Vad du ska göra om din iPhone har det slumpmässiga omstart-problemet

Slumpmässig omstart - det är när din enhet bara skulle stänga av och sedan startas upp på egen hand - är en av de mest irriterande problemen som en enhetsägare kan stöta på på grund av programvaru- och hårdvarufaktorer. I gamla enheter är slumpmässiga omstarter ofta bundna till minnesproblem och prestandaförstöring. I nya enheter är det mer troligt att det utlöses av programvarurelaterade faktorer, inklusive malwares, programuppdateringsbuggar och falska appar. Slumpmässiga omstarter kan också kopplas till batteriets tömningssymptom.

I värsta fall uppstod slumpmässiga omstarter som ett direkt symptom på hårdvaruskada, som när din enhet får fysiska eller vätskeskador på grund av oavsiktliga droppar eller vätskeexponering. För att hantera hårdvarorelaterade symtom krävs fysisk reparation. Men innan du skyndar dig till ett servicecenter rekommenderas starkt felsökningsmetoder för att utesluta programvarorelaterade problem.

Nedan markeras potentiella lösningar på en liknande fråga på iPhone som bara stängs av på egen hand. Läs vidare för att lära dig vad som får iPhone att fungera och hur du får tillbaka den till sitt normala arbetsläge.

För smartphone-ägare som hittade vår webbplats när du försökte hitta en lösning, försök att se om din telefon är en av de enheter vi stöder. Om det är det, besök sedan felsökningssidan för den enheten, bläddra igenom den för att hitta problem som liknar din och känn dig fri att använda våra lösningar och lösningar. Men om du fortfarande behöver vår hjälp efter det, fyll i vårt frågeformulär för iPhone-frågor och tryck på skicka för att kontakta oss.

Första lösningen: eliminera dåliga appar.

Som nämnts tidigare är slumpmässiga omstarter i mobila enheter ofta bundna till falska appar. För att utesluta detta, kontrollera din iPhone-lagring och se vilka appar som använder en betydande mängd ström. Appar som tappar det mesta av din iPhone-batteri måste uppdateras, annars raderas. Så här är vad du bör göra först:

 1. På Startskärm trycker du på Inställningar .
 2. Knacka på Batteri .
 3. Välj alternativet för att visa aktivitet.
 4. Klicka på alternativet för att visa detaljerad användning. En fördelning av skärm- och bakgrundsaktivitet efter appar och tjänster visas.
 5. För att se fördelningen av energiförbrukning per procent klickar du på Batteribruk.
 6. För att se mer information om strömförbrukningen under de senaste 24 timmarna, klicka på Sista 24 timmarna . I annat fall trycker du på 10 dagar för att se över energiförbrukning över tid.

Ta reda på vilka appar som visar ovanlig strömförbrukning över tid eftersom dessa ofta leder till batteriladdning och oväntad avstängning. För att hantera dessa dåliga appar kan du antingen uppdatera apparna eller radera dem helt. Se de uppställda stegen nedan för att uppdatera appar på din iPhone, om uppdatering är tillgänglig. Annars kan du ta bort appen med dessa steg:

 1. Gå till Hem- skärmen och tryck sedan på och håll på en appikon tills ikonerna börjar vika.
 2. Klicka på X i det övre vänstra hörnet av appen som du vill ta bort.
 3. Klicka på Radera om du uppmanas att bekräfta borttagning av appen.
 4. Tryck på hemskärmen för att hindra att apparna vinglar.

Om du fortfarande vill använda appen kan du få den ominstallerad från App Store. Sök bara efter den senaste versionen av appen för att ladda ner och installera.

När du är klar med att uppdatera eller ta bort och installera om dåliga appar bör du starta om din iPhone för att rensa skräpfiler från dess minnescache och för att uppdatera operativsystemet. Om slumpmässiga omstarter fortsätter efter detta, gå vidare till nästa lösning.

LÄS Också: Vad man ska göra om Spotify fortsätter att krascha eller inte fungerar på din iPhone X (enkla steg)

Andra lösningen: Hantera din iPhone-lagring.

Minnesrelaterade problem som låg lagring hör också till de bakomliggande orsakerna till slumpmässiga omstarter. Om din iPhone redan har många appar och sparat innehåll är det kanske rätt tid att frigöra lite utrymme. Som sagt, gå över till din iPhone-lagring och ta bort appar som inte längre används, gamla meddelanden och andra oönskade filer.

