Hur man skriver två veckors uppsägningsbrev

Här finns en komplett guide om hur du skriver ett brev med två veckors uppsägningstid för arbete, med användbara tips, exempel och mallar:

Det är vanligt att du meddelar arbetsgivaren två veckor i förväg om du tänker säga upp dig.

Även om du i de flesta fall inte är skyldig att säga upp dig, ger du din arbetsgivare tillräckligt med tid för att hitta en lämplig ersättare för dig.

Här har vi förklarat några exempel på ett kort och enkelt brev med två veckors uppsägningstid samt några effektiva tips som du bör tänka på när du skriver brevet.

Låt oss börja!

Hur man skriver två veckors uppsägningsbrev

Vad är två veckors uppsägningstid?

Du kan säga upp dig från ditt arbete av olika skäl och innan du slutar ska du meddela din arbetsgivare om din avgång. Denna period kallas uppsägningstid och ger dig tid att slutföra ditt pågående arbete och lämna över resten till dina medarbetare. Det ger också din arbetsgivare tid att återanställa dig.

Innan du säger upp dig bör du gå igenom ditt anställningsavtal för att se om du behöver lämna mer än två veckors uppsägningstid. I vissa fall är du inte juridiskt sett skyldig att säga upp dig. Men du bör ändå göra det, för etikettens skull och för att underlätta för det företag som du har arbetat för.

Varför är det viktigt med två veckors uppsägningstid?

Tips för ett enkelt brev med två veckors uppsägningstid

Här är några tips som hjälper dig att skriva ett kort och tydligt brev med två veckors uppsägningstid.

#1) Välj format för affärsbrev

Ditt avskedsbrev är en professionell korrespondens och därför är ett affärsbrevformat det bästa formatet att använda. Dina kontaktuppgifter ska stå överst i brevet, därefter datum och arbetsgivarens kontaktuppgifter. Börja med varför du skriver, följs av en liten detalj och sedan en korrekt hälsning.

#2) Sista arbetsdag

Se till att du nämner din sista arbetsdag på företaget i ditt meddelande om uppsägning. Du kan nämna det exakta datumet eller bara säga att din sista arbetsdag kommer att vara två veckor från ditt nuvarande datum.

#3) Lägg inte in onödig information och säg tack.

Håll ditt avskedsbrev kort och koncist. Nämn bara att du säger upp dig, ditt sista arbetsdatum och uttryck din tacksamhet för chansen att få arbeta i den här organisationen på en eller två rader.

#4) Använd kortfattadhet och var positiv

Använd koncisa och exakta ord och avstå från att säga något negativt om företaget, dina medarbetare eller din arbetsgivare. Du vet aldrig när du kommer att möta och behöva i framtiden.

#5) Erbjud din hjälp

Erbjud din hjälp med övergången, som kunskapsöverföring eller till och med utbildning av din ersättare. Du kan också bara erbjuda din allmänna hjälp före ditt sista datum.

Mall för brev med två veckors uppsägningstid

Om du undrar hur du skriver ett brev med två veckors uppsägningstid finns här några mallar som du kan använda.

Exempel nr 1 (för brev)

Börja med dina uppgifter, sedan datum och uppgifter om organisationen, följt av ett korrekt hälsningstecken. Börja med att meddela att du säger upp dig med två veckors varsel. I nästa stycke uttrycker du din tacksamhet på två rader och på de två sista raderna tackar du dem för möjligheten och erbjuder din hjälp. Avsluta med din namnteckning och ditt namn.

Ditt namn

Adress med postnummer

Telefonnummer

E-post

Datum

Namn på den person som du skickar den till

Den berörda personens arbetsnamn

Organisationens namn

Adress med postnummer

Dear (hälsning) med efternamn,

Meddela din uppsägning genom att nämna din tvåveckors uppsägningstid.

Nämn att det var svårt att fatta beslutet och att du har trivts där. Säg några goda ord om ditt team och dina medarbetare på en rad.

Tacka dem för möjligheten och erbjud dig att hjälpa till under övergången.

Hälsningar/uppriktigt

Din namnteckning (för papperskopian)

Ditt namn (för en mjuk kopia)

Exempel nr 2 (för e-post)

Ange ditt syfte i ämnesraden. Börja texten med en korrekt hälsning och ange på första raden att du säger upp dig och ditt sista datum. I nästa stycke uttrycker du din tacksamhet och tackar för möjligheten. På sista raden, i ett annat stycke, erbjuder du din hjälp och önskar företaget lycka till. Avsluta med ditt namn.

Hur man skriver ett CV med exempel på ett följebrev

Nu när du vet hur du skriver ett brev med två veckors uppsägningstid, se till att du väljer rätt exempel och rätt ord för din uppsägning. Gör anpassningar enligt företagets kultur och använd rätt kanaler.

Att lämna företaget på rätt sätt är viktigt inte bara för dina framtida jobbmöjligheter, utan även om du någonsin vill komma tillbaka till organisationen.

Scrolla till toppen