive slumpmässig skärmfrysning är att starta om systemet. Eftersom din iPhone-pekskärm inte svarar, måste du utföra en tvingad omstart istället för den vanliga omstart / mjuk återställning. Om du använder iPhone 8, 8 Plus eller senare iPhones, här är vad du bör göra då:

 1. Tryck och släpp knappen Volym upp.
 2. Tryck sedan på och släpp knappen Volym ned.
 3. Slutligen, håll ner sidoknappen och släpp den sedan när Apple-logotypen visas.

I iPhone 7 och 7 Plus görs en tvingad omstart på detta sätt:

 • Tryck och håll ned volymknappen och strömbrytaren (Sleep / Wake) samtidigt och släpp sedan båda knapparna med Apple-logotypen visas.

För äldre versioner från iPhone 6 nedan, här är vad du bör göra för att tvinga den att starta om:

 • Tryck och håll in både Power (Sleep / Wake) -knappen och Home-knappen i några sekunder och släpp sedan båda knapparna när Apple-logotypen visas på skärmen.

Om din iPhone-pekskärm svarar igen efter att ha utfört en tvingad omstart / omstart, kan du behöva överväga att utföra följande procedurer för att bli av med triggers. Om det inte är hårdvaran, måste något inom programvaraspekten vara den skyldige. För att förhindra att problemet kommer tillbaka måste du eliminera avtryckaren. Bland de vanliga variablerna är dåliga appar, malwares och buggar, skadade data eller trasiga filer. Att utföra följande procedurer kan hjälpa till att rensa ut dessa faktorer och därmed stoppa symptomen från att återkomma.

1. Uppdatera dina appar och iPhone-programvara till den senaste versionen. Appar som fungerar är vanligtvis de viktigaste utlösarna. Observera att allt i ditt iPhone-system är sammankopplat och så om en av systemkomponenterna inte fungerar kommer andra funktioner och systemfunktioner sannolikt att påverkas. Detta är vanligtvis fallet om din iPhone pekskärm plötsligt slutar fungera medan du använder en viss app. Den appen måste ha glitrat och därför instabil. Och när den appen kraschar eller fryser fastnar iPhone-skärmens pekskärm också och reagerar därför inte på beröring. En effektiv lösning på detta är att uppdatera dina appar. Liksom iOS får appar också periodiska uppdateringar som drivs av sina respektive utvecklare. Dessa uppdateringar innehåller nya förbättrade funktioner såväl som bugfixar.

Om du vill leta efter och installera appuppdateringar på din iPhone hänvisar du bara till dessa steg:

 • Öppna App Store för att komma igång.
 • Navigera till den nedre delen av skärmen och tryck sedan på Uppdateringar . Om du gör det visas en ny skärm som innehåller listan över appar med väntande uppdateringar.
 • Klicka på Uppdatera- knappen bredvid appens namn för att uppdatera enskilda applikationer. Om flera appuppdateringar är tillgängliga trycker du på knappen Uppdatera alla istället.

När du är klar med att installera alla väntande appuppdateringar, starta om / mjuk återställ din iPhone för att tillämpa de senaste programvaruändringarna.

2. Ta bort / ta bort misstänkta filer och meddelanden. Om din iPhone-skärm plötsligt inte svarar eller frysas efter att du har laddat ner en fil som foton, videor eller e-postbilagor, måste den filen vara den skyldige. Försök hitta den filen, ta bort den och se sedan om det åtgärdar problemet. Om symptomet började uppstå när man tappade på en inbäddad länk i SMS- eller MMS-meddelanden, innehöll den länken troligen någon form av fel som destabiliserade eller förstörde telefonens normala funktioner.

3. Avinstallera gamla och onödiga appar. Bortsett från dåliga länkar och korrupta filer måste gamla och föråldrade appar också tas bort. Bortsett från att frigöra minnesutrymme, raderar föråldrade appar rensar också negativa symtom orsakade av dessa appar.

 • För att ta bort / avinstallera appar från din iPhone, helt enkelt gå över till startskärmen och tryck sedan på appikonen i några sekunder eller tills ikonerna vrikar. Klicka sedan på X som finns på den övre vänstra sidan av appen som du vill ta bort. Om du uppmanas att trycka på Ta bort för att bekräfta åtgärden.
 • Alternativt kan du komma åt din telefonlagring genom att gå till Inställningar-> Allmänt-> iPhone-lagringsmeny .

