Упатство за селенски пајтон за почетници

Во ова упатство за Selenium Python научете да кодирате и извршувате Selenium тест скрипта користејќи Python програмски јазик во различни веб-прелистувачи:

Во текот на изминатите 5 години, Python јазикот покажа експоненцијален раст во индустријата главно затоа што е едноставна и лесна за учење. Селенот е една од најкористените алатки за тестирање на автоматизација со отворен код.

Сега размислете за комбинирање на селен со Python и замислете колку робусна рамка за автоматизација може да стане.

Во ова упатство, ќе научиме како да инсталираме Python, врзувајќи ги библиотеките на Selenium со Python, како да инсталираме и конфигурираме PyCharm IDE. На крајот од ова упатство, ќе можете да кодирате и извршите тест скрипта за Selenium користејќи програмски јазик на Python во различни веб-прелистувачи.

Инсталирање на Python

Инсталирањето на Python е прилично едноставно. Кликнете овде и преземете ја најновата верзија. Ќе ви даде датотека .exe. Инсталирајте со сите стандардни поставки.

>>Кликнете овде за чекор по чекор детали за процесот на инсталација.

Инсталирајте селенски библиотеки со Python

Кога инсталирате Python, библиотеките Selenium не се стандардно инсталирани. Но, за да потврдите дали селенските библиотеки се веќе присутни во вашиот Python, отворете ја командната линија одете до патеката каде што имате инсталирано Python и напишете „ pip list “. Оваа команда ќе ги наведе сите библиотекикоманда:

driver = Webdriver.Chrome(executable_path= "C:\\Users\\Admin\\PyCharmProjects\\SeleniumTest\\Drivers\\chromedriver.exe") 

#2) Извршување на скриптата во различни прелистувачи:

За да ја извршите истата скрипта во кој било друг прелистувач, само треба да ја креирате инстанцата на тој конкретен прелистувач наместо Chrome во горниот примерок код.

Пример за прелистувач Firefox: Заменете го Chrome со Firefox како што е прикажано подолу:

driver = Webdriver.Firefox(executable_path="C:\\Users\\Admin\\PyCharmProjects\\SeleniumTest\\Drivers\\geckodriver.exe")

За прелистувачот Microsoft Edge, заменете го Chrome со Edge како што е прикажано подолу:

driver = Webdriver.Edge(executable_path="C:\\Users\\Admin\\PyCharmProjects\\SeleniumTest\\Drivers\\msedgedriver.exe")

#3) Извршување на скриптата во командната линија:

Десен-клик на директориумот каде што сте го напишале вашиот код . Пример: „Главна“, а потоа копирајте ја апсолутната патека. Отворете ја командната линија и сменете го директориумот во директориумот на Python со командата „cd“ и кликнете со десното копче. Откако директориумот ќе се смени, внесете „име на програмата“ на Python.

Python FirstTest.py

Ќе го изврши кодот и резултатот ќе биде прикажан во командната линија .

ЧПП за Selenium Python

П #1) За што се користи Selenium Python?

Одговор: Голем број програмери почнаа да користат Selenium со Python за автоматизација на тестот. Спомнати подолу се неколку од причините:

 • За тестирање на веб-апликации, Selenium е најшироко користената алатка за автоматизација која нуди различни функции. Тие функции се изградени за да ги задоволат барањата на тестот за веб-апликации.
 • Јазикот на Python се здобива со голема популарност бидејќи има помалку синтаксички проблеми иможе да се шифрира со едноставен клучен збор.
 • Selenium испраќа стандардни команди на Python до различни прелистувачи без оглед на дизајнот на прелистувачот.
 • Поврзувањето на Python и Selenium обезбедува различни API кои помагаат да се пишуваат функционални тестови.
 • И Селен и Пајтон се со отворен код. Така, секој може лесно да го преземе и користи во која било средина.

П #2) Како да го отворам Chrome во Selenium Python?

Одговори : Преземете го драјверот за Chrome од тука и извадете ја датотеката .exe. Наведете ја целосната патека на датотеката .exe додека креирате примерок од Chrome Webdriver.

driver = Webdriver.Chrome("C:\\Users\\Admin\\PyCharmProjects\\SeleniumTest\\Drivers\\Chromedriver.exe")

П #3) Како да ја поправам грешката Unicode во Python?

