FogBugz Tutorial: Programvara för projekthantering och problemspårning

Den här recensionen av FogBugz täcker funktioner i FogBugz som felspårning, projekthantering, agil hantering & Wiki för att samarbeta för att underhålla dokument:

Ett bra verktyg för felspårning är en viktig del av alla programvaruprojekt/tillämpningar. Det är faktiskt ett verktyg som används för att hålla reda på alla fel som upptäcks under testningen. Defekterna spåras från början till slut.

När en defekt loggas/öppnas är den först i "New"-status, sedan "Assign" till utvecklaren för att åtgärda den. När den är åtgärdad tilldelas den tillbaka till testaren för att verifiera den. Testaren verifierar defekten och om den uppfyller det förväntade beteendet för kravet stängs den. Det är så här resan går till i en normal process för en defekt.

Bortsett från funktioner för felspårning, tänk om du stöter på ett verktyg som har andra funktioner som projekthantering, agil hantering, wiki - att samarbeta för att upprätthålla dokument inom en organisation eller ett projektteam! Ja, det är möjligt i ett verktyg som heter FogBugz.

Introduktion till FogBugz

FogBugz är ett webbaserat projektledningssystem med olika funktioner. Den används huvudsakligen:

  1. Som ett verktyg för felrapportering
  2. Projektledning
  3. Agil förvaltning - Kanban
  4. Diskussionsforum/Wikis

Om du vill uppleva funktionerna i FogBugz kan du prova det gratis. Du kommer att tycka att det är mycket användarvänligt. Det är licensierat och finns även tillgängligt för en gratis provperiod i 7 dagar.

Klicka här för att få information om FogBugz programvarulicens och pris.

Funktioner i FogBugz

Låt oss utforska FogBugz och dess funktioner som projektledning, Kanban och Wiki.

#1) Verktyg för att spåra fel

Skapa och spåra ett ärende i FogBugz

När du har registrerat dig online får du ett e-postmeddelande. Klicka på länken i e-postmeddelandet. Logga in på FogBugz med ditt registrerade e-post-ID och lösenord.

När du har loggat in visas nedanstående skärm. I FogBugz kallas allt du spårar, oavsett om det är en felrapport, en funktion, en förfrågan eller ett schematiskt ärende, för ett "ärende". I FogBugz spårar du faktiskt ett "ärende".

För att skapa ett ärende klickar du bara på knappen "New Case" (nytt ärende). Skriv in en beskrivning av titeln, välj det projekt som det tillhör, välj område och kategori om det är ett fel, en funktion, en förfrågan eller ett ärende i schemat.

Välj Milestone (om du har valt att skapa en milstolpe för det aktuella projektet).

Tilldela respektive prioritet, ange de steg som krävs för att förstå ärendet och bifoga en skärmdump om det behövs genom att klicka på "Attach files" (bifoga filer). Ange den uppskattning och de berättelsepunkter som behövs för att spåra ärendena och klicka slutligen på knappen Open (öppna).

Det sparas som ett ärende med ett FogBugz-id och listas under Inbox/Mina ärenden. Ett e-postmeddelande genereras också när ärendet har skapats.

Tilldela ett ärende: Klicka på ärendenumret för ett visst projekt och tilldela ärendet till en viss utvecklare genom att välja bland alternativen under "Assigned To". Den person som tilldelats ärendet kommer att få ett e-postmeddelande om det tilldelade ärendet.

Upplöst och avslutat:

Ärendet analyseras och den nödvändiga korrigeringen görs av utvecklaren. När ärendet har lösts ändras statusen till "Resolved (Fixed)" och tilldelas tillbaka till testaren eller ägaren av ärendet som skapade det.

Från det att ett ärende skapas till dess att det avslutas, när statusen ändras och tilldelas genereras e-postmeddelanden i enlighet med detta. Detta är hur varje ärende spåras och detta är en viktig funktion i alla bra verktyg för felrapportering.

FogBugz har en intressant funktion som inte finns i något annat verktyg för felrapportering, nämligen att användaren kan välja mellan olika statusalternativ som "Resolved (Fixed)", "Resolved (Not Reproducible)", "Resolved (Duplicate)", "Resolved (Postponed)", "Resolved (Won't Fix)" och "Resolved (By Design)".

