Min oväntade resa till att bli mjukvarutestare (från nybörjare till chef)

"Du bygger ett framgångsrikt liv... en dag i taget..."

Min resa som mjukvarutestare började lite oväntat.

Jag deltog i de första intervjuerna och trodde att det var en utvecklingsmöjlighet. För att vara ärlig var jag, som alla andra datavetenskapsexaminerade där ute, lite skeptisk till att gå vidare med Testing.

Men till slut bestämde jag mig för att ge det ett försök, bara med en förhoppning om att min nyfikna natur ska hjälpa mig på detta område.

Jag kunde inte acceptera erbjudandet utan att ställa frågan - kommer jag att få möjlighet att byta till utveckling om Testing inte intresserar mig? :).

Tro mig - jag hade aldrig ens en tanke på att lämna Testing efter det.

När jag kom till den tekniska rundan var jag inte förberedd på något mer än det grundläggande konceptet för programvarutestning. Jag antar att det enda som hjälpte mig var tanken på att jag utvärderas logiskt och inte teoretiskt".

Det här var min allra första erfarenhet av testning - jag förstod hur vi (nyanställda) utvärderades.

Än i dag använder jag liknande tekniker när jag anställer nya medarbetare till mitt team. Jag kontrollerar deras logik, uthållighet och sätt att hantera ett problem framför allt.

Jag började på Zycus som QA-trainee och tilldelades en produkt på tredje eller fjärde dagen. Det var en av företagets största (då var det bara ett koncept) och mest ambitiösa produkter. Efter att ha kommit till rätta under de första veckorna fanns det ingen återvändo för mig.

Vi började som ett QA-team med två personer och efter några månader var jag den enda som drev testarbetet. Under de första två till två och ett halvt åren hade jag loggat nästan 3000 fel i olika kategorier som funktionalitet, prestanda, säkerhet, användargränssnitt, användbarhet, flerspråkighet, multi-tenancy osv.

Under en lång tid före de nya tillskotten till testteamet var jag i kamp med ett starkt utvecklingsteam med 15-16 medlemmar. Även efter tillskotten var förhållandet QC:Dev inte särskilt hälsosamt och jag kan fortfarande stolt säga att det var en framgångsrik resa med tanke på allt som vi testade, levererade och hanterade.

Den viktiga punkt som jag vill belysa här är-

Innan jag gick till ett möte för kravdiskussion brukade jag skriva ner eventuella tvivel/korrigeringar/oklarheter i förväg. Jag brukade skriva ner de scenarier som jag vill prova eller bygga testfall på; ibland fungerar det till och med att rita scenarierna som en charm.

När du skriver/ritar kommer informationen in i ditt sinne med bättre klarhet och sedan arbetar ditt sinne med denna information och skapar fler scenarier och ger bättre klarhet. Detta fortsätter tills du får känslan av att du är klar!!!

Slutsats

Även om det är nästan omöjligt att skriva ner alla viktiga och små saker som jag har lärt mig genom åren, är detta mitt försök att sammanfatta dem i en punktlista.

  • Testning är mycket svårt att definiera. Någon kan göra en utmärkt testning men kan kanske inte definiera den i ord. Det är som du ser det.
  • Alla kan ha sin egen definition av testning. Min var enkel.

    Om författaren: Den här artikeln är skriven av Mahesh C. Han arbetar för närvarande som Senior Quality Assurance Manager och har erfarenhet av att leda testningen av flera komplexa produkter och komponenter.

    Vi hör gärna av oss. Kommentera här eller kontakta oss. Tack så mycket för att du läser.

    Rekommenderad läsning

    Scrolla till toppen