Одговор: Постојат 2 начини да се реши ова.

а) Или треба да се додадат дополнителни задни црти

driver = Webdriver.Chrome("C:\\Users\\Admin\\PyCharmProjects\\SeleniumTest\\Drivers\\Chromedriver.exe")

б) Префиксирајте ја низата со r. Ова ќе направи низата да се третира како необработена низа и знаците на Уникод нема да се земаат предвид.

driver = Webdriver.Chrome(r"C:\Users\Admin\PyCharmProjects\SeleniumTest\Drivers\Chromedriver.exe")

П #4) Како да го стартувам Firefox во Selenium Python?

Одговор: Преземете го geckodriver-от на Firefox од овде и извадете ја датотеката .exe. Наведете ја целосната патека на датотеката .exe додека креирате пример од Firefox Webdriver.

driver = Webdriver.Firefox(executable_path="C:\\Users\\Admin\\PyCharmProjects\\SeleniumTest\\Drivers\\geckodriver.exe"). driver.get(“//www.google.com”)

Ова ќе ја отвори веб-страницата на Google во прелистувачот Firefox

Q # 5) Како да добијам Selenium за Python?

Одговор: По инсталирањето на Python, отворете ја командната линија и сменете го директориумот во папката каде што е присутен Python и извршете инсталација на пипСелен. Ова ќе ги додаде најновите библиотеки Selenium на Python.

C:\Users\Admin\AppData\Local\Programs\Python\Python38-32>pip install Selenium.

Можете да ги најдете библиотеките Selenium во папката Lib\site-packages во Python.

Заклучок

Во ова упатство, ги научивме основите потребни за да започнеме со пишување на скрипта користејќи Selenium Webdriver и Python јазикот. Подолу е спомната суштината на ова упатство:

 1. Пајтон и селен се покажаа како најпопуларни од програмерите. Оттука, постојат многу документи за поддршка кои се достапни за истото.
 2. Поврзувањето на библиотеките Selenium со Python може да се направи само со една командна пип инсталација Selenium.
 3. PyCharm е најшироко користениот IDE , особено за јазикот Пајтон. Изданието на Заедницата е целосно бесплатно за употреба. Понатаму, има доста достапни пакети кои ќе помогнат во пишувањето функционални тестови и инсталацијата е многу лесна.
 4. Исто така научивме како да преземаме различни драјвери за прелистувачи и да ги додаваме во тест скриптите во PyCharm за да можеме тестирајте ја нашата апликација во наведениот прелистувач.
 5. Научивме различни команди за Selenium со кои лесно можеме да ги автоматизираме функционалностите на веб-апликациите.
 6. Исто така, ја извршивме тест скриптата на IDE и командната линија.
моментално достапен во вашиот Python.

Што е PIP

PIP е кратенка за Preferred Installer Program. Тоа е популарниот менаџер на пакети што се користи за инсталирање софтверски пакети напишани во Python. PIP е стандардно инсталиран заедно со Python. Сега за да ги поврземе/инсталираме сите потребни библиотеки Selenium со Python, треба да извршиме команда

pip install Selenium

Откако ќе ја извршите командата, Selenium библиотеките ќе бидат преземени и инсталиран.

Сега потврдете ги библиотеките Selenium користејќи ја командата pip list .

Преземете И инсталирај Python IDE

За пишување и извршување скрипти или програми ни треба IDE. Оттука изборот на истите станува многу важен. PyCharm е еден од најпреферираните IDE, особено за јазикот Python. За да го преземете PyCharm кликнете овде и преземете го изданието на заедницата кое е бесплатно и со отворен код.

Ќе ви даде датотека .exe. Одете напред и инсталирајте со сите стандардни поставки.

Конфигурација на селен во PyCharm

Откако инсталацијата е успешна, одете во пребарувањето на Windows и напишете PyCharm и треба да го видите изданието на заедницата PyCharm како што е прикажано на сликата подолу. Кликнете на неа за да го отворите PyCharm.

