Typer av USB-portar

Fullständig förståelse för USB, typer av USB-portar, typer av USB-kablar, jämförelser, färgkodning av kablar etc:

USB-kablar finns överallt nuförtiden. Smartphones, surfplattor, musikspelare och smartklockor har alla en sak gemensamt - USB-kablar - även om de fungerar på olika sätt och tjänar olika syften.

I den här artikeln berättar vi om olika USB-kablar och vilken du ska använda när du har bråttom.

Det är inte lätt att avgöra vilken kabel som passar din enhet, men du behöver inte alltid använda den kabel som medföljer enheten. Det finns flera alternativ på marknaden.

USB är en förkortning för Universal Serial Bus och vi ska utforska dem i detalj här.

Vad är USB?

I dag är Universal Serial Bus (USB) en standardanslutningstyp för olika typer av enheter som förenklade datoranslutningen med ett litet och billigt gränssnitt.

De gör det möjligt för en dator att ansluta till olika kringutrustning som möss, tangentbord, USB-minnen etc. Och nu används de också för att ladda olika enheter som smartphones, smartklockor, surfplattor, hörlurar och liknande.

Funktioner för USB

Dessa inkluderar:

 • Anslut enheterna till en dator för att koppla in och spela.
 • Överföra data mellan enheter.
 • Lagring av data.
 • Laddning av enheter.

Var hittar du USB-portarna?

 • Skrivbord: På stationära datorer hittar vi ofta Universal Serial Bus-portarna på fram- och baksidan.
 • Bärbar dator: Du hittar portarna på båda sidor av den bärbara datorn.
 • Tablet: Vanligtvis finns en USB-anslutning i laddningsporten på surfplattan.
 • Smartphones: Precis som för surfplattor finns Universal Serial Bus-anslutningen för smartphones också i laddningsporten.

Förstå värd, port och mottagare

För att förstå skillnaden mellan olika typer av USB-kablar är det viktigt att förstå vad en värd, en port och en mottagare är.

Porten är den plats där kabelns ena ände är ansluten till en enhet, vanligtvis den tunna sidan. Enheten kallas värd, från vilken du vill överföra data, och enheten du vill överföra data till kallas mottagare.

Typer av USB-kablar

Det finns olika typer av USB-kontakter i olika former och storlekar. Det är lätt att känna igen dem genom att titta på dem.

#1) USB-A

Dessa kallas Standard-A-kontakter. De är platta och rektangulära och är de ursprungliga USB-kontakterna. USB-A är den vanligaste kontakten. De stöder nästan alla versioner av Universal Serial Bus från USB1.1 till USB3.0.

Användning:

 • Du hittar dem på datorer som kan fungera som USB-värdar.
 • De används i alla datorliknande enheter som videospelskonsoler, ljudsystem, DVR:er, DVD:er, Blu-rays osv.
 • Dessa finns i ena änden av olika Universal Serial Bus-kablar som ansluter värden till en mottagarenhet.
 • De finns också i slutet av kablar som är fast anslutna till USB-enheter som USB-tangentbord, mus, joystick osv.
 • USB Type-A-plugins används för små enheter som inte behöver någon kabel. Dessa plugins integreras direkt i Universal Serial Bus-enheten, till exempel en flash-enhet.

Kompatibilitet:

USB-A-kontakten från vilken version som helst passar in i typ A-kontakten från vilken version som helst och vice versa.

#2) USB-B

Dessa kallas standard B-kontakter. De är fyrkantiga och har vanligtvis antingen en stor fyrkantig utskjutning eller en liten avrundning i toppen. Precis som USB-A stöds dessa i alla versioner av Universal Serial Bus. Det finns dock en andra typ av USB-B, kallad Powered-B, som endast stöds i USB 3.0.

Användning:

 • Vi ser det ofta i stora datorperiferier som skannrar och skrivare.
 • Används på diskettstationer, optiska enheter, hårddiskar och andra externa lagringsenheter.
 • Används i ena änden av USB A/B-kablar där typ A passar in i typ A-fästena på värddatorn och typ B passar in i typ B-fästena på en enhet, t.ex. en skrivare, skanner osv.

Kompatibilitet:

Typ B-kontakterna i USB 1.1 och 2.0 är identiska, så typ B-kontakten från en version passar in i behållaren från båda versionerna. USB-B 3.0 har dock en annan form och passar därför inte in i behållarna från tidigare versioner av Universal Serial Bus. Men de tidigare versionerna kan användas med typ B 3.0-kontakter.

Enkelt uttryckt är typ B 1.1 och 2.0-kontakter kompatibla med 3.0-kontakter, men 3.0-kontakter är inte kompatibla med 1.1 och 2.0-kontakter. Detta beror på att USB typ B 3.0 har nio stift i stället för de vanliga fyra stift som finns i versionerna 1.1 och 2.0. De extra stiften gör att dataöverföringen går snabbare.

