Llojet e librave: Zhanret në librat artistikë dhe jo-fiction

Eksploroni lloje të ndryshme librash duke përfshirë disa zhanre kryesore në Librat Fiction dhe Jo-Fiction me autorë të famshëm dhe sugjerime leximi:

Nuk ka asgjë aq të gjerë dhe të thellë sa fjala "Libra" . Ka lloje të ndryshme librash dhe kaq shumë zhanre. Ju mund të keni një zhanër të preferuar ose pak, por a jeni i sigurt që i njihni të gjitha llojet e zhanreve në libra?

Në këtë artikull , ne do t'ju përcjellim përmes dy llojeve kryesore të librave dhe të gjitha llojeve të zhanreve të librave që vijnë me to.

Pra, le të fillojmë duke kuptuar se çfarë është një zhanër.

Kuptimi i llojeve i librave

Çfarë është një zhanër

Ky është një term që duhet ta keni hasur jo vetëm në libra, por gjithashtu në filma, muzikë dhe forma të tjera argëtimi. Pra, çfarë është ajo? Sistemi i zhanrit u përdor për herë të parë në letërsinë e lashtë greke si poezi, prozë, shfaqje etj. për klasifikim.

Çdo zhanër kishte një stil të veçantë dhe specifik për tonin, përmbajtjen, temën, intensitetin dhe detajet. Për shembull, intensiteti dhe stili i të folurit për tragjedi nuk do të ishin të përshtatshme për komedinë.

Por zhanri mund të jetë gjithashtu konfuz. Merrni, për shembull, librin "Udhëtimet e Guliverit". Kjo vepër e shkëlqyer nga Jonathan Swift bie në kategori të ndryshme zhanresh. Është një satirë, një aventurë, një fantazi dhe gjithashtu një klasik.

Të kuptuarit e secilit zhanër do t'ju ndihmojë të kuptoni se sie njëjta gjë?

Përgjigje: Tmerri është zakonisht historia e dënimit që duket e pashmangshme dhe e parashikueshme. Kulmi i tregimit është zakonisht rreth largimit nga e keqja ose ndalimit të saj. Nga ana tjetër, historitë thriller janë të mbushura me tension dhe nuk janë të parashikueshme. Pra, thriller dhe horror janë dy zhanre të ndryshme.

Përfundim

Me kaq shumë lloje librash në dispozicion, ju do të gjeni diçka që do t'ju pëlqejë. Të gjitha zhanret kanë karakteristika të ndryshme dhe një libër mund t'i përkasë dy ose më shumë kategorive.

Ne kemi përmendur disa zhanre këtu, por ka shumë të tjera për të eksploruar. Nëse jeni adhurues i librit, do t'ju pëlqejnë absolutisht këto zhanre, dhe nëse jo, mund të bini në dashuri me to.

një libër mund të përfshihet në kategori të ndryshme zhanri. Dhe mund t'ju duken interesante edhe zhanre të tjera, disa që nuk i keni konsideruar kurrë më parë.

Lloje të ndryshme librash dhe zhanre

Librat klasifikohen gjerësisht në dy kategori - fiction dhe jo-fiction.

Një libër trillues është ai, përmbajtja e të cilit rrjedh nga imagjinata. Tema e tij mund të jetë e frymëzuar ose mund të huazojë një pjesë nga jeta reale. Librat artistikë janë nën termin ombrellë "roman" dhe vijnë në shumë zhanre.

Jo-fiction është e kundërta e trillimit dhe bazohet në tregime të vërteta të historisë, ngjarjeve reale dhe fakteve. Këto kanë relativisht më pak zhanre në krahasim me fiksionin.

Zhanret kryesore në librat artistikë

Këtu janë disa zhanre kryesore të trillimit që do të hasni zakonisht.

#1) Klasikët

Klasikët janë librat më të lexuar dhe madje mësohen në shkolla dhe kolegje. Këta libra i përkasin një periudhe të caktuar kohore dhe kanë merita letrare. Libra si Jane Eyre, Wuthering Heights, Robison Crusoe, etj janë vetëm disa shembuj të klasikëve.

