Bästa text till tal-app (TTS) för Android

Din mamma hade rätt när hon sa till dig att du borde lägga mer tid på att läsa. Problemet med läsning är att det kräver mycket mentala resurser och kräver din fulla uppmärksamhet. När du kör till jobbet, lyfter tunga vikter på gymmet, förbereder en fullkurs middag till ett parti av sex, eller kör ärenden och gör sysslor, är dessa resurser inte tillgängliga och din uppmärksamhet krävs någon annanstans.

Ett bekvämt sätt att övervinna detta hinder (och göra din mamma olycklig) är att använda en text till tal-app (TTS). Som namnet antyder konverterar en TTS-app skriven text till naturligt ljudljud och spelar upp den till dig. Det bästa av allt är att det redan finns en fantastisk TTS-app förinstallerad på din Android-enhet.

Google Text-till-tal-appen har varit en integrerad del av Android sedan 2013. Den används för att läsa översättningar och uttal av ord, läsa böcker, ge sväng för navigering och förbättra tillgängligheten i systemet. Efter en av de senaste uppdateringarna kan Google Text-till-tal också åberopas av alla tredjepartsappar som stöder både textval och delning.

Du kan till exempel välja en hel webbartikel och låta Google Text-till-tal läsa den för dig med en röst som starkt liknar naturligt engelska eller något annat språk som stöds. Från och med nu innehåller listan över språk som stöds bengali, kantonesiska, danska, holländska, flera varianter av engelska, finska, franska, tyska, hindi, ungerska, indonesiska, italienska, japanska, koreanska, mandarin, norska, polska, portugisiska, Ryska, spanska, svenska, thailändska, turkiska och vietnamesiska. Google lägger till nya språk regelbundet och förbättrar de som redan stöds.

De flesta användare bör kunna använda Google Text-till-tal direkt utanför rutan, men vissa kan behöva aktivera det eller installera det. Appen är tillgänglig i Play Store, där du också kan kontrollera om du har den senaste versionen. För att aktivera det

  1. gå till Inställningar
  2. Språkinmatning
  3. Text-till-tal-utgång
  4. Välj Google Text-till-tal som din TTS-motor.

Trots Googles uppenbara tekniska överlägsenhet finns det andra TTS-appar där ute som är värda din övervägande. Några av de bästa av dessa appar utnyttjar kraften i Google Text-till-tal och tillämpar den på deras unika sätt. @Voice Aloud Reader använder tredjeparts TTS-motorer, till exempel den från Google, för att läsa allt från webbsidor till e-postmeddelanden till dokument och till och med till e-böcker.

Precis som med Google Text-till-tal kan du låta den läsa vald text från vilken app som helst, men du kan också öppna TXT, PDF, DOC, DOCX, RTF, ODT, EPUB, MOBI, PRC, AZW, FB2 och många direkt andra populära filformat. Appen hanterar korrekt kinesisk och japansk vertikal text, vilket gör den användbar för studenter på asiatiska språk och modersmål i kinesiska och japanska. Andra användbara funktioner inkluderar möjligheten att lägga till sparade artiklar från Pocket, synkronisera läsningens framsteg med Dropbox, spela in talade artiklar till ljudfiler eller till exempel slå upp ord och fraser på Wikipedia eller Google.

Det är viktigt att komma ihåg att @Voice Aloud Reader är utformad för att vara en allomfattande läsekompis med alla alternativ och funktioner du någonsin behöver. Försök att inte bli avskräckta om du inte vet vad alla alternativ betyder. Utvecklaren har utarbetat en omfattande online-manual och flera instruktionsfilmer, som förklarar hur allt fungerar i detalj.

Talk är en enkel app som kan hjälpa dig konvertera alla textstycken till en WAV-fil för senare användning. Du kan antingen importera text direkt från andra appar på din telefon eller skapa ett nytt dokument och skriva in vad du vill att appen ska säga.

Precis som @Voice Aloud Reader kommer Talk inte med sin egen TTS-motor. Istället måste du ha Googles TTS-motor installerad för att den ska fungera. Den kostnadsfria versionen av Talk stöds av annonser, men det finns också en betald version, kallad Talk Pro, som är helt annonsfri. Båda versionerna låter dig ändra både tonhöjd och hastighet, så att du kan anpassa ljudet till dina önskemål.