Пред да напишете кој било код, прво треба да ги конфигурираме библиотеките Selenium во PyCharm.

Постојат 2 начини да го конфигурирате Selenium за проект во PyCharm. Овие се какоследува:

#1) Користење на опцијата достапни пакети во PyCharm.

Кога ќе го отворите PyCharm за прв пат, ќе бидете навигирани до Креирај нов Прозорец на проект.

Кликнете на Креирај нов проект. Стандардно, името на проектот се зема како без наслов. Внесете соодветно име на проектот. Кликнете на Креирај.

Забелешка: Можете да ја промените локацијата на проектот.

Вашиот проект ќе биде успешно креиран. За да потврдите дали се конфигурирани библиотеките на Selenium, одете во Датотека -> Поставки . На страницата за поставки одете на Проект – > Project Interpreter .

Под пакетите треба да го видите пакетот Selenium. Ако тоа недостасува, притиснете го копчето „ + “ на десниот агол. Под достапните пакети, побарајте селен и притиснете Инсталирај пакет. Сега проверете дали е инсталиран пакетот Selenium.

#2) Користење на опцијата Inherit from global site-packages

Овој метод е прилично едноставен. Одете во Датотека-> Нов проект . Додека креирате нов проект, изберете го полето за избор „ Наследете ги глобалните пакети на страници “. Откако ќе се креира проектот, одете до Датотека -> Поставки-> Проект -> Project Interpreter , ќе можете да го видите пакетот Selenium веќе инсталиран.

Додавање драјвери во PyCharm

На ја автоматизираме секоја веб-апликација што ни треба за да имаме веб-прелистувач и да ни дадеме инструкции за којпрелистувач за извршување на скриптите, потребни ни се драјвери за тој конкретен прелистувач. Сите драјвери за веб-прелистувачи се достапни овде. Отворете ја веб-страницата и одете до Прелистувачи.

Кликнете на документација за потребните прелистувачи и изберете ја стабилната верзија на двигателот.

За преземање на Chrome : одете до документацијата на Chrome и кликнете на „Тековно стабилно издание“ под „Сите верзии достапни во Преземања“ и преземете ја zip-датотеката соодветна за вашиот ОС.

Пример: „Chromedriver_win32.zip“ за Windows.

За да преземете Firefox: Навигирајте до документацијата за Firefox, кликнете на изданијата на geckodriver и скролувајте надолу за да ги најдете драјверите за сите оперативни системи.

Пример: за Windows 64, изберете geckodriver-v0.26.0-win64.zip.

За преземање на Microsoft Edge: Одете до документацијата на Edge. Ова директно ќе ја отвори страницата на возачот под Преземања. Пример: x64 за Windows 64 битен оперативен систем

Првата програма што користи Selenium Python

Сега PyCharm е подготвен за прифаќање и извршување на кодот Selenium. Само за да бидеме добро организирани, ќе создадеме 2 директориуми (директориумот е сличен на папка). Ќе користиме еден директориум за да ги поставиме сите скрипти за тестирање, да го наречеме „Главно“, а другиот директориум за да ги сместиме сите драјвери на веб-прелистувачот, ајде да го именуваме „Возач“.

Десен-клик на Проектирајте и креирајте новоДиректориум како што е прикажано на сликата подолу:

Под Главниот директориум креирајте Нова Python датотека. Ова ќе создаде датотека .py и ќе го отвори уредувачот.

Сега копирајте го извлечениот двигател .exe, за пример, Chromedriver.exe и залепете ја датотеката во директориумот Drivers.

Сега сме подготвени да ја напишеме нашата прва код за автоматизација користејќи Selenium Webdriver со Python.

Прво да ги дефинираме чекорите што треба да се постигнат преку автоматизација во табелата подолу.

