IPTV Tutorial - Vad är IPTV (Internet Protocol Television)?

I den här IPTV-handledningen kommer vi att utforska allt om Internet Protocol Television, inklusive dess definition, funktioner, arkitektur, protokoll, fördelar osv:

Den konventionella distributionen av TV-innehåll använder satellit-, kabel- och markbundna sändningssystem, men Internet Protocol TV eller IPTV innebär att TV-serier sänds via Internet via IP-nätverk (Internet Protocol).

Internet Protocol TV är mycket populärt nuförtiden på grund av dess funktioner som gör det möjligt för abonnenterna att inte bara titta på tv-programmen i sina favoritkanaler utan också på direktsändningar av sina favoritprogram, filmer, direktsända matcher som cricket, fotboll etc. och även titta på retroaktiva program av sina favoritprogram.

Vad är IPTV?

Internetprotokoll-tv kan definieras som ett bredbandsmedium som tillhandahåller multimediatjänster i form av tv, ljud, video, grafik osv. som distribueras via internetprotokollnät som är inriktade på att ge önskad kvalitet, säkerhet och tillförlitlighet för substansen.

IPTV har visat sig vara det mest effektiva sättet att sända tv-program. Vanligtvis fungerar den på begäran och sänder endast det program som abonnenten begär. När du ändrar kanal kommer den att sända en ny serie av en ström till tittaren.

Å andra sidan sänds alla kanaler samtidigt i det konventionella sättet att sända tv-program på.

Användningen är inte begränsad till Internet-tv, utan den är mest utbredd i höghastighetsabonnentbaserade telenät för att få tillgång till kanalerna i kundens slutenhet med hjälp av set-top-boxar och routrar.

Numera kan man alltså titta på den på en dator, bärbar dator och till och med på smartphones om man har en bredbandsanslutning för att få tillgång till dess tjänster.

Lästips =>> Bästa gratis IPTV-appar för att titta på direktsänd tv

Typer av Internet Protocol Television

#1) Direktsändning av tv : Direktsändning av tv eller direktsändning av video/audio/spel etc. med minimal latenstid, t.ex. direktsändning av en cricketmatch, direktsändning av fotboll, direktsändning av finalen av ett dokusåpa-spel etc. i realtid, precis när det händer.

#2) Digital videobandspelare (DVR) eller tidsförskjuten TV : Den gör det möjligt att titta på TV-program som ursprungligen sändes för några timmar eller dagar sedan och att spela upp pågående program.

Användarna kan se sina favoritprogram senare och även om de missar sändningen av dem på grund av tidsbrist när de sänds på TV.

#3) Video on Demand (VOD) : Varje användare kommer att ha en samling olika mediefiler som lagras på sin enhet och man kan bläddra och titta på dem när som helst genom att bara välja dem. Denna funktion i Internet Protocol TV använder realtidsströmningsprotokollet för överföring eftersom den använder unicast-överföringssättet.

De mest krävande VoD-tjänsterna är Netflix och Amazon Prime Video. .

Några funktioner i Internet-TV

 • Denna teknik tillhandahåller interaktiv TV med dubbelriktad kompetens och erbjuder därmed personliga tjänster och abonnenten kan välja vad som skall visas och när det skall visas.
 • Tjänsteleverantörerna kan spara på bandbredden eftersom innehållet sänds endast på begäran av slutanvändaren i nätverket.
 • Tjänsterna kan inte bara ses på TV, utan även på stationära datorer, bärbara datorer, smartphones, surfplattor osv.
 • Den har också stöd för funktioner som musik på begäran, pausa TV, snabbspola TV (detta kan hoppa över reklam), spela upp TV igen, väderinformation och multimediaspelare, etc.
 • Reklam kan också göras via IPTV, eftersom annonser läggs in i många videoklipp som vi tittar på nätet och vi kan inte hoppa över dem helt och hållet, utan måste titta på en del av dem.

