Si të hapni skedarin XML në Excel, Chrome dhe MS Word

Ky tutorial shpjegon se çfarë janë skedarët XML, si t'i krijoni ato dhe si të hapni skedarin XML me një shfletues si Chrome, redaktues teksti si MS Word, Excel dhe XML Explorer:

XML është një akronim për gjuhën e shënjimit të zgjeruar. Në këtë tutorial, ne do të kuptojmë se çfarë është një skedar XML dhe si të hapim një skedar në formatin .xml. Ne gjithashtu do të kuptojmë shkurtimisht se si të krijojmë një të tillë.

Le të fillojmë duke kuptuar se çfarë është.

Çfarë është një skedar XML

Siç u përmend më lart, XML do të thotë "EXtensible Markup Language". Kjo gjuhë është e ngjashme me HTML. Por çfarë kuptojmë me Markup Language? Një gjuhë shënjimi është në fakt një gjuhë kompjuteri që përdor etiketat për të përcaktuar tekstin.

Etiketat përdoren për të formatuar tekstin ndërsa shfaqja e tekstit nuk është e paracaktuar. Kjo do të thotë që etiketat e përdorura për të shkruar një skedar XML përcaktohen nga shkrimtari i skedarit. Me fjalë të tjera, një skedar XML është në fakt një dokument i bazuar në tekst të cilit i jepet një shtesë .xml. Pra, kur shihni një skedar me shtrirje skedari .xml, mund të dini se ai është një skedar XML.

Më poshtë është një copë kodi nga një skedar XML. Ne e kemi ruajtur këtë skedar si MySampleXML.xml

  Red  Blue  Green  

Në pjesën tjetër, do të shohim se si të hapim skedarët e shkruar në formatin .xml.

Si të hapni skedarin XML

Kjo pyetje mund t'ju vijë në mendje nëse nuk keni provuar kurrë të hapni një skedar XML. Nuk duhet të shqetësoheni pasi është shumë e thjeshtë dhe kadisa opsione të disponueshme për ta bërë këtë.

Mënyrat e ndryshme për të hapur skedarin .xml janë si më poshtë:

Me një shfletues si Chrome

Përdorimi një shfletues ueb për të hapur një skedar XML është një zgjedhje e mirë. Kjo ndodh sepse shfletuesit si parazgjedhje ofrojnë një strukturë peme që ju lejon të zgjeroni/palosni seksione të ndryshme të skedarit sipas nevojës.

Ndiq hapat e mëposhtëm për të hapur një skedar në formatin XML duke përdorur një shfletues ueb:

#1) Hapni File Explorer dhe shfletoni skedarin XML që duhet hapur. Në imazhin e mëposhtëm, ne kemi shfletuar vendndodhjen që përmban XML MySampleXML tonë.

#2) Klikoni me të djathtën mbi skedarin dhe zgjidhni Hap Me për të zgjedhur një shfletues uebi për të hapur skedarin XML. Shfletuesi i internetit mund ose nuk mund të shfaqet në listën e opsioneve.

Në rast se nuk është i disponueshëm në listë, zgjidhni Zgjidh një aplikacion tjetër siç tregohet më poshtë:

#3) Tani, nga listat e shfaqura, klikoni në Më shumë aplikacione .

#4) Disa opsione të tjera shfaqen në listë. Tani lëvizni poshtë dhe zgjidhni shfletuesin në të cilin dëshironi të hapni skedarin. Mund të zgjidhni çdo shfletues si Chrome ose Internet Explorer nga lista siç tregohet më poshtë. Zgjidhni Internet Explorer dhe më pas klikoni OK.

#5) Skedari hapet në Internet Explorer siç tregohet më poshtë.

Me një redaktues teksti

skedarët XML gjithashtu mund të hapen duke përdorur njëRedaktues i thjeshtë i tekstit si Notepad ose Word. Ndiqni hapat e përmendur më poshtë për të hapur një skedar XML duke përdorur Notepad.

#1) Hapni Windows Explorer dhe shfletoni në vendndodhjen ku ndodhet skedari XML. Ne kemi shfletuar vendndodhjen e skedarit tonë XML MySampleXML siç shihet më poshtë.

#2) Tani kliko me të djathtën mbi skedarin dhe zgjidhni Open With për të zgjedhur Notepad ose Microsoft Office Word nga lista e opsioneve të disponueshme për të hapur skedarin XML. Ne po zgjedhim Notepad këtu.

#3) Skedari XML hapet në Notepad siç tregohet më poshtë.