Чекор Дејство Очекуван резултат
1 Отворете го прелистувачот Chrome Прелистувачот Chrome треба успешно да се стартува
2 Одете на www.google.com Веб-страницата на Google треба да се отвори
3 Максимизирајте го прозорецот на прелистувачот Прозорецот на прелистувачот треба да се максимизира
4 Внесете најавување на LinkedIn во полето за текст на Google Треба да се внесе правилен текст
5 Допрете го копчето Enter Страницата за пребарување треба да се прикаже со правилен резултат
6 Кликнете на URL-адресата за најавување на LinkedIn Страницата за најавување на LinkedIn треба да се појави
7 Внесете корисничко име и лозинка Корисничкото име и лозинката треба да се прифатат
8 Кликнете на копчето за најавување LinkedInтреба да се прикаже почетната страница
9 Потврдете го насловот на страницата LinkedIn треба да биде прикажано на конзолата
10 Потврдете ја моменталната URL адреса на страницата // www.linkedin.com/feed/ треба да се прикаже на конзолата
11 Затворете го прелистувачот Прозорецот на прелистувачот треба да биде затворен

За да го постигнеме гореспоменатото сценарио, ќе користиме некои од често користените команди Selenium Python.

Пакетот 1>Selenium.Webdriver ги обезбедува сите имплементации на Webdriver. Значи, треба да му наложиме на Python да увезе Webdriver од Selenium. Класата Keys ни овозможува да ги користиме копчињата на тастатурата како ENTER, ALT итн.

from selenium import Webdriver from selenium.webdriver.common.keys import Keys

#1) Отворете го прелистувачот Chrome

За да отвориме кој било прелистувач што ни треба да креирате пример од тој конкретен прелистувач. Во овој пример, ајде да создадеме примерок на Chrome Webdriver и исто така да ја споменеме локацијата на Chromedriver.exe. Само пред малку ги преземавме и ги извадивме сите двигатели на прелистувачот и ги ставивме во директориумот на драјвери во нашиот PyCharm.

Десниот клик на Chromedriver.exe и Копирај ја апсолутната патека и залепете во командата Webdriver како што е дадена подолу.

driver = Webdriver.chrome("C:\Users\Admin\PyCharmProjects\SeleniumTest\Drivers\chromedriver.exe")

#2) Одете на www.google.com

Методот driver.get ќе се движи до страницата спомната со URL-то. Треба да го наведете целосниот URL.

Пример: //www.google.com

driver.get("//www.google.com/")

#3) Максимизирај го прозорецот на прелистувачот

driver.maximize_window го максимизира прелистувачот прозорец

driver.maximize_window()

#4) Внесете најавување на LinkedIn во полето за текст на Google

За да пребарувате за најавување на LinkedIn, прво треба да го идентификуваме текстуалното поле за пребарување на Google. Селен обезбедува различни стратегии за лоцирање на елементите на страница.

>> Погледнете овде за повеќе детали за локаторите на Selenium WebDriver.

a) Одете на врската

b) Десно- кликнете на полето за пребарување и изберете го елементот за проверка.

c) Имаме поле за име кое има единствена вредност „q“. Така, ќе го користиме локаторот find_element_by_name за да го идентификуваме полето за пребарување.

г) функцијата send_keys ќе ни овозможи да внесеме кој било текст. Пример: „Најава за LinkedIn“

д) Одете во Pycharm и внесете ја следнава команда:

driver.find_element_by_name("q").send_keys("LinkedIn Login")

#5) Притиснете Enter Key

За да отидете на страницата со резултати од пребарувањето, мораме или да кликнете на копчето за пребарување на Google или да го притиснете копчето Enter на тастатурата. Во овој пример, ќе истражиме како да го притиснете копчето Enter преку команди. Командата Keys.Enter ќе помогне да се притисне копчето Enter на тастатурата.

driver.find_element_by_name("q").send_keys(Keys.Enter )

#6) Кликнете на URL-адресата за најавување на LinkedIn

Откако ќе слетаме на страницата со резултати од пребарувањето треба да кликнете на врската за најавување на LinkedIn. Ќе користиме find_element_by_partial_link_text за да го постигнеме ова.

driver.find_element_by_partial_link_text("LinkedIn Login").click()

#7) ВнесетеКорисничко име и лозинка

Двете полиња корисничко име и лозинка имаат уникатни вредности за идентификација и користат клучеви за испраќање за да ги внесете полињата.

