AR Vs VR: Dallimi midis Realitetit të Shtuar dhe Virtual

Ky tutorial AR vs VR shpjegon ndryshimet dhe ngjashmëritë midis Realitetit të Shtuar dhe Realitetit Virtual së bashku me përfitimet dhe sfidat:

Realiteti i shtuar dhe realiteti virtual janë dy terminologji konfuze sepse ato ndajnë disa ngjashmëri, por edhe ndryshojnë në një mënyrë ose në një tjetër. Për ata që janë të interesuar të luajnë përvoja VR dhe AR në telefonat inteligjentë, kompjuterët, tabletët dhe kufjet VR, ka lojëra, filma dhe përmbajtje të tjera 3D të mjaftueshme për eksplorimin tuaj me VR dhe AR.

Kompanitë dhe zhvilluesit janë duke adoptuar AR ose VR ose të dyja në marketing, edukim, trajnim, asistencë në distancë, ushtrime, diagnostikim në distancë të pacientëve, lojëra, argëtim dhe shumë fusha të tjera. Megjithatë, disa mund të jenë të pasigurt se cilin të ndjekin. Ky tutorial ofron një krahasim krah për krah të të dyjave për t'ju ndihmuar të zgjidhni.

Ky tutorial ndalet në përgjigjen e pyetjes se cili është ndryshimi midis AR dhe VR, dhe ngjashmëritë midis të dyjave. Ne do të shikojmë përfitimet, sfidat e AR kundër VR dhe gjithashtu do të zgjerojmë për të dhënë përgjigjen e pyetjes se çfarë mund të jetë më mirë në skenarët tuaj si zhvillues ose kompani.

Përcaktuar realitetin e shtuar dhe realitetin virtual

Ne kemi diskutuar tashmë në thellësi realitetin virtual. Është përjetimi i përmbajtjes dixhitale 3D në pajisje të tilla si kufjet e realitetit virtual. Tëmbivendosjet dixhitale mund të mos jenë të dukshme në AR pasi të kryhet mbivendosja, sepse është errësirë ​​dhe kamera nuk mund të ofrojë ndihmë për ndriçimin. Një tjetër skenar problematik variabël është që telefoni të jetë jashtë mbulimit GPS, që do të thotë se ai nuk mund të regjistrojë mjediset e përdoruesit në kohë reale, etj. Aplikacionet VR nuk e paraqesin këtë problem sepse nuk kapin pamje në kohë reale.

 • Aplikacionet VR janë më komplekse për t'u zhvilluar sesa aplikacionet AR. Ju duhet të gjeneroni një sasi të madhe paraqitjesh të botës reale dhe përfaqësimi juaj virtual në VR mund të duhet të ndryshojë gjithashtu nëse objektet dhe skenat e simuluara të botës reale kanë ndryshuar.
 • Faktori i kostos – Aplikacionet e realitetit të shtuar janë shumë më tepër i zbatueshëm nëse dhe kur dëshironi të përsërisni skena të botës reale pavarësisht nga ndryshimet, sepse ato kapin skenat në kohë reale përpara se të shtohen. Ju gjithashtu zhvilloni një numër të kufizuar elementësh dixhitalë. VR është shumë kërkuese sepse i zhvillon të gjitha skenat e botës reale në 3D, gjë që është më e kushtueshme për t'u zhvilluar dhe mbajtur.
 • Ngjashmëritë midis VR dhe AR

  #1) Të dyja ofrojnë zhytje

  VR dhe AR të dyja përdorin përmbajtje 3D dhe holograme dhe largohen ose synojnë për t'i lënë përdoruesit të ndjehen se janë pjesë e mjediseve të krijuara 3D.

  Në këtë rast, tre aspektet më të rëndësishme për zhytjen e plotë përfshijnë një, ndjenjën e pranisë. Kjo krijohet duke gjeneruar, duke përdorur lente zmadhuese ose modifikime të tjera të dritësmetoda, mjedise virtuale 3D me madhësi reale me thellësi që mund të imitojnë botën reale.