Baserat på ärendetypen, oavsett om det är ett fel, en funktion, en förfrågan eller ett schemaobjekt, kan det antingen stängas direkt genom att klicka på knappen "Resolve and close" (Lös och stäng) eller ändra det som "Resolved" (löst) så att testaren kan testa det lösta problemet och slutligen, om det uppfyller det förväntade beteendet för kravet, kan ärendet "stängas".

Så här följs ett ärende i FogBugz genom de olika stegen.

Användbara och användarvänliga filter

Om du vill ha en snabb titt på ärendena baserat på angivna attribut skapar du ett filter och sparar det. Klicka på rullgardinsmenyn Ärenden för att göra detta. Vi kan se en lista med filterobjekt i "Aktuellt filter".

Välj de filterobjekt som du vill visa. Till exempel, Om vi vill se alla öppna ärenden för "Testprojekt" för milstolpen "Backlog" som är "Bugs", ska vi ge filtret namnet "Backlog" och spara det. Filtret sparas som "Backlog" i rullgardinsmenyn för ärenden.

Navigera runt och om du vill se de filterfall som skapats ovan igen klickar du bara på filtret "Backlog" i rullgardinsmenyn Cases.

På samma sätt listar Hantera filter alla skapade filter. Om du klickar på hyperlänken "Filternamn" kommer du att navigera till respektive sidfilter.

Klicka på rullgardinsmenyn "Select Columns" (välj kolumner) på höger sida. Genom att markera någon av kryssrutorna för filterattribut kan du lägga till den i listan över filtrerade kolumner. Genom att avmarkera kan du ta bort de filterattribut som inte behövs.

Är det inte mycket användarvänligt?

Exportera till Excel

Klicka bara på rullgardinsmenyn "Mer" på höger sida och välj "Exportera till Excel". Allt som du kan se i rutnätet kan exporteras till Excel.

Användbar funktion för sökalternativ

FogBugz har en mycket bra sökfunktion. Du kan söka efter ett ärende bara genom att skriva in ärendenumret i textrutan "Sök". Det finns även stöd för mycket avancerade sökfrågor, Till exempel, Vi kan söka med OR.

Den returnerar högst 50 fallresultat, sorterade efter relevans.

Dessutom används "axel: fråga för att söka efter specifika fält.

Till exempel, Om du vill söka efter de fall som tilldelats testare1 kan du använda frågan

tilldelas:" Testare 1"

där "tilldelad till" är "axeln" och "Tester 1" är frågan.

Här finns en användbar guide för avancerad sökning.

#2) Projektledning

Tidtabeller

En viktig aspekt av alla projekt är "Scheman". Om du vill veta information om projektets schema med hjälp av det här verktyget klickar du på knappen "Schema" och väljer respektive projekt.

Här är den! All information om projektplanen visas.

Tidtabell

FogBugz erbjuder en funktion för att skriva in tidrapporter dagligen eftersom det är användbart för att spåra den tid som spenderas på ärendena, vilket indirekt hjälper till att spåra projektets milstolpar/principer.

Spåra projekt

I FogBugz visas en lista med alternativ till höger på sidan. Klicka på alternativet "Projects" (projekt). En lista med projekt som spåras visas enligt nedan.

Planering av iterationer

För att planera iterationerna i projektets backlogs på ett effektivt sätt används Iteration Planner. Här samlas fallen i milstolpar som kan kartläggas för en sprint. Bilden nedan förklarar hur vi skapar en planerare.

Ange namnet på planeraren och klicka på knappen "Create" (skapa). När du har skapat en planerare lägger du till milstolpen i den. Att lägga till milstolpar är precis som att lägga till nya sprintar.

Det är ungefär som att planera: du kommer att slutföra så här många ärenden under den här milstolpen. Vanligtvis kan du skapa en backlog från vilken du kan hämta de ärenden som du vill slutföra under den aktuella milstolpen. Dra och släpp bara ärendena till den aktuella milstolpen.

FogBugz identifierar det skapade ärendet, oavsett om det är ett fel, en funktion, en förfrågan eller ett schemaobjekt, genom att koppla en unik färgbild till varje ärende, vilket framgår av skärmdumpen nedan.

Vi kan antingen skapa ett nytt ärende i den aktuella milstolpen genom att klicka på ikonen med ett plus vid "Cases" eller så kan du använda de befintliga ärendena i projektet. När du lägger till ett nytt ärende trycker du bara på "Enter" för att bekräfta att du vill spara ärendet.

I milstolparna kan vi se information om ärendebeskrivning, ärendenummer, uppskattning (story points) och prioritet.