#3) USB-C

USB Typ C-kontakten är liten och tunn, har en asymmetrisk form och ett ovalt utseende. Den skiljer sig från Typ A och B i mer än bara utseendet. En av de största skillnaderna är att den är vändbar. Det betyder att det inte finns någon "rätt sida upp" för den här kontakten.

Den stöder USB 2.0, 3.0, 3.1 och 3.2. USB C har en 24-stifts kabel som kan överföra videor och data så snabbt som 10 Gb/s och en effekt på upp till 100 watt. Vi kan alltså använda den för att ansluta kringutrustning, överföra data från en enhet till en annan och ladda kraftfulla enheter.

En standardkabel av typ C har USB C i båda ändarna, men det finns konverterare från typ C till typ A som kan användas för att ladda en typ C-enhet eller överföra data via en typ A-port.

De bästa USB-C-hubbarna för dina bärbara datorer

Användning:

Typ C ersätter gradvis behovet av typ A och B. Det finns många enheter som smartphones och smartklockor som använder Universal Serial Bus av typ C för laddning och anslutning. Apples MacBook och vissa versioner av Chromebook använder också USB-C-anslutningar. Det används också i hörlurar, i stället för jackstift.

Kompatibilitet:

USB-C-kablar är mindre än A- eller B-kablar och passar därför inte i A- eller B-portar. Med hjälp av adaptrar kan du dock använda dem i både A- och B-portar.

#4) Mini USB

Mini USB A och B är betydligt mindre versioner av typ A och B-kontakterna. De används i mindre enheter för att spara utrymme, t.ex. spelkontroller, mobiltelefoner, bärbara kameror etc. De finns i varianter med fyra och fem stift och är endast tillgängliga för USB 1.1 och 2.0-hastigheterna.

#5) Micro USB

Micro USB A och B används också för att minimera utrymmet i enheter. Dessa portar är vanliga på enheter som surfplattor, spelkontroller och smartphones. De finns i två konfigurationer, en för USB 2.0 och en för USB 3.0 och senare.

#6) Lightning-kabel

Lightning-kontakten är ofta kopplad till Apples enheter. Den kom till 2012 med iPhone 5 och har varit ett standardiserat sätt att ladda och ansluta dem till olika andra enheter.

Den har en Typ-A-kontakt på ena sidan och en tunn lightning-kontakt på den andra, som är nästan 80 % mindre än Apples 30-stiftskontakt. Och precis som Typ C-kabeln är den också helt vändbar.

Förutom att ladda enheten kan du också använda den för att ladda upp och ladda ner videor, foton, musik, filmer etc. Den används också i Apples hörlurar med hjälp av en adapter för blixt-till-hörlurar.

Jämförelsetabell: USB-kablar

USB-typ Antal stift Form Används i
Typ A 4 Platt och rektangulär Datorer, surfplattor, tv-apparater, flashminnen, tangentbord
Typ B 4 Kvadrat Skrivare, skannrar
Typ C 24 Symmetrisk avlång Smartphones, hörlurar
Mini AB 5 Advil formad (ungefär) Digitalkamera, kringutrustning för datorer
Micro AB 5 Avrundad topp och platt botten Smartphones, kringutrustning för datorer, videospelskontroller
Lightning-kabel 8 Chip- som platt Apples enheter

USB-portar efter hastighet

Universal Serial Bus-portar kategoriseras också på grundval av tekniska specifikationer och dataöverföringshastighet.

#1) USB 1.0

USB 1.0 lanserades i januari 1996 med begränsad datahastighet. Den maximala hastigheten var 1,5 Mbit/s, och den kunde inte ta emot förlängningskablar. Begränsningar i strömförsörjningen och många andra problem påverkade anpassningshastigheten negativt.

#2) USB 2.0

År 2001 kom USB 2.0. Dess utformning var densamma som för USB 1.0 när det gäller bandbredd för låg och full hastighet. Den kunde dock leverera en hastighet på 480 Mbit/s och förbättrades många gånger.

Till exempel, Mini USB A och B lanserades tillsammans med USB on-the-go och särskilda laddare. 1,5 A strömmen påskyndade laddningsprocessen och gjorde USB 2.0 extremt populärt.

#3) USB 3.0

USB 3.0 kom ut på marknaden 2010-11 med många anmärkningsvärda förbättringar. Den erbjöd den snabbaste dataöverföringen, hög effektutgång och lägre strömförbrukning. Den hade också en maximal överföringshastighet på 5,0 Gbit/s.

#4) USB 3.1

2013 släpptes en uppdatering av USB 3.0, kallad 3.1. Den delades upp i två versioner, Gen 1 och Gen 2, som skiljde sig åt efter hastighet. Gen 1 byggde på SuperSpeed-specifikationen från den ursprungliga USB 3.0 med en maximal hastighet på 5 Gbit/s.

Gen 2 hade SuperSpeed+ som gör det möjligt att ha en maximal hastighet på 10 Gbit/s. Hastigheten i Gen 2 blev dess främsta försäljningsargument. 2017 lanserades USB 3.2 med SuperSpeed med en maximal hastighet på 20 Gbit/s.

