Boktyper: Genrer inom skönlitteratur och facklitteratur

Utforska olika typer av böcker, inklusive några viktiga genrer inom skönlitteratur och facklitteratur, med kända författare och läsförslag:

Det finns inget som är så brett och djupt som ordet "böcker". Det finns olika typer av böcker och så många genrer. Du kanske har en favoritgenre eller några få, men är du säker på att du känner till alla typer av genrer i böcker?

I den här artikeln kommer vi att gå igenom två stora typer av böcker och alla typer av bokgenrer som hör till dem.

Låt oss börja med att förstå vad en genre är.

Förstå olika typer av böcker

Vad är en genre?

Detta är en term som du säkert har stött på inte bara i böcker utan även i filmer, musik och andra underhållningsformer. Så vad är det? Genresystemet användes först i den grekiska litteraturen för att klassificera poesi, prosa, föreställningar etc.

Varje genre har en distinkt och specifik stil för ton, innehåll, tema, intensitet och detaljer. Till exempel, intensiteten och talstilen för en tragedi skulle inte passa för en komedi.

Men genrer kan också vara förvirrande. Ta till exempel boken "Gullivers resor". Detta stora verk av Jonathan Swift faller under olika genrer: det är en satir, ett äventyr, en fantasi och en klassiker.

Genom att förstå varje genre kan du förstå hur en och samma bok kan falla under olika genrekategorier, och du kanske också finner andra genrer intressanta, som du aldrig tidigare har tänkt på.

Olika typer av böcker och genrer

Böcker klassificeras i stort sett i två kategorier - skönlitteratur och facklitteratur.

En skönlitterär bok är en bok vars innehåll kommer från fantasin. Temat kan vara inspirerat eller låna en del från det verkliga livet. Fiktionsböcker faller under paraplybegreppet "roman" och finns i många olika genrer.

Icke-fiktion är motsatsen till skönlitteratur och bygger på sanna berättelser om historia, verkliga händelser och fakta och har relativt färre genrer jämfört med skönlitteratur.

Större genrer inom skönlitterära böcker

Här är några av de viktigaste genrerna av skönlitteratur som du ofta kommer att stöta på.

#1) Klassiker

Klassiker är de mest lästa böckerna och lärs till och med ut i skolor och högskolor. Dessa böcker tillhör en viss tidsperiod och har litterära förtjänster. Böcker som Jane Eyre, Wuthering Heights, Robison Crusoe etc. är bara några exempel på klassiker.

Förslag på läsning: Stolthet och fördom, Flugornas herre

Författare att leta efter: Charles Dickens, Jane Austen, Charlotte Brontë

#2) Tragedi

Tragedin är en dramatisk bok som fokuserar på människors lidanden och tragedier. I dessa berättelser faller hjältarna på grund av sina brister som överdriven kärlek, girighet, överambitioner etc. Genren definieras av fruktansvärda och sorgliga händelser som huvudpersonen måste möta. Romeo & Juliet, Anna Karenina, Hamlet etc. är några av världens största tragedier som någonsin skrivits.

Förslag på läsning: The Shack: Where Tragedy Confronts Eternity, Tragedin om Hamlet, prins av Danmark

Författare att leta efter: William Shakespeare, John Green, Anne Frank

#3) Sci-Fi

Sci-Fi eller science fiction är ett paraplybegrepp för olika typer av böcker som har avancerade begrepp om vetenskap och teknik. De innehåller vanligtvis berättelser om händelser som tidsresor, alternativa tidslinjer, rymdforskning, världens undergång, utomjordiskt liv och cyberpunk.

Dune Chronicles, Frankenstein, Solaris osv. är några sci-fi-böcker som du inte bör missa.

Förslag på läsning: Midnattsbiblioteket: en roman, Projekt Hail Mary

Författare att leta efter: Isaac Asimov, Robert Heinlein, Arthur C. Clarke

#4) Fantasy

Det är berättelser som handlar om magi, häxeri, övernaturliga och mytiska varelser etc. De flesta författare av skönlitteratur använder folklore, teologier och mytologier som inspiration.

Här finns inslag av episka fantasier, sagor, gudar och demoner, fabler, gotisk litteratur m.m. Harry Potter, Narnias krönikor, Det mörka tornet m.m. är några av de mest älskade fantasyböckerna.