  E dyta është aftësia për të lundruar nëpër botët VR ose AR, ose aftësia për të ndërvepruar dhe kontrolluar objektet dhe mjediset virtuale . Përdoruesi, për shembull, mund të jetë në gjendje t'i lëvizë, të ecë rreth tyre, etj. Së treti, duke përdorur perceptime prekëse dhe ndijore ku shqisat vizuale, shija, dëgjimi, nuhatja, prekja dhe shqisat e tjera të përdoruesit janë simuluar në botët virtuale.

  #2) Përmbajtja 3D ose virtuale në të dyja

  Në të dyja rastet, AR dhe VR, imazhet virtuale përdoren ose për të pasuruar mjediset e botës reale në AR ose për të zëvendësuar mjediset e botës reale në VR.

  #3) Veglat e përdorura janë të njëjta

  AR dhe VR përdorin të njëjtat taktika në pozicion, dhe teknologjitë e gjurmimit të lëvizjes, vizionin e makinës , kamera, sensorë, pajisje prekëse, kontrollues, lentet, etj. Në të dyja rastet, edhe kur flasim për kufjet VR dhe AR, kemi parë përdorimin e telefonave inteligjentë ose kompjuterëve të përdorur për përpunimin e imazheve 3D.

  Kamera. dhe sensorë janë përdorur për gjurmim. Sensorët dhe vizioni kompjuterik mund të ndiejnë mjedisin e përdoruesit ose të gjurmojnë pozicionin e tyre në lidhje me objektet e tjera në mjedis. Kamerat mund të përdoren për të marrë imazhe.

  Kontrolluesit përdoren si në AR ashtu edhe në VR për lëvizjen, shfletimin ose navigimin në përmbajtjen 3d.

  Lentet përdoren për të transmetuar informacionin ose ngadifraksioni i dritës për të krijuar mjedise virtuale ose për të zmadhuar objektet virtuale në objekte virtuale me madhësi reale. Në AR, ato përdoren për të mbivendosur imazhe virtuale 3D me madhësi reale në skena të botës reale.

  #4) Të dyja aplikohen në industri të ndryshme në masë të barabartë

  Aplikimet e AR:

  Ka kaq shumë ngjashmëri midis AR dhe VR. Ne i përdorim të dyja, megjithëse në mënyra të ndryshme, në lojëra, shëndetësi, argëtim, arsim, fusha sociale, trajnim, arkitekturë, dizajn, mirëmbajtje dhe shumë fusha të tjera.

  Në realitet të përzier, përdoruesit mund të ndërveprojnë me objekte virtuale dhe këto, nëpërmjet fuqisë së gjesteve, shikimit, njohjes së zërit dhe kontrolluesve të lëvizjes, objektet virtuale gjithashtu mund t'u përgjigjen përdoruesve.

  Aplikacionet VR:

  Pajisjet e imazhit si kamera mund të përdoren për krijimin e përmbajtjes VR në kohë reale, në kufje. Kjo është kur VR po aplikohet për navigim ose demonstrim. Por kjo nuk mund të modifikohet në kohë reale. Në këtë rast, përdoruesi po eksploron ose shikon përmbajtje VR të krijuara ose të gjeneruara më parë.

  Në të njëjtën kohë, kufjet po ndjekin pozicionin dhe lëvizjen e tyre në kohë reale për të lejuar përdoruesin të bredh nëpër dhomë ose hapësirë, lirisht.

  Përmbajtja AR gjenerohet kryesisht në kohë reale kur përdoret pajisja AR, kryesisht duke përdorur vizionin kompjuterik, kamerën dhe pajisje të tjera imazherike. Disa përmbajtje të tilla si një shënues 3D dhe të tjera 3DPërmbajtja dixhitale mund të ngarkohet paraprakisht në aplikacion. Kjo do të lejonte pajisjen të kërkojë dhe ta zbulojë atë kur të përcaktojë se ku të mbivendoset përmbajtje virtuale e krijuar paraprakisht në skenën e botës reale.