IPTV:s historia

 • Termen IPTV kom i rampljuset 1995 då den utvecklades av precept software som var en kombination av Mbone-kompatibla Windows- och UNIX-centrerade program som användes för att överföra ljud- och videoinnehåll från både en och flera källor med hjälp av realtidstransportprotokollet (RTP) och realtidskontrollprotokollet (RTCP).
 • År 1999 lanserade ett telekommunikationsföretag från Storbritannien vid namn Kingston communications IPTV via en digital abonnentlinje (DSL). 2001 lanserades även VoD-tjänsten, vilket var den första tjänsten någonsin som lanserades av någon organisation i världen, och den blev också kommersiell att använda.
 • År 2005 lanserade ett av de nordamerikanska företagen en tv-kanal med hög upplösning via Internet Protocol TV.
 • Under 2010 lanserade även många asiatiska och andra europeiska länder VoD-tjänster i samarbete med internetleverantörer via IPTV-tjänster och DVR-tjänster via digitalboxar.

Marknadsstorlek

 • Hittills har de amerikanska och europeiska marknaderna visat sig vara de största länderna när det gäller antalet abonnenter, eftersom det totala antalet abonnenter uppskattas till över 1 000 miljoner och förväntas nå 90 miljarder US-dollar år 2025.
 • Efterfrågan på IPTV-tjänster ökar globalt med en årlig takt på 30-35 %.
 • Den enorma efterfrågan på skräddarsytt TV-innehåll är den viktigaste faktorn för IPTV-marknadens tillväxt. Att inkludera reklam på begäran tillsammans med innehållet är också en av de viktigaste faktorerna som påskyndar verksamheten på detta område och genererar intäkter och marknadsföring med detta.
 • Enligt undersökningen är länder i Asien och Stillahavsområdet som Indien, Sydkorea och Kina de nya marknaderna för IPTV som följer de nordamerikanska och europeiska marknadstrenderna.
 • Europeiska länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien har den största marknadsandelen av alla IPTV-produkter.
 • Stora IPTV-leverantörer som tillhandahåller tjänster på den globala marknaden är Matrix Stream Technologies, AT &T Inc, Verizon communication Inc, orange SK, SK telecom, Cisco Systems, Huawei technologies etc.
 • Nu har Indien blivit den största växande marknaden för Internet Protocol TV på grund av den snabba tillväxten av höghastighetsbredbandstjänster över hela landet. Denna tillväxt har ökat marknadsstorleken för Internet Protocol TV till mer än 100 miljoner euro i omsättning.
 • I Indien lanserades det först av MTNL, BSNL och Reliance JIO i några få städer, men senare blev det mycket populärt och efterfrågan har ökat.
 • Reliance Jio Infocomm Limited lanserade 4G-tjänster som stöder röst över LTE-tjänster och andra datatjänster i Indien år 2015. JIOTV-tjänsten som tillhandahåller möjlighet att titta på direktsända tv-program, cricket, DVR etc. lanserades år 2016.
 • Tillsammans med JIOTV har Reliance JIO lanserat andra tjänster som JIO CINEMA för sina tittare, för att se de senaste filmerna och webbserierna på begäran, JIO Saavan, för att lyssna på musik online och offline på olika språk, Jio Money Wallet, för onlinebetalningar, uppladdning ochamp, betalning av räkningar och många andra tjänster.

Arkitektur för IPTV

IPTV-arkitekturen består av fyra huvudblock, nämligen en super head-end, ett videotjänstkontor, ett lokalt slutkontor och abonnentens hem.

Funktioner för Super-head End

Superhead-end-wing kommer att ladda ner och lagra alla program som sänds dagligen i de nationella TV-kanalerna.

Därefter bearbetas programinnehållet på ett sådant sätt att det kan överföras via höghastighetsinternetlänkar som DSL- och FTTH-länkar. För distribution av IPTV-kanalerna används olika multicast-IP-adresser.

Superhead-end kommer att distribuera innehållet till de lokala kontorsändarna med hjälp av en transportström med flera program till video- eller datakoderna i den bortre delen av systemet. Head-end hämtar videon från olika källor och använder också en MPEG-kodare och en mediaströmare för att leverera datainnehållet.