 • För att göra detta, gå vidare till Inställningar-> iPhone-lagringsmenyn och leta sedan efter de appar som du vill ta bort från din telefon.
 • Om du vill ta bort gamla meddelanden öppnar du appen Meddelanden och tar sedan bort meddelandetrådarna som inte längre är användbara.

Bortsett från meddelanden är gamla och oanvända mediefiler som foton och videor också bland annat du bör radera.

Tredje lösningen: Uppdatera appar och iOS, om tillgängligt.

Att installera appuppdateringar kan eventuellt lösa problemet om falska appar är den huvudsakliga utlösaren. Appar som är benägna att bli falska är vanligtvis de som är inaktuella. Utvecklare driver regelbundet appuppdateringar för att hålla sina appar optimerade och felfria. Om du inte har konfigurerat dina appar till autouppdateringar kan du manuellt leta efter och implementera väntande appuppdateringar på din iPhone med följande steg:

 1. Klicka för att öppna App Store.
 2. Rulla ner och tryck på fliken Uppdateringar längst ner på App Store-skärmen. En lista med appar med väntande uppdateringar dyker upp.
 3. Klicka på Uppdatera bredvid appens namn för att börja uppdatera.
 4. Om flera appuppdateringar är tillgängliga trycker du på knappen Uppdatera alla längst upp till höger på skärmen.

Förutom att uppdatera appar är installation av den senaste iOS-versionen som är tillgänglig för din iPhone också en möjlig lösning om systemfel och malwares är den underliggande orsaken till problemet. Ett snabbare sätt att kontrollera om ny iOS-uppdatering är genom inställningar. Följ bara dessa steg:

 1. Tryck på Inställningar på hemskärmen.
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Klicka på Programuppdatering.

En uppdateringsmeddelande visas om en ny iOS-version är tillgänglig. Även om det finns ett alternativ att ladda ner och installera iOS-uppdatering via trådlöst, finns det ingen garanti för att installationen för luftuppdatering kommer att slutföras eftersom du inte vet när din iPhone skulle stänga av och starta om på egen hand. I detta fall rekommenderas uppdatering av din iPhone via iTunes. Gör bara en dator (antingen Windows eller Mac) klar, anslut din iPhone via Lightning-kabel eller USB-kontakt, starta iTunes och vänta tills den synkroniseras med din iOS-enhet. Slutligen, följ kommandona på skärmen för att manuellt uppdatera din iPhone i iTunes.

Se till att använda den senaste versionen av iTunes för att undvika att stöta på systemkonflikter. Se också till att din dator har stabil internetåtkomst eftersom den behöver kommunicera och synkronisera med Apples uppdateringsserver.

När du är klar med uppdateringen startar du om din iPhone för att tillämpa de senaste systemändringarna och för att rensa slumpmässiga app-brister och programvarufel.

LÄS OGSÅ: Hur man löser skärmproblemet i iPhone X: skärmen glömmer efter installation av iOS 12

Fjärde lösningen: Återställ alla inställningar.

Anpassade inställningar på din iPhone kan innehålla några ogiltiga alternativ eller inställningar som strider mot standardsystemfunktionerna och som troligen destabiliserade plattformen. Det är vanligtvis vad som händer om automatiska uppdateringar implementeras. Vissa uppdateringar är programmerade för att åsidosätta inställningar, som ibland kan leda till konflikter och därmed utlöser negativa symtom. Om du vill rensa detta återställer du alla inställningar på din iPhone med följande steg:

 1. På Startskärm trycker du på Inställningar .
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Rulla ner till och tryck på Återställ .
 4. Klicka på Återställ alla inställningar. Detta återställer alla dina anpassade inställningar och återställer sedan standardvärden och alternativ.
 5. Om du uppmanas att trycka på Återställ för att bekräfta att du vill återställa alla inställningar på din iPhone.

Låt din iPhone slutföra återställningen och startar om när du är klar. När det har startats kan du aktivera nödvändiga funktioner för att använda dem igen på din telefon.

Femte lösningen: Fabriksinställning / återställning av master.