När du har nått den här menyn, leta upp och välj appen du vill ta bort. Följ sedan resten av instruktionerna på skärmen för att avsluta avinstallationen av applikationen från din iPhone.

4. Återställ alla inställningar på din iPhone. Systeminställningar som krossades av en uppdatering eller manuella anpassningar är också bland de möjliga orsakerna till varför din iPhone-pekskärm slutar fungera eller blir svarsfri. Om du vill utesluta detta återställer du alla inställningar på din iPhone så att alla anpassade inställningar och ogiltiga konfigurationer elimineras. Efter återställningen återställs dina telefoninställningar till sina ursprungliga värden.

 • För att återställa alla inställningar på din iPhone, gå bara till Inställningar-> Allmänt-> Återställ- menyn och välj sedan alternativet Återställ alla inställningar. Du uppmanas sedan att ange lösenordet för din iPhone. Ange bara rätt lösenord för att fortsätta. Tryck sedan på Återställ inställningar för att bekräfta.

Din iPhone bör starta om sig själv när återställningen är klar och laddar sedan standardalternativen. Detta kräver därför att du aktiverar enskilda funktioner som är inaktiverade som standard för att kunna använda dem igen på din telefon.

När du har aktiverat nödvändiga funktioner använder du din enhet som du normalt gör och se sedan om problemet återkommer eller inte.

5. Radera din iPhone (vid behov). Att utföra en huvudåterställning eller radera iPhone är vanligtvis det sista alternativet för att bli av med envisa symtom. Det är möjligt att komplexa systemfel finns på telefonen. I så fall kan raderingen av iPhone och återställning av fabriksinställningarna vara det bästa sättet att utplåna dessa fel. Men observera också att även om denna process ofta ger positivt resultat kan den också orsaka permanent dataförlust eftersom alla dina nedladdade appar och sparade data i det interna minnet också raderas i processen. Säkerhetskopiera alla dina väsentliga filer till iCloud eller iTunes-enheten i förväg för att förhindra detta. När du har säkrat säkerhetskopian fortsätter du med dessa steg:

 • Tryck på Inställningar från din startsida.
 • Välj Allmänt .
 • Rulla ner och tryck sedan på Återställ .
 • Välj alternativet Radera allt innehåll och inställningar.
 • Ange enhetens lösenord om du uppmanas.
 • Tryck sedan på alternativet för att bekräfta att du vill radera din iPhone.

Efter återställningen bör din telefon starta om automatiskt och laddar sedan upp sina fabriksinställningar. Om du vill använda din telefon igen måste du ställa in den först. För att göra detta följer du bara installationsguiden för att ställa in din iPhone som ny.

Prova det och se om problemet är borta. Oftare än inte, programvarorelaterade problem, även de som orsakas av tuffa buggar, löses och utplånas av en huvudåterställning eller fabriksåterställning. Förhoppningsvis skulle du få positiva resultat.

Återigen kan du bara utföra ovanstående procedurer om din iPhone resprispiger och fungerar korrekt igen efter en tvingad omstart. Om pekskärmen inte svarar eller inte fungerar efter en tvingad omstart, är ditt nästa alternativ att utföra iOS-återställning. Se bara till de efterföljande procedurerna för att lära dig vad du ska göra härnäst.

Andra lösningen: Återställ din iPhone i iTunes.

Om din iPhone: s pekskärm fortfarande inte fungerar efter en tvingad omstart, är det nödvändigt att utföra iOS-återställning. Vissa systemfel är tillräckligt tuffa för att motstå de initiala procedurerna inklusive en fabriksåterställning. För att hantera en sådan börda kan du välja att återställa återställningsläget på din iPhone eller sätta din iPhone i ett DFU-tillstånd så att all större systemskada eller datakorruption kan åtgärdas genom iTunes. Du kan hänvisa till följande steg om du vill fortsätta med dessa systemåterställningar.