Sugjerime për lexim: Krenaria dhe paragjykimi, Zoti i mizave

1>Autorët që duhen kërkuar: Charles Dickens, Jane Austen, Charlotte Brontë

#2) Tragjedia

Tragjedia është një libër dramatik që fokusohet në vuajtjet dhe tragjeditë e njerëzve. Në këto histori, heronjtë bien për shkak të të metave të tyre si të tepruaradashuria, lakmia, ambicia e tepërt, etj. Ky zhanër përkufizohet nga ngjarje të tmerrshme dhe pikëlluese me të cilat personazhi kryesor duhet të përballet. Romeo & Juliet, Anna Karenina, Hamleti, etj janë disa nga tragjeditë më të mëdha në botë të shkruara ndonjëherë.

Sugjerime për lexim: Kasolle: Ku tragjedia përballet me përjetësinë, Tragjedia e Hamletit, Princi i Danimarkës

Autorët që duhen kërkuar: William Shakespeare, John Green, Anne Frank

#3) Sci-Fi

Sci-Fi ose fantashkencë është një term ombrellë për llojet e zhanreve të librave që kanë koncepte të avancuara të shkencës dhe teknologjisë. Zakonisht mbart histori ngjarjesh si udhëtimi në kohë, afatet kohore alternative, eksplorimi i hapësirës, ​​fundi i botës, jeta jashtëtokësore dhe cyberpunk.

The Dune Chronicles, Frankenstein, Solaris, etj janë disa nga librat fantastiko-shkencore që ju nuk duhet humbur.

Sugjerime për lexim: Biblioteka e mesnatës: Një roman, projekti Hail Mary

Autorët që duhen kërkuar: Isaac Asimov, Robert Heinlein, Arthur C. Clarke

#4) Fantazi

Këto janë historitë që rrotullohen rreth magjisë, magjisë, krijesave të mbinatyrshme, mitike, etj. Shumica e shkrimtarëve të letërsisë përdorin folklorin, teologjitë, mitologjitë si frymëzim.

Do të gjeni elemente të fantazive epike, përrallave, perëndive dhe demonëve, fabulave, trillimeve gotike etj. Harry Potter, Kronikat e Narnias, Kulla e Errët, etj janë disa prej tyrelibra shumë të dashur me fantazi.

Sugjerime për lexim: Alkimisti, Harry Potter

Autorët që duhen kërkuar: George R.R. Martin, Patrick Rothfuss, Robin Hobb

#5) Aksion dhe aventurë

Këta janë librat që ju mbajnë në buzë të sediljes tuaj. Personazhet kryesore të këtyre llojeve të librave gjenden në situata me rrezikshmëri të lartë dhe shpesh vihen në situata të rrezikshme. Gjithmonë do të ketë rrezik, veprim dhe rrezik fizik në libra të tillë.

Librat aksion dhe aventurë shpesh lidhen edhe me zhanre të tjera, si fantastiko-shkencore, fantazi, mister, etj. Harry Potter, Treasure Island, The Count of Monte Christo, janë disa nga librat që duhet të lexohen të këtij zhanri.

Sugjerime për lexim: Poshtë një qielli të kuq: Një roman, The Sentinel: A Jack Reacher Roman

Autorët që duhen kërkuar: Miguel de Cervantes, Robert Louis Stevenson, Alexandre Dumas

#6) Krimi & Misteri

Këto histori zakonisht rrotullohen rreth një krimi që nga momenti i kryerjes deri në momentin kur zgjidhet. Dhe kur nuk ka një ide të qartë se kush e ka kryer krimin, zhanri kthehet në mister. Zakonisht është protagonisti i tregimit ai që e zgjidh misterin.

Tregimet më të mira të këtyre llojeve të zhanreve në libra shpesh fokusohen në pikëpamjet e ndryshme të aspekteve shoqërore dhe moralit të protagonistit dhe antagonistit. Nëse e doni krimin dhemister, do t'ju pëlqejnë librat si Gone Girl, Murder on the Orient Express, Sherlock Holmes, etj.