Förslag på läsning: Alkemisten, Harry Potter

Författare att leta efter: George R.R. Martin, Patrick Rothfuss, Robin Hobb

#5) Action och äventyr

Det här är böcker som håller dig i sträck. Huvudpersonerna i den här typen av böcker befinner sig i situationer med höga insatser och hamnar ofta i farliga situationer. Det kommer alltid att finnas risktagande, action och fysisk fara i sådana böcker.

Action- och äventyrsböcker är ofta kopplade till andra genrer, som science fiction, fantasy, mysterier etc. Harry Potter, Skattkammarön och Greven av Monte Christo är några av de mest lästa böckerna i denna genre.

Förslag på läsning: Beneath a Scarlet Sky: A Novel, The Sentinel: A Jack Reacher Novel

Författare att leta efter: Miguel de Cervantes, Robert Louis Stevenson, Alexandre Dumas

#6) Kriminalitet & Mystery

Dessa berättelser kretsar vanligtvis kring ett brott från det att det begås till dess att det löses. Och när det inte finns någon klar uppfattning om vem som begått brottet övergår genren till mysterium. Det är vanligtvis berättelsens huvudperson som löser mysteriet.

De bästa berättelserna i den här typen av genrer i böcker fokuserar ofta på de olika synen på samhällsaspekter och moral hos huvudpersonen och antagonisten. Om du älskar brott och mysterier kommer du att älska böcker som Gone Girl, Mord på Orientexpressen, Sherlock Holmes osv.

Förslag på läsning: Där kräftorna sjunger, Den tysta patienten

Författare att leta efter: Agatha Christie, Gillian Flynn, Stephen King

#7) Romantik

Romantiska berättelser skildrar ofta ett kärleksfullt förhållande mellan två personer. Den tar hänsyn till deras dilemma, sociala kamp och andra problem som de möter i sitt förhållande och hur de får det att fungera. En romantisk roman har ofta ett lyckligt slut där berättelsens hjälte och hjältinna lever lyckliga i alla sina dagar, men det är inte alltid så.

Några av de mest romantiska berättelserna är också världens största tragedier, Romeo och Julia av Shakespeare är ett sådant exempel. Love Story, The Notebook, Pride and Prejudice är några av de romantiska berättelser som du kommer att gilla.

Förslag på läsning: Det slutar med oss, när vi trodde på sjöjungfrur

Författare att leta efter: Nicholas Sparks, Danielle Steel, Nora Roberts

#8) Humor och satir

Humor är ett komiskt skönlitterärt verk där författaren vill roa läsarna och få dem att skratta åt berättelsen. Den ultimata Liftarens guide till galaxen, Me Talk Pretty One Day, Let's Pretend This Never Happened, etc. är några exempel på humor.

Satiren är däremot en av de mest djupgående och komplexa genrerna. Den visar på brister och brister hos ett system, ett samhälle eller en individ i form av svart humor och ironi. Ringenas herre, Animal Farm, Don Quijote etc. är några satirböcker som du kan läsa.

Förslag på läsning: Born a Crime, Animal Farm

Författare att leta efter: Douglas Adams, Terry Pratchett, Joseph Heller

#9) Skräck

Skräck är en genre som syftar till att framkalla rädsla, skräck, chock och andra liknande känslor hos läsaren. De är vanligtvis inspirerade av folklore, mytologi etc. Skräckhistorierna är inriktade på ondska, död, livet efter döden, spöken, demoner etc.

Några av de kreativa skräckberättelserna innehåller också element som vampyrer, häxor, varulvar och andra monster. House of Leaves, It, The Shining etc. är några av de läsvärda skräckberättelserna.

Förslag på läsning: Om det blöder, Dracula

Författare att leta efter: Stephen King, Dean Koontz, Clive Barker

#10) Serier

Berättelserna i serietidningar representeras av sekventiell och engagerande berättarkonst med bilder och dialoger. Det finns olika typer av serietidningar, t.ex. esoteriska som endast förstås av personer med specialkunskaper eller färdigheter, manga som har sitt ursprung i Japan osv.

Det finns också olika subgenrer inom serier. Från början ansågs serier vara en typ av barnböcker, men i dag har även serier för vuxna gjort sig kända. Watchmen, The Sandman, Doom Patrol etc. är några av de mest ikoniska serier du någonsin kommer att stöta på.

Förslag på läsning: Fetch-22, Strange Planet

Författare att leta efter: Stan Lee, Frank Miller, Alan Moore

Större genrer inom facklitterära böcker

Det finns färre genrer i fackböcker, men här är några av de viktigaste genrerna som du kommer att stöta på.