Klicka på bilden av ett ärende som visas nedan, så visas en lista med ärendetyper som "Bug", "Feature", "Inquiry" eller "Schedule Item" i rullgardinsmenyn.

Välj något av fallen, klicka på länken "Needs Estimate" (behovsbedömning), ange tiden och tryck på enter-knappen för att spara bedömningen. Denna bedömning hjälper dig att planera och följa upp projekt.

När tiden uppdateras för varje fall kan vi se en förloppsindikator. Till exempel, om uppskattningen för ett visst ärende är 5 timmar, varav du har angett att 2 timmar har använts på ärendet, kommer de återstående 3 timmarna att visas i förloppsindikatorn enligt nedan.

#3) Agil förvaltning: Kanban

En kortfattad introduktion till agil metodik. Agil i sin enklaste form är ett ramverk för att behålla fokus på snabb leverans av affärsvärde. Eftersom det innebär kontinuerlig planering och återkoppling säkerställer det att värdet maximeras under hela utvecklingsprocessen.

Agilitet har mycket goda egenskaper. Den används, genomförs av många och är populär idag eftersom den lätt anpassar sig till förändrade krav under hela processen. Den tillgodoser kundernas krav så tidigt som möjligt. Eftersom den följer en adaptiv planering resulterar den i tidig leverans.

Alla förslag/förändringsbegäranden från kunden kan inkluderas i själva sprintcykeln, i stället för att vänta på att hela utvecklingsprocessen ska avslutas. Detta leder alltså till ständiga förbättringar.

Det finns många varianter av Agile. Kanban är ett av de populära ramarna som används inom Agile-metodiken. Strategin för en funktion på en Kanban-tavla är att se till att teamets arbete visualiseras, att arbetsflödet standardiseras och optimeras, och att alla hinder och beroenden omedelbart identifieras och åtgärdas.

Varje arbetsmoment representeras som ett kort i Kanban, ett så kallat Kanban-kort, vilket gör det möjligt för en teammedlem att följa arbetets framskridande genom arbetsflödet på ett mycket visuellt sätt.

En grundläggande Kanban-tavla har ett arbetsflöde i tre steg: "Att göra", "Under arbete" och "Klart".

I FogBugz klickar du bara på Kanban-knappen, så kommer du till Kanban-brädan som visas nedan. Här kan du se en lista över ärenden som ännu inte har påbörjats (To Do), ärenden som är under "Doing" (In progress) och ärenden som är avslutade (Done).

Om du vill lägga till ett nytt ärende på Kanban-tavlan klickar du på +-knappen bredvid "Cases" som visas nedan och klickar på "Create new" (skapa ett nytt ärende).

Om du vill kontrollera de ärenden som har skapats i milstolpen klickar du bara på "Cases in this milestone" (ärenden i den här milstolpen).

#4) WIKI

En annan användbar funktion som FogBugz tillhandahåller är WIKI. Den används för att skapa och underhålla alla typer av dokument, oavsett om det är ett kravdokument, ett dokument för slutanvändare, statussidor eller en rapport etc. Du kan skapa en wiki enligt bilden nedan. När du skapar en wiki kan du genom att välja rätt behörighet kontrollera vilka användare som kan redigera den.

När alla användare har rätt att redigera kan alla i teamet redigera wikin och lägga till sina sidor samtidigt. Den kontrollerar ändringar i konflikter när två användare uppdaterar samma wiki samtidigt. Den ger ett mycket bra samarbete i en miljö med flera användare.

Du kan ladda upp dina projektrelaterade dokument här, och det kommer att finnas en historik över vem som har redigerat, vad och när.

En lista över skapade wikis finns nedan. Du kan redigera wikis genom att gå in på redigeringslänken för wikis. Du kan också lägga till gemenskapsanvändare genom att ge dem antingen bara läsbehörighet eller läsbehörighet och skrivbehörighet.

Slutsats

Den här handledningen är bara en kort introduktion till de viktigaste funktionerna i FogBugz-verktyget. Det finns mer att förstå när du börjar använda det och utforska det för att förstå mer. Prova den kostnadsfria testversionen och utforska den för att lära känna den bättre, ta en titt och upplev hur användarvänlig den är.

Jag hoppas att den här introduktionen till FogBugz var användbar. Om du använder FogBugz, dela gärna med dig av dina erfarenheter.

Scrolla till toppen