  Motivi është të zhytesh në përmbajtjen dixhitale 3D me përmasa reale – shumica e të cilave përsërisin botën reale, megjithëse mund të jenë objekte imagjinare. Zhytje do të thotë të kesh ndjenjën sikur je pjesë e mjediseve dixhitale që po shikon.

  Do të thotë gjithashtu ndërveprim me përmbajtjen dixhitale dhe objektet virtuale 3D me përmasa reale, siç do të bënit në botën reale.

  Idealisht, ju jeni duke shfletuar dhe lundruar nëpër një botë virtuale të krijuar nga kompjuteri dhe imagjinare. Do të duket sikur jeni të pranishëm në kryerjen e gjërave që kërkojnë të bëhen atje siç do të bënit, natyrisht.

  Nga ana tjetër, realiteti i shtuar është një përfaqësim i shtuar i botës reale. Bota reale shtohet duke vendosur imazhe virtuale 3D në krye të mjediseve ose skenave të botës reale siç shihen nga përdoruesi. Përdoruesi sheh, përpara tij ose saj, imazhet virtuale ose hologramet që janë pjesë e mjediseve të tyre të botës reale.

  Përdoruesi gjithashtu mund të ndërveprojë me hologramet, siç do të bënte përdoruesi në botën reale.

  Shembulli i mëposhtëm tregon AR Pokemon në një smartphone:

  Të përziera realiteti është një realitet në të cilin bota virtuale 3D e krijuar nga kompjuteri dhe objektet ndërveprojnë me objektet e botës reale në skenën përfundimtare të shijuar nga përdoruesi.

  Realiteti i zgjeruar i referohet formës së realitetit në të cilin teknologji të ndryshme po përmirësohen shqisat e përdoruesit. Kjo është, Kompanitë më të mira të realitetit të shtuar

  Krahasimi AR me VR

  Dallimet

  Realiteti i shtuar Realiteti virtual
  Mbishkimi i përmbajtjes dixhitale virtuale 3D në botën reale për të shtuar këtë të fundit. Zëvendësimi i botës reale me botën virtuale 3D.
  Sistemi AR zbulon shënuesit dhe vendndodhjet e përdoruesve dhe thirrjet e sistemit në përmbajtje të paracaktuara për t'u mbivendosur. VRML krijon një sekuencë ndërvepruese të audios, animacioneve, videove dhe URL-ve
  Përmbajtje AR të mbivendosur në shënuesit e zbuluar ose vendndodhjet e përdoruesve. Nuk ka nevojë për shënues dhe zbulimin e vendndodhjes së përdoruesit për të paraqitur përmbajtje 3D.
  Gjerësi bande më e lartë për përvoja me cilësi të lartë – mbi 100 mbps për transmetim Kërkesa për gjerësi bande më të ulët – të paktën 25 mbps për transmetim.
  Më i përshtatshmi kur aplikacioni duhet të kapë mjediset e përdoruesit. Më i përshtatshmi kur aplikacioni duhet të japë zhytje të plotë.