Huvudstationen sörjer också för innehållssäkerheten genom att använda CAS-systemet (Conditional Access System) och DRM-systemet (Digital Rights Management).

Videoens roll i kontorets slutskede

Den kombinerar och lagrar det lokala innehållet, video on demand och reklamservern i den. Den kan också sända innehållet med hjälp av den trådlösa antennen och höghastighets-IP-länkar till de zonala slutkontoren.

Lokalkontorets roll

Den viktigaste komponenten vid de lokala slutstationerna är DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer) vars huvuduppgift är att slå samman data- och telefonitjänsterna med IP-videotjänsterna.

Nu är den lokala slutstationens viktigaste uppgift att kombinera all denna information och distribuera den till abonnentens område med hjälp av DSL-länkar (Digital Subscriber Line) eller STM-länkar. DSL fungerar också som en splitter eftersom den ändrar innehållets format till den form som slutanvändaren kan få tillgång till och som denne behöver.

Abonnentens slut

Om slutanvändaren vill ha innehållet i dataformat används DSL-modemet för att konvertera IP-data till ett format som är kompatibelt med den bärbara eller stationära datorn. För att extrahera videoinnehållet används en STB (set-top box) som gör det kompatibelt med en TV-apparat.

Eftersom videoservernätverken kommer att använda stora bandbredder för att lagra och sända lagrade och beställningsvideor, föreslås två arkitekturmodeller för att optimalt utnyttja den bandbredd som används i dessa nätverk.

Arkitekturmodeller

 1. Den första är en centraliserad arkitekturmodell, där allt innehåll lagras på en centraliserad server och det är en bra lösning för att leverera små webbserier och litet VOD-innehåll.
 2. Den andra är en modell med distribuerad arkitektur, där innehållet distribueras mellan de olika noderna i ett nätverk och där särskild bandbredd tilldelas dem i enlighet med nätverkets krav.

Den distribuerade arkitekturen är lite komplicerad, men den är effektiv när det gäller att leverera stora mängder innehåll i stora nätverk som används av stora tjänsteleverantörer.

Krav på bandbredd

IPTV-bandbreddskravet för accesslänken är 4 MBPS per kanal för SDTV och 20 MBPS för HDTV per kanal. För video-on-demand är bandbreddskravet 25 MBPS för högupplöst videokvalitet.

IPTV-set-topbox (STB)

 • STB:ns funktion är att omvandla den mottagliga inkommande signalen till en videosignal som användaren kan titta på på sina tv-apparater med hjälp av HDMI- eller AV-kabeln eller numera även med Wi-Fi-anslutning.
 • Den ena änden av STB:n är ansluten till TV:n medan den andra änden är ansluten till internet via en router eller ett modem med hjälp av en RJ45-kabel som ger höghastighetsinternet i hemmet.
 • Set-topboxen har många andra portar och egenskaper, men vi behöver inte diskutera dem alla här eftersom de inte är relevanta.
 • Set-top-boxen kan enkelt anslutas till surfplattan eller smarttelefonen genom att använda LTE Wi-fi-nätverk.

Protokoll som används i Internet Protocol TV

IPTV erbjuder både video on demand (VoD), som är en unicast-tjänst, och live-TV, som är en multicast-tjänst. För att titta på dessa tillämpningar ansluts det fasta eller trådlösa IP-bredbandsnätet via inbyggda OS-enheter som surfplattor, smarttelefoner, spelkonsoler, datorer och set-top-boxar.

För att titta på dessa tjänster görs videokomprimeringen med H.263- eller H.264-genererade codec och ljudkomprimeringen utförs med MDCT-genererade codec. Därefter görs inkapslingen med hjälp av MPEG-transportströmmar eller RTP-paket för att sända live och lagrade VoD-tjänster.

Vi undersökte också arkitekturen och arbetssättet mellan IPTV:s olika komponenter samt fördelar och begränsningar.

Scrolla till toppen