Me Excel

Ju mund të pyesni veten se si të hapni një skedar XML në Excel. Mund t'ju habisë të dini se kjo është e mundur. Megjithatë, duhet të theksohet se ky opsion është i përshtatshëm për sa kohë që nuk keni shumë etiketa të mbivendosura në skedarin tuaj XML.

Më poshtë do të hedhim një vështrim të shpejtë në hapat për hapjen e një XML skedari në Excel:

 1. Hap MS-Excel dhe kliko Skedar->Hap .
 2. Shfleto në vendndodhjen që ka skedarin XML dhe klikoni Hap për të hapur skedarin.
 3. Shfaqet një dritare me 3 opsione. Zgjidhni Si një tabelë XML buton radio.
 4. Kjo hap dhe shfaq skedarin XML si një tabelë Excel. Etiketat e përdorura në skedarin XML përdoren në të vërtetë për ta kthyer atë në një tabelë Excel për t'u shfaqur. Kjo ndonjëherë mund të shkaktojë probleme gjatë ekranit kur ka shumë të futuraetiketat.

Me XML Explorer

Ka mjaft lexues skedarësh XML të disponueshëm për të hapur dhe parë skedarët XML. Ne do të hedhim një vështrim se si mund të hapni një skedar XML duke përdorur XML Explorer. XML Explorer është një shikues XML që mund të trajtojë skedarë të mëdhenj XML, të cilët, siç e pamë më lart, mund të jenë të vështira për t'u hapur duke përdorur Excel.

Emri i mjetit : XML Explorer

Ndiq hapat e mëposhtëm për të përdorur skedarë të hapur XML duke përdorur XML Explorer

 • Shkarko dhe instalo XML Explorer
 • Tani Hap XMLExplorer dhe zgjidh File -> Hape.
 • Shfleto te vendndodhja e skedarit dhe hap skedarin XML.

Çmimi: N/A

Uebfaqja: XML Explorer

Hap skedarin XML në Mac

Ashtu siç përshkruam më lart hapat për të hapur skedarin XML duke përdorur një redaktues teksti si notepad ose Microsoft Word, në mënyrë të ngjashme në Mac, mund të përdoret TextEdit për të hapur skedarin XML.

Hapni skedarin XML në linjë

Nëse dëshirojmë të hapim një skedar XML duke përdorur një mjet në internet, atëherë ne kemi gjithashtu opsione të tilla në dispozicion . Një redaktues i tillë XML në internet është XmlGrid.net

Emri i redaktuesit në internet: XmlGrid.net

Faqja kryesore: XmlGrid

Ndiq hapat e mëposhtëm për të hapur skedarët XML në internet:

#1) Hap URL XmlGrid

#2) Kopjo-ngjit kodin në zonën e treguar siç tregohet më poshtë. Në rastin tonë, ne do të kopjojmë fragmentin e kodit që krijuam në fillim të artikullit.

#3) Tani klikoniDorëzoje për të parë skedarin XML.

Çmimi: N/A

Uebsajti : XmlGrid

Si të krijoni një skedar XML

Në seksionet e mësipërme, ne kemi parë se si skedarët XML mund të hapen në mënyra të ndryshme. Megjithatë, nëse dëshirojmë të krijojmë një skedar XML, atëherë duhet të dimë rregullat e sintaksës. Më poshtë mund të merrni një kuptim bazë të rregullave të sintaksës XML.

#1) XML përdor etiketa që nuk janë të paracaktuara ose standarde, që do të thotë se ato janë krijuar nga personi që po shkruan skedari XML.

#2) Zakonisht, etiketa e parë fillon duke specifikuar versionin XML dhe kodimin që përdoret.

Ky është një etiketë standarde dhe quhet XML Prolog dhe duket si më poshtë:

#3) Kërkohet kodimi nga shfletuesi për të hapur dokumentet siç duhet.

#4) Prolog nuk është i detyrueshëm, por duhet të shfaqet si etiketa e parë nëse përdoret.

#5) Çdo etiketë e përdorur duhet të ketë gjithmonë një etiketë mbyllëse, për shembull,

#6) Etiketat janë të ndjeshme ndaj shkronjave të vogla. Pra, ne i trajtojmë dy etiketat më poshtë si etiketa të ndryshme.

dhe

#7) Brenda etiketës prolog janë elementët të cilët më tej kanë nën-elementë brenda tyre.

#8) Struktura në përgjithësi është si më poshtë:

Lëviz në Krye