  Ngjashmëritë

  Realiteti i shtuar Realiteti virtual
  Kërkohet përmbajtje 3D Kërkohet përmbajtje 3D.
  Kufjet AR kërkohen dhe në disa raste nuk duhet Kufjet VR kërkohen, por në disa raste nuk duhet
  Zmadhohet , objekte me përmasa reale Objekte të zmadhuara, me përmasa reale
  Smartphone, kufje AR, PC, tableta, iPad, lente, kontrollorë,aksesorë, të përdorur Smartphone, kufje VR, PC, tableta, iPad, lente, kontrollorë, aksesorë, të përdorur
  Dorë, sy, gisht, gjurmimi i trupit dhe nocioni gjurmimi në kufjet e avancuara AR Gjurmimi i dorës, syve, gishtit, trupit dhe gjurmimi i lëvizjeve në kufjet e përparuara VR
  Ofron zhytje për përdoruesit. Ofron zhytje për përdoruesin.
  Grup aftësish: modelim ose skanim 3D, motorë lojërash 3D, foto dhe video 360 gradë, disa matematikë dhe gjeometri, gjuhë programimi, C++ ose C#, komplete zhvillimi softuerësh , etj. Grup aftësish: modelim ose skanim 3D, motorë lojërash 3D, foto dhe video 360 gradë, disa matematikë dhe gjeometri, gjuhë programimi, C++ ose C#, komplete zhvillimi softuerësh, etj.

  Aplikimi i VR vs AR

  Aplikacionet VR ju lejojnë të zhyteni në një botë virtuale dhe imagjinare të krijuar nga kompjuteri, por aplikacionet e realitetit të shtuar lejojnë ju të bëni gjëra interesante, të ndjeshme ndaj vendndodhjes në vendndodhjen tuaj. AR,

  Disavantazhet e VR:

  • Kufizimet aktuale të përdoruesit për të prodhuar 3D dhe pajisje për këtë, si dhe pajisjet që luajnë ose mbështesin këtë, veçanërisht në kohë reale.
  • Të kushtueshme për të prodhuar përmbajtje dhe për të mbajtur redaktimin në përvoja plotësisht zhytëse pasi kërkohet riprodhimi i plotë i objekteve të botës reale.
  • Nevoja për hapësirë ​​të gjerë ruajtjeje në renë kompjuterike sepse kërkon zhvillim një sasi të madhe tëobjektet virtuale.

  Përparësitë e AR:

  • AR ofron më shumë liri për përdoruesit dhe më shumë mundësi për tregtarët sepse nuk ka nevojë të të jetë një ekran i montuar në kokë.
  • AR është më e mirë në potencialin e tregut sesa VR dhe po rritet me një ritëm më të shpejtë në të kaluarën e afërt, ndërsa markat e mëdha fillojnë të zbatojnë.
  • Aplikacione të shumta.
  • AR ndikohet më pak nga kufizimet e pajisjes. Megjithatë, ekziston ende një kërkesë për të krijuar objekte me rezolucion të lartë dhe të ngjashëm me jetën.

  Disvantazhet e AR:

  • Kufizimet aktuale të përdoruesit për të prodhuar 3D dhe pajisje për këtë, si dhe pajisje që luajnë ose e mbështesin këtë, veçanërisht në kohë reale.
  • Zhytje më e vogël se VR.
  • Përshtatje dhe aplikim i ulët çdo ditë përdorimet ditore.

  Për sa i përket depërtimit në treg, AR vs VR është një shqetësim interesant. Të dy janë në fazat e hershme të aplikimit dhe kanë potencial të madh. Shumica e AR dhe VR janë të theksuara mirë në lojëra dhe argëtim, por ne po shohim adoptim në industri të tjera.

  Dallimi midis VR dhe AR

  #1) Zëvendësimi i realitetit kundrejt shtimit të realitetit në mjediset e botës reale.

  Përdoruesi është i bllokuar nga mjedisi i tij real për të bërë gjëra interesante në VR. Në imazhin e mëposhtëm, një studiues nga Agjencia Evropiane e Hapësirës në Darmstadt demonstron se si astronautët mund të përdorin realitetin virtual në të ardhmen për të trajnuarshuani një zjarr brenda një habitati hënor.

  Një ndryshim i rëndësishëm midis AR dhe VR është se ndërsa VR përpiqet të zëvendësojë të gjithë realitetin deri në zhytjen e plotë, AR tenton të shtojë virtuale duke projektuar informacione dixhitale mbi atë që përdoruesi po sheh tashmë.