#5) USB 4

År 2019 kom USB 4.0 med Thunderbolt 3 och SuperSpeed+ med en maximal hastighet på 40 Gbit/s. För att uppnå den hastigheten måste man använda Gen 3-kablar som är kortare än 0,8 meter. Den stöder även DisplayPort 2.0 som används för 8K-upplösning. USB4 stöder vissa, men inte alla, Thunderbolt 3-enheter och använder endast en typ C-kontakt.

Den använder också protokolltunnlingsprocessen för att skicka PCIe-, DisplayPort- och USB-paket samtidigt och allokera bandbredd i enlighet med detta. Om 1080p-videon du tittar på bara behöver 20 % av bandbredden frigörs de övriga 80 % och du kan använda dem för att överföra filer med hjälp av en extern SSD som kan fungera antingen via PCIe- eller USB-protokoll.

Här är en tabell över skillnaderna som referens:

USB-typ Typ av kontaktdon Maximal dataöverföringshastighet Rekommenderad kabellängd
USB 1.0 USB-AB 12 Mbps 3m
USB 2.0 USB-A,B,C, Micro A, Micro B, Mini A, & Mini B 480 Mbps 5m
USB 3.0 USB-A, B, C, & Micro B 5 Gbps 3m
USB 3.1

Gen 1

Gen 2

USB-A, B, C, & Micro B

USB-A, B, C, & Micro B

5 Gbps

10 Gbps

3m

3m

USB3.2 USB-C 20 Gbps 3m
USB 4.0 USB-C 40 Gbps 0.8m

Känn till färgkoderna för dina USB-portar

Har du någonsin lagt märke till olika färger på dina Universal Serial Bus-portar? Det är inte bara för att det ska se snyggt ut, utan färgerna på USB-portar har en mening.

 • Vit: Dessa är vanligtvis USB-A, USB-B eller Micro USB-A med 1.0-specifikation.
 • Svart: Svart är vanligtvis USB 2.0 typ A, B eller Micro USB-B.
 • Blå: Den anger supersnabb USB 3.0 typ A eller B.
 • Teal: Det är typ A eller B USB 3.1 Gen 1.
 • Röd: Röd är Sleep-and-Charge USB-A 3.1 Gen2 och 3.2. Vanligtvis är det en port som alltid är påslagen.
 • Gul: Det är ytterligare en färg för Sleep-and-Charge USB-A, men för specifikationerna 2.0 eller 3.0. Den anger högre effekt eller att porten alltid är påslagen.
 • Orange: Orange är också en Sleep-and-Charge USB-A-kabel, men för 3.0-specifikationer. Det är ibland en kabel som endast används för laddning.

Ofta ställda frågor

F #1) Vad är skillnaden mellan USB-A och USB-C?

Svar: USB-A har en mycket större fysisk kontakt jämfört med typ C. Typ C är mindre, lite avlång och symmetrisk. En stor skillnad är att typ C-kontakterna är likadana på båda sidor, så de är vändbara. Det betyder att det inte finns något "den här sidan uppåt" med kablar av typ C. Detta är inte fallet med typ A.

F #2) Hur kan jag se skillnaden mellan USB 2.0- och 3.0-portar?

Svar: USB 2.0-kontakterna är antingen svarta eller vita, medan USB 3.0 är blå. Du kan enkelt skilja mellan portarna med hjälp av färgerna.

F #3) Är micro USB samma sak som typ C?

Svar: Nej, de är olika. Jämfört med Micro USB är Typ C snabbare och mer flexibelt. Micro USB kan bara föra in ström, medan Typ C kan både föra in och ge ut ström. De kan snabbladdning av telefoner med 18 watt och bärbara datorer med högst 100 watt.

F #4) Är USB-C eller USB 3.0 snabbare?

Svar: USB-C har skapats enligt standarden USB 3.1 Gen2 för dataöverföring, vilket gör det möjligt att leverera data med en hastighet på 10 Gbps, vilket är dubbelt så snabbt som USB 3.0, även första Gen USB 3.1.

F #5) Är USB 3.0 samma sak som Thunderbolt?

Svar: USB-C har två olika standarder: USB 3.1 och Thunderbolt 3. Thunderbolt 3 överför med den enorma hastigheten 40 Gbps, vilket är dubbelt så snabbt som Thunderbolt 2, fyra gånger snabbare än USB 3.1 och åtta gånger snabbare än USB 3.0.

Slutsats

USB finns överallt, från laddning av mobiler och datorer till kringutrustning. De hjälper oss att uppnå mycket, från anslutning av kringutrustning till laddning av enheter och dataöverföring. De har utvecklats från USB 1.0 till 4.0, och förändringen har kommit långt. De blir snabbare och bättre.

Nu när du vet allt om Universal Serial Bus-portar och kablar kan du förstå vilken port du kan använda till vad och hur mycket de kan leverera.

Scrolla till toppen