#1) Biografi och självbiografi

En biografi är en detaljerad, ytterst personlig och intim berättelse om någons liv. Och när biografins ämne är författaren själv, kallas den för självbiografi. Det är berättelser om misslyckanden, prestationer, beklaganden, relationer och andra sådana prestationer som en person har gjort.

A Beautiful Mind, The Enigma, Unthinkable är några av de bästa biografierna, medan Wild, The Diary Of A Young Girl, The Long Hard Road Out Of Hell etc. är några av de mest fantastiska självbiografier som du kan få tag på.

Förslag på läsning: Greenlights, det här kommer att göra ont

Författare att leta efter: Alexander Hamilton, Manfred von Richthofen, Billy Bishop

#2) Memoarer

Memoarer är som självbiografier, men fokuserar på en viss beröringspunkt, händelse eller erfarenhet hos en person. Just Kids, Men We Reaped, Night, etc. är några av de memoarer du bör läsa om du tycker om att läsa facklitteratur.

Förslag på läsning: Just as I Am, Glasborgen

Författare att leta efter: George Orwell, Beryl Markham, Jesmyn Ward

#3) Kokböcker

Det är böcker med olika recept från berömda kockar, kändisar och andra. Det kan vara en samling av slumpmässiga recept eller böcker som handlar om ett tema, t.ex. ett kök, en region eller författarens erfarenheter.

Förslag på läsning: Pinch of Nom: 100 hemlagade recept för hälsa och viktminskning, 10-dagars rening med grön smoothie

Författare att leta efter: Mary Berry, Paul Hollywood, Jessica Seinfeld

#4) Sanna berättelser

Vissa författare skriver ner sanna berättelser om liv, historia och brott från hela världen. Dessa berättelser liknar mycket fiktion, men eftersom de redan har hänt och inte är skapade av fantasi, räknas de inte till fiktionen. The Good People, Empress Orchid, Without a Country etc. är några icke-fiktiva berättelser om sanna händelser.

Förslag på läsning: Om du berättar, spilld mjölk

Författare att leta efter: Meg Waite Clayton, Jesmyn Ward, Emma Cline

#5) Självhjälp

Självhjälpsböcker hjälper människor att förbättra en del av sitt liv. Böckerna behandlar vanligtvis ämnen som relationer, fysisk hälsa, psykisk hälsa, ekonomi etc. Hur man vinner vänner och påverkar människor, Tänk och bli rik, Kraften i nuet etc. är några självhjälpsböcker som kan hjälpa dig att leva ett bättre liv.

Förslag på läsning: De fyra avtalen: En praktisk guide till personlig frihet (en toltekisk visdomsbok), Rich Dad Poor Dad: Vad de rika lär sina barn om pengar som de fattiga och medelklassen inte gör!

Författare att leta efter: Steve Harvey, James Allen, Robin Norwood

Ofta ställda frågor

F #1) Hur många typer av böcker finns det?

Svar: Det finns huvudsakligen två typer av böcker - skönlitteratur och facklitteratur - som delas in i olika genrer.

F #2) Vilken genre är Harry Potter?

Svar: Harry Potter är en fantasifiktion eftersom den har en magisk värld som är avskild från den vanliga världen.

F #3) Vad definierar en kriminalroman?

Svar: Mysterieromaner är vanligtvis kriminalromaner om mord, försvinnanden osv. där händelserna, de skyldiga och ibland även offret är oklara. Händelserna utvecklar sig själva när läsaren fortsätter att läsa berättelsen.

F #4) Vad är en thrillerbok?

Svar: Thrillers är mörka, spännande och fängslande berättelser som drivs av intriger. De skapar intresse, spänning och spänning. De kan vara mycket spännande och hålla dig i sträck hela tiden.

F #5) Är thriller och skräck samma sak?

Svar: Skräck är vanligtvis en berättelse om en undergång som verkar oundviklig och förutsägbar. Berättelsens höjdpunkt handlar vanligtvis om att komma undan ondskan eller att stoppa den. Å andra sidan är thrillerberättelser fyllda av spänning och är inte förutsägbara. Så thriller och skräck är två olika genrer.

Slutsats

Det finns så många olika sorters böcker att du säkert hittar något som du kommer att älska. Alla genrer har olika egenskaper och en bok kan tillhöra två eller flera kategorier.

Vi har nämnt några genrer här, men det finns många fler att utforska. Om du är en bokälskare kommer du absolut att gilla dessa genrer, och om du inte gör det kan du bli förälskad i dem.

Scrolla till toppen