  Gjydhja e pjesshme është e mundur në VR, ku përdoruesi nuk është plotësisht i bllokuar nga bota reale. Zhytja e plotë e vërtetë është e vështirë sepse simulimi i të gjitha shqisave dhe veprimeve njerëzore është një gjë e pamundur.

  Meqenëse VR priret drejt zhytjes totale, pajisjet kërkojnë mbylljen e përdoruesit nga bota reale, për shembull, duke bllokuar shikimin e tij ose fushëpamja për të paraqitur në vend të kësaj përmbajtje VR. Por ky është vetëm fillimi i zhytjes sepse ka mbi pesë shqisa për t'u shqetësuar. Megjithatë, sistemet VR ndonjëherë kanë gjurmimin e dhomës, dhe pozicionin e përdoruesit dhe gjurmimin e lëvizjes, në të cilat ata do të lejojnë një përdorues të bredh dhe të ecë në një hapësirë ​​të caktuar.

  #2) Ndarja e të ardhurave të parashikuara është e ndryshme : VR kundrejt rritjes AR

  Pjesa e parashikuar e të ardhurave për VR ishte 150 miliardë dollarë këtë vit krahasuar me parashikimin e AR prej 30 miliardë dollarësh. Kjo mund të mos i përgjigjet pyetjes se cili është ndryshimi midis AR dhe VR, por tregon se ritmi i rritjes është i ndryshëm midis të dyjave.

  #3) Dallimet në mënyrën se si funksionojnë të dyja

  Përvojat e gjuhës së modelimit të realitetit virtual ose VRML krijojnë një sekuencë ndërvepruese tëaudio, animacione, video dhe URL që mund të merren nga një aplikacion, klient ose shfletues uebi për të simuluar mjediset virtuale.

  Me AR, platforma AR zbulon shënuesit (zakonisht një barkod) ose vendndodhjen e përdoruesit, dhe kjo do të aktivizojë animacionet AR. Softueri AR më pas do të japë animacione në shënuesit ose vendndodhjet e zbuluara të përdoruesve.

  #4) Kërkesa për gjerësinë e brezit: AR kërkon më shumë

  Bazuar në hulumtimin e tregut, VR kërkon 400 Mbps e lart për të transmetuar video VR 360 gradë, që është 100 herë më shumë se shërbimet aktuale të videove HD. Cilësia e rezolucionit 4K do të kishte nevojë për rreth 500 Mbps e lart në një kufje VR. Rezolucionet e ulëta prej 360 gradë VR kërkojnë të paktën 25 Mbps për transmetim.

  Aplikacionet AR kërkojnë të paktën 100 Mbps dhe vonesa më e ulët prej 1 ms. Megjithëse AR kërkon të paktën 25 Mbps për video 360 gradë me rezolucion të ulët, 360 gradë celulare me cilësi më të lartë nuk jep askund afër gamës dhe rezolucionit dinamik të nivelit të kamerës 360 gradë. Shpejtësia e biteve rritet me një përparim në teknologjinë e ekranit celular. Për VR, rezolucioni i nivelit të televizorit HD kërkon 80-100 Mbps.

  Në VR, ju nevojiten 600 Mbps për përvoja video 360 gradë me cilësi të retinës. AR kërkon qindra deri në disa gigabajt në sekondë për të transmetuar cilësi plotësisht zhytëse të retinës 360 gradë në përvojën celulare.

  Imazhi i mëposhtëm tregon kërkesat e rekomanduara të gjerësisë së brezit për Netflix dhe iPlayer. Duke luajtur normalevideot kërkojnë një gjerësi bande shumë më të ulët.