Sugjerime për lexim: Ku këndojnë Crawdads, Pacienti i heshtur

Autorët që duhen kërkuar: Agatha Christie, Gillian Flynn, Stephen King

#7) Romance

Historitë romantike shpesh përshkruajnë një të dashuruar marrëdhënie mes dy njerëzve. Ai merr parasysh dilemën e tyre, luftën sociale dhe çështje të tjera me të cilat përballen në marrëdhënien e tyre dhe mënyrën se si e bëjnë atë të funksionojë. Një roman romantik shpesh vjen me një fund të lumtur ku heroi dhe heroina e tregimit jetojnë të lumtur përgjithmonë, por nuk është gjithmonë kështu.

Disa nga tregimet më romantike janë edhe tragjeditë më të mëdha në botë, Romeo dhe Zhulieta nga Shekspiri është një shembull i tillë. Historia e dashurisë, Fletorja, Krenaria dhe Paragjykimi janë disa nga historitë romantike që do t'ju pëlqejnë.

Sugjerime për lexim: Përfundon me ne,  Kur besuam në sirenat

Autorët që duhen kërkuar: Nicholas Sparks, Danielle Steel, Nora Roberts

#8) Humori dhe Satira

Humori është një vepër komedi e trillimeve ku shkrimtari dëshiron të argëtojë lexuesit dhe t'i bëjë ata të qeshin me rrëfimin. Udhëzuesi Ultimate Hitchhiker për Galaxy, Me Flas Pretty One Day, Let's Pretend This Never Happened, etj janë disa nga shembujt e humorit.

Nga ana tjetër, satira është një nga më të thellat dhe kompleksetzhanret. Ai paraqet mangësitë dhe veset e një sistemi, shoqërie apo individi në formën e humorit të errët dhe ironisë. Lord of the Rings, Animal Farm, Don Kishoti, etj janë disa libra satirë që mund t'i lexoni.

Sugjerime për lexim: Born a Crime, Animal Farm

Autorët që duhen kërkuar: Douglas Adams, Terry Pratchett, Joseph Heller

#9) Horror

Tmerri është një zhanër që kërkon të provokojë frikë , terror, tronditje dhe lloje të tjera të ngjashme ndjenjash te lexuesit. Ato zakonisht frymëzohen nga folklori, mitologjia, etj. Historitë horror fokusohen në të keqen, vdekjen, jetën e përtejme, fantazmat, demonët, etj.

Disa nga historitë kreative horror përmbajnë edhe elementë si vampirët, shtrigat , ujqër dhe përbindësha të tjerë. House of Leaves, It, The Shining, etj janë disa nga historitë horror që ia vlen të lexohen.

Sugjerime për lexim: Nëse rrjedh gjak, Drakula

Autorë të shikoni për: Stephen King, Dean Koontz, Clive Barker

#10) Comics

Tregimet në librat komik përfaqësohen nga sekuenciale dhe tërheqëse arti narrativ me imazhe dhe dialogë. Ekzistojnë lloje të ndryshme të librave komik si ezoterik që kuptohen nga njerëz me njohuri ose aftësi vetëm të specializuara, manga me origjinë nga Japonia, etj.

Ka nën-zhanre të ndryshme edhe në komike. Fillimisht, komikët u konsideruan si një nga llojet e librave për fëmijë. Megjithatë,sot, komiket për të rritur kanë bërë të njohur edhe për veten e tyre. Watchmen, The Sandman, Doom Patrol, etj janë disa nga librat komikë më ikonë që do të hasni ndonjëherë.

Sugjerime për lexim: Fetch-22, Strange Planet

Autorët që duhen kërkuar: Stan Lee, Frank Miller, Alan Moore

Zhanret kryesore në librat jo-fiction

Ka më pak zhanre në librat jo-fiction. Këtu janë disa nga zhanret kryesore që do të hasni.

#1) Biografia dhe Autobiografia

Një biografi është një biografi e detajuar, jashtëzakonisht personale dhe intime rrëfim i jetës së dikujt. Dhe kur subjekti i vetë biografisë është shkrimtari, quhet autobiografi. Këto janë historitë për dështimet, arritjet, keqardhjet, marrëdhëniet dhe arritje të tjera të tilla të një individi.

A Beautiful Mind, The Enigma, Unthinkable janë disa nga biografitë më të mira ndërsa Wild, The Diary Of A Young Girl , Rruga e gjatë e vështirë nga ferri, etj janë disa nga autobiografitë më të mahnitshme që mund të keni në dorë.