driver.find_element_by_id("username").send_keys("enter your username") driver.find_element_by_id("password").send_keys("enter your password”)

#8 ) Кликнете на копчето за најавување

Најавувањето е единственото копче достапно на страницата. Така, можеме да го користиме локаторот на ознаката за да се идентификуваме. find_element_by_tag_name.

driver.find_element_by_tag_name("button").click()

#9) Потврдете го насловот на страницата

driver.title ќе го преземе насловот на страницата и командата за печатење ќе го испечати насловот на веб-страницата на конзолата. Погрижете се да користите загради ().

print(driver.title)

#10) Потврдете ја моменталната URL-адреса на страницата

driver.current_url ќе ја преземе URL на страницата. печати ќе ја издаде тековната URL на конзолата.

print(driver.current_url)

#11) Затворете го прелистувачот

Конечно, прозорецот на прелистувачот е затворен driver.close .

driver.close()

Подолу е дадена целосна скрипта за тестирање:

 from selenium import webdriver from selenium.webdriver.common.keys import Keys Import time driver = webdriver.Chrome(r"C:\Users\Admin\PycharmProjects\SeleniumTest\Drivers\chromedriver.exe") driver.get("//www.google.com/") driver.maximize_window() driver.find_element_by_name("q").send_keys("LinkedIn login") driver.find_element_by_name("q").send_keys(Keys.ENTER) driver.find_element_by_partial_link_text("LinkedIn Login").click() driver.find_element_by_id("username").send_keys("enter your username") driver.find_element_by_id("password").send_keys("enter your password”) driver.find_element_by_tag_name("button").click() time.sleep(5) print(driver.title) print(driver.current_url) driver.close( 

Забелешка: # се користи за коментирање на линија.

time.sleep(sec) се користи за одложување на извршувањето на следната линија.

Работење на програмата

Постојат повеќе начини за извршување на програмата

#1) Стартувај користејќи PyCharm IDE

Ова е директно. Откако ќе го завршите кодирањето, можете само да кликнете со десното копче на уредникот и да притиснете Изврши „Име на програмата“ или копче за кратенка Ctrl+Shift+F10.

По извршувањето, резултатот ќе бидат прикажани во конзолата подолу. Сега дозволете ни да го извршиме нашиот примерок код и да ги потврдиме резултатите.

СинтаксаГрешка–Грешка во Уникод

По извршувањето на кодот, ја добиваме следнава грешка во конзолата.

Ајде обидете се да го решите истото. Проблемот е во патеката на драјверот на Chrome. C:\Users\Admin\PyCharmProjects\SeleniumTest\Drivers\chromedriver.exe

\U во C:\Users стануваат знак на Уникод и така \U е се конвертира во знак за бегство на Уникод и оттука ја прави патеката неважечка. Постојат 2 начини да се реши ова.

#A) Додадете дополнителни црти за назад

driver = Webdriver.chrome("C:\\Users\\Admin\\PyCharmProjects\\SeleniumTest\\Drivers\\chromedriver.exe")

#B) Префиксирајте ја низата со r :

Ова ќе направи низата да се третира како необработена низа и знаците на Уникод нема да се земаат во предвид

driver = Webdriver.chrome(r"C:\Users\Admin\PyCharmProjects\SeleniumTest\Drivers\Chromedriver.exe")

Тип Грешка: објектот на модулот не може да се повика

Извршете го кодот уште еднаш. Сега имаме друга грешка во конзолата.

Причината е кога пишувате Webdriver . Прикажани се 2 опции chrome (Selenium Webdriver ) и Chrome (Selenium.Webdriver.Chrome.Webdriver) како што е прикажано подолу.

Треба да го избереме Chrome (Selenium.Webdriver.Chrome.Webdriver), ако ја изберете претходната опција, на крајот ќе ја добиете грешката на сликата од екранот погоре.

Сега да ја извршиме скриптата уште еднаш. Овој пат успешно работи и ги отпечати насловот и моменталната URL-адреса на веб-страницата на конзолата.

Забелешка: Ако сè уште наидете на проблем. Обидете се со следново

Скролај на врв