  #5) Përdorimi në telefonat inteligjentë është më i theksuar në AR

  Është e mundur të përdoret AR në 2D dhe Mjedise 3D shumë lehtë, si për shembull në një telefon celular. Në një rast të tillë, telefoni inteligjent përdoret për të mbivendosur artikujt dixhitalë në një hapësirë ​​të botës reale. Në VR, mënyra e vetme për të shfletuar përmbajtjen 3D në një smartphone pa kufje është 2D dhe njeriu nuk përjeton asnjë zhytje. Prandaj, ai eksplorohet më së miri me një kufje VR.

  Përdorimi i VR nuk është aq i theksuar në telefonat celularë dhe tabletët, por në PC.

  #6) Platforma të ndryshme për zhvillimin e aplikacioneve

  Aplikacionet e synuara në telefonat inteligjentë, PC dhe pajisje dhe platforma të tjera janë të zakonshme për AR dhe VR. Megjithatë, zhvillimi i aplikacioneve AR nuk është i njëjtë me zhvillimin e aplikacioneve VR. Në rastet kur do t'ju duhet të zhvilloni përmbajtje 3D, platformat janë të ngjashme. Eksperiencat mund të jenë të ndryshme nga vetë aplikacioni.

  Përndryshe, nëse do t'ju duhej të zhvillonit AR kundrejt VR në të njëjtën platformë, do të të kërkoje ende komplete të ndryshme zhvillimi softuerësh për aplikacionet AR dhe VR. Kjo për shkak se AR SDK ju lejon të ofroni aftësinë që aplikacioni të zbulojë dhe të kapë mjediset e përdoruesit në kohë reale. Pas këtij zbulimi, ata mbivendosin përmbajtjen 3D të ngarkuar paraprakisht mbi ato mjedise të kapura.

  Pjesa e fundit është që më pas të gjenerohet pamja përfundimtare dhe të lejohet përdoruesi të lundrojë dhe të ndërveprojë menëse është realitet i përzier.

  VR SDK ka të bëjë me aktivizimin e skenave të ngarkuara paraprakisht ose të ruajtura në renë kompjuterike të transmetimit të aplikacionit dhe lejimin e përdoruesit t'i lundrojë ato me gjëra të tilla si kontrollorët. Navigimi dhe kontrolli i mjedisit bëhet përmes gjurmimit të përdoruesve dhe mjedisit, i cili mundësohet përmes sensorëve, hapjeve dhe kamerave, etj.

  Për AR, platformat për zhvillimin e aplikacioneve përfshijnë Vuforia, ARKit, ARCore, Wikitude, ARToolKit, dhe Spark AR Studio. Ne gjithashtu kemi Amazon Sumerian, HoloLens Sphere, Smart Reality, DAQRI Worksense dhe ZapWorks. Të tjera janë Blippbuilder, Spark AR Studio, HP Reveal, Augmentir dhe Easy AR.

  Shumica e këtyre kombinojnë zhvillimet e VR me AR, përveç disave duke përfshirë ARKit dhe ARCore. Disa komplete të zhvillimit të aplikacioneve VR janë ekskluzivisht për zhvillimin e VR.

  #7) Kur duhet të zgjidhni të zhvilloni aplikacione AR ose VR

  Referojuni faktorëve më poshtë :

  • Aplikacioni do të përcaktojë se çfarë të zgjidhni nëse aplikacioni AR apo VR.
  • Nëse keni nevojë të ofroni zhytje të plotë, VR është zgjidhja më e mirë. Nëse dëshironi që aplikacioni të kapë mjediset e përdoruesit në çfarëdo mënyre, atëherë AR është zgjidhja më e mirë.
  • AR është më e mira kur përdoruesit tuaj presin një realitet të vërtetë, por VR është më e mira kur ata kanë nevojë për një përfaqësim të kushtet e jetës reale.
  • Vështirësitë e përdorimit për shkak të aplikacioneve AR që kërkojnë të kapin skena në kohë reale. Për shembull, variabla problematike, në këtë rast, duke përfshirë kur
  Lëviz në Krye