Sugjerime për lexim: Greenlights, This Is Going to Hurt

Autorët që duhen kërkuar: Alexander Hamilton, Manfred von Richthofen, Billy Bishop

#2) Kujtimet

Kujtimet janë si autobiografi, por fokusohet në një gur prove, ngjarje ose përvojë të një individi. Just Kids, Men We Reaped, Night, etj janë disa nga kujtimet që keniduhet të lexoni nëse ju pëlqen të lexoni jo-fiction.

Sugjerime për lexim: Ashtu si unë jam, Kështjella e qelqtë

Autorët që duhen kërkuar: George Orwell, Beryl Markham, Jesmyn Ward

#3) Libra gatimi

Këta janë librat me receta të ndryshme nga kuzhinierë të famshëm, të famshëm dhe të tjerë. Mund të jetë thjesht një koleksion recetash të rastësishme ose që i përkasin një teme si kuzhina, rajoni ose përvoja e shkrimtarit.

Sugjerime për lexim: Pinch of Nom: 100 receta të stilit shtëpiak për shëndetin dhe humbjen e peshës, pastrim 10-ditor i gojëmjaltëve të gjelbër

Autorët që duhen kërkuar: Mary Berry, Paul Hollywood, Jessica Seinfeld

#4) Tregime të vërteta

Disa shkrimtarë shënojnë histori të vërteta të jetës, historisë dhe krimit nga e gjithë bota. Këto tregime lexojnë shumë si trillime, por duke qenë se ato kanë ndodhur tashmë, dhe nuk janë krijuar nga imagjinata, këto histori nuk përfshihen në fiksion. Njerëzit e mirë, Perandoresha Orkide, Pa vend, etj janë disa histori jo-fiction të ngjarjeve të vërteta.

Sugjerime për lexim: Nëse thua, qumësht i derdhur

Autorët që duhen kërkuar: Meg Waite Clayton, Jesmyn Ward, Emma Cline

#5) Self Help

Ndihma e librave për vetëndihmë njerëzit për të përmirësuar një pjesë të jetës së tyre. Këta libra zakonisht përmbajnë tema si marrëdhëniet, shëndeti fizik, shëndeti mendor, financat, etj. Si të fitoni miq dhe të ndikoni te njerëzit,Mendo dhe bëhu i pasur, Fuqia e tani, etj janë disa libra vetëndihmës që mund t'ju ndihmojnë të jetoni një jetë më të mirë.

Sugjerime për lexim: Katër marrëveshjet: një udhëzues praktik për personale Freedom (A Toltec Wisdom Book), Babai i pasur Babai i varfër: Çfarë i mësojnë të pasurit fëmijët e tyre për paratë që nuk bëjnë të varfërit dhe shtresat e mesme!

Autorët që duhen kërkuar: Steve Harvey, James Allen, Robin Norwood

Pyetjet e bëra më shpesh

P #1) Sa lloje librash ka?

Përgjigje: Ka kryesisht dy lloje librash - fiction dhe jo-fiction. Këto lloje ndahen më tej në zhanre të ndryshme.

P #2) Cili zhanër është Harry Potter?

Përgjigje: Harry Potter është Fiction Fantazi sepse ka një botë magjike që është e ndarë nga bota e zakonshme.

P #3) Çfarë e përcakton një roman misterioz?

Përgjigje: Romanet misterioze janë zakonisht romane kriminale të vrasjeve, zhdukjeve, etj, ku ngjarjet, fajtorët dhe ndonjëherë edhe viktima janë të paqarta. Ngjarjet shpalosen vetë ndërsa lexuesi vazhdon të lexojë tregimin.

P #4) Çfarë është një libër thriller?

Përgjigje: Thrillerët janë histori të errëta, plot dyshime dhe tërheqëse që nxiten nga komplote. Ajo gjeneron interes, eksitim dhe pezullim. Mund të jetë shumë emocionuese dhe mund t'ju mbajë në buzë të sediljes tuaj gjatë gjithë kohës.

P #5) Është thriller dhe horror

Lëviz në Krye