Bland de sista alternativen och potentiella lösningar på återkommande symptom är en fabriksåterställning eller återställning av master. Detta kan vara nyckeln till att lösa problemet om komplexa systemfel och malwares är skylden. Den enda nackdelen med denna återställning är det faktum att den raderar all sparad information från det interna minnet inklusive sparade kontakter, nedladdningar, anpassningar och personlig information. Om du vill fortsätta bör du säkerhetskopiera alla dina viktiga filer så att du fortfarande kan återställa dem senare. Sedan kan du återställa din iPhone från inställningar med följande steg:

 1. På Startskärm trycker du på Inställningar .
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Rulla ner och tryck på Återställ .
 4. Om du uppmanas att ange ditt lösenord för att fortsätta.
 5. Klicka på Radera allt innehåll och inställningar.
 6. Ange ditt lösenord när du blir ombedd att fortsätta.
 7. Tryck sedan på alternativet för att bekräfta att du vill återställa din iPhone från fabrik.

Alternativt kan du använda iTunes för att manuellt radera och återställa din iPhone till fabriksinställningarna på en dator. Detta är faktiskt ett bättre alternativ än en fabriksåterställning genom inställningar eftersom din iPhone bara startar om på egen hand. Du kan använda antingen Mac- eller Windows-dator så länge den har den senaste versionen av iTunes installerad och är ansluten till Internet.

Sista utväg: iOS återställning i återställningsläge eller DFU-läge.

Om problemet inte åtgärdas av en fabriksåterställning, är troliga dödliga systemfel. I det här fallet är ditt nästa alternativ en iOS-återställning via iTunes. Du kan börja med återställningsläget för att återställa enheten i ett återställningsläge och sedan reparera det felaktiga systemet via iTunes. För att utföra en standard iOS-återställning i iTunes, följ bara dessa steg:

 1. Starta eller öppna iTunes-appen på din dator för att komma igång. Du kan använda antingen en Mac- eller Windows-dator så länge den har den senaste versionen av iTunes-appen installerad.
 2. Anslut din iPhone till datorn med den Apple-medföljande kabeln eller Lightning-kabeln som medföljde.
 3. Om du uppmanas att ange ditt enhets lösenord eller lita på den här datorn, följ bara anvisningarna på skärmen för att fortsätta.
 4. Välj din iPhone när den dyker upp i iTunes.
 5. Navigera till avsnittet Sammanfattning och klicka sedan på knappen för att återställa [iPhone]. Du kan också välja att säkerhetskopiera filer från din iPhone innan du återställer den. Klicka bara på knappen Säkerhetskopiera iPhone för att göra det.
 6. Slutligen, om du uppmanas med ett varningsmeddelande, klicka på Återställ- knappen för att bekräfta.

Om det fortfarande inte lyckades fixa din iPhone och slumpmässiga omstarter fortsätter, kan du använda en återställning av DFU-läge. Det är den djupaste typen av iOS-återställning du kan göra för att fixa eller reparera ett skadat operativsystem på din iPhone. Återigen måste du använda iTunes för att återställa din iPhone i DFU-läge.

Andra alternativ

Om din iPhone fortfarande stängs av slumpmässigt efter att ha utfört tidigare procedurer, finns det en större chans att hårdvaruskador finns. Ofta är ett felaktigt batteri eller andra felaktiga elkomponenter skylden. För att hantera fysiska eller hårdvaruskador behövs service eller iPhone-reparation. Du kan ta en resa till närmaste Apple-auktoriserade servicecenter på din plats och be en iPhone-tekniker utvärdera din enhet och reparera eventuella skadade komponenter om det behövs. Att få en uppgradering är också ett annat alternativ att överväga, särskilt om din problematiska iPhone redan är gammal. Kanske har den nått sin maximala år av drift och därför kan det vara rätt tid att få en ny iPhone. Prata med din operatör för mer information om hur du uppgraderar till någon av iPhone X-serien. Detta kan vara ett bättre val än att betala för en rejäl tjänst eller iPhone-reparation.

Anslut oss

Vi strävar efter att hjälpa våra läsare att fixa problemen med sina telefoner såväl som att lära sig att använda sina enheter på rätt sätt. Så om du har andra problem kan du besöka vår felsökningssida så att du själv kan kontrollera de artiklar som vi redan har publicerat som innehåller lösningar på vanliga problem. Vi skapar också videor för att visa hur saker görs på din telefon. Besök vår Youtube-kanal och prenumerera på den. Tack.

RELEVANTA POSTER:

 • Hur du fixar Whatsapp håller kraschar, fungerar inte korrekt på iPhone X (enkla steg)
 • Hur du fixar dina Apple iPhone X Cellular Data som inte fungerar efter installation av iOS 12-uppdateringen
 • Vad gör du om din iPhone X överhettas? [Felsökningsguide]