1. Återställningsläget

Detta sätter din enhet i ett återställningsläge som gör att iTunes får åtkomst till operativsystemet även om pekskärmen inte fungerar eller inte svarar. För att komma igång måste du säkra en dator antingen Windows eller Mac med den senaste versionen av iTunes-programvaran installerad. Anslut sedan din iPhone till datorn med den medföljande USB / Lightning-kabeln. När du är ansluten går du till återställningsläget med följande steg:

 • Tryck och släpp snabbt Volym upp-knappen.
 • Tryck sedan på och släpp snabbt knappen Volym ned.
 • Tryck sedan på och håll ned sid / strömknappen tills du ser skärmen Anslut till iTunes . Detta betyder att din iPhone har gått in i återställningsläge.
 • När du ser alternativet Uppdatera eller Återställ, välj Uppdatera om du vill återställa utan att radera filer.
 • Om du vill återställa din iPhone från en tidigare iOS-säkerhetskopia klickar du på alternativet Återställ och följ sedan instruktionerna på skärmen för att välja säkerhetskopian som du vill återställa från.

Koppla inte bort din iPhone från datorn förrän iTunes ber dig att göra det. Annars kan du hamna med en helt skadad och dysfunktionell iOS.

2. Återställ DFU-läge

Om en återställningsläge återställning inte ger positivt resultat och din iPhone-pekskärm fortfarande inte fungerar eller inte svarar på beröringsingångar, är det här DFU-läge återställning kan tillämpas. När din iPhone går in i ett DFU-tillstånd är det fortfarande möjligt för iTunes att komma åt och synkronisera med iOS även om bootloader inte är aktiverat. Därför finns det en större chans för iTunes att reparera alla skadade systemkomponenter som fick beröringsskärmen att sluta fungera.

Men innan du gör det, se till att din telefon inte fick någon form av fysiska eller vätskeskador. Att utföra en återställning av DFU-läge på en vätska skadad iPhone kan tegla telefonen. Om det händer skulle du inte längre kunna använda din enhet. Om du är säker på att din iPhone är fri från maskinvaruskador och att du är villig att ta riskerna kan du fortsätta. För att komma igång, anslut din iPhone till datorn via USB / Lightning-kabel. När den är ansluten fortsätter du med de här stegen för att sätta din enhet i ett DFU- eller enhetsfirmwareuppdateringsläge:

 • Tryck snabbt och släpp Volym upp-knappen, tryck sedan snabbt ner Volym-knappen . Slutligen, tryck och håll ned sid / strömknappen tills skärmen blir helt svart.
 • Så snart skärmen blir svart trycker du och håller ner volymknappen medan du håller inne på sidan / strömbrytaren.
 • Efter 5 sekunder släpper du sidan / strömknappen men fortsätter att hålla ned volymknappen tills din iPhone dyker upp i iTunes på din dator.
 • När din iPhone visas i iTunes och ber dig att återställa enheten kan du släppa volymknappen.
 • Följ sedan kommandona på skärmen för att börja reparera och återställa telefonens operativsystem i DFU-läge via iTunes.

Vänta bara tills iTunes är klar med att återställa och reparera systemkomponenterna för skador och se sedan om problemet verkligen är löst.

Du kanske måste överväga att använda iOS-reparationsprogramvara från tredje part om iTunes misslyckades med att fixa din iPhone-pekskärm som inte fungerar. Det finns faktiskt många pålitliga alternativa verktyg som du kan använda när du slutar på alternativ. Välj bara den mest pålitliga och effektiva programvaran som är kompatibel med din iPhone och fungerar med den nuvarande iOS-plattformen din enhet kör på.

Fungerar din iPhone-pekskärm fortfarande inte eller svarar inte?

Om ingen av de givna procedurerna kan åtgärda problemet och din pekskärm på iPhone inte svarar eller inte fungerar, är det när iPhone-reparation eller service behövs. Du kan ta din enhet till närmaste Apple-auktoriserade servicecenter på din plats och få den granskad av en iPhone-tekniker. Om hårdvaruskador finns, är det när service behövs.

Alternativt kan du kontakta din iPhone-leverantör / operatör för ytterligare rekommendationer. Om din enhet fortfarande täcks av Apple-garantin, bör du använda garantin istället.

Jag hoppas att vi har kunnat hjälpa dig att lösa problemet med din enhet. Vi skulle uppskatta det om du hjälpte oss att sprida ordet så dela detta inlägg om du tyckte att det var till hjälp. Tack så mycket för att du läste!