Vad betyder det att låsa upp en telefon?

Om du har haft en smartphone under någon tid har du utan tvekan hört talas om termen "låsa upp" din telefon. Och vi pratar inte om din telefons lösenord för att komma åt startskärmen - vi talar om nätverkets upplåsningskod. Det här är koden som låter dig ta din telefon i andra nätverk än din nuvarande.

Så om du inte är helt säker på vad det betyder att låsa upp en telefon, eller om du är nyfiken på det, följ med nedan så ger vi dig alla detaljer du behöver. Så utan vidare, här går vi!

Vad betyder det att låsa upp en telefon?

Som vi redan nämnt är att "låsa upp" en telefon inte processen att ange ditt lösenord eller mönster för att få åtkomst till din telefon eller appar. När du köper en smartphone från, säg AT&T, är den telefonen låst i AT & T: s nätverk. Det betyder att du inte kan ansluta ett Verizon-SIM-kort till AT&T-telefonen och använda det på Verizon. Du kan bara använda den på AT&T eftersom AT&T har den telefonen låst till sitt eget nätverk.

Nu finns det sätt att komma runt det. Alla operatörer har en process att "låsa upp" din enhet, eller i lekmannens villkor, vilket gör att enheten kan användas i ett annat nätverk. När en smartphone är "olåst" kan du ta den AT&T-enheten och använda den på Verizons nätverk eller tvärtom.

Det är särskilt användbart under internationella resor när du inte vill betala absurde internationella priser från din transportör. När din telefon är olåst kan du beställa ett tillfälligt paket från en lokal transportör i ditt destinationsland, vilket sparar massor av pengar.

Det kan vara bra för att flytta också. Kanske där du befinner dig nu är signalstyrkan på AT&T ganska bra, men extremt dålig där du flyttar till. Så när enheten är olåst kastar du bara ett Verizon-SIM in, så behöver du inte köpa en helt ny telefon - du kan bara använda din befintliga, olåsta, men med ett Verizon-datapaket och SIM.

Hur man låser upp en telefon

Att låsa upp en telefon låter ganska trevligt, eller hur? Det gör din enhet mer mångsidig och mer värdefull eftersom du kan använda telefonen i alla typer av nätverk. Så hur låser du upp en smartphone exakt? Ibland är det enkelt och andra gånger är det inte.

Processen för att låsa upp en telefon skiljer sig från operatör till operatör. AT&T har till exempel en enhetsupplåsningsportal där du kan ange viss kontoinformation eller information om telefonen du vill låsa upp, och sedan godkänner eller avvisar din begäran AT&T. Verizon, å andra sidan, håller alla sina SIM-utrustade 4G LTE-smartphones låsta upp så att du inte behöver hoppa igenom bågarna för att använda deras telefoner i ett annat nätverk.

T-Mobile har faktiskt en egen app för att låsa upp T-mobiltelefoner. Det finns en lista med krav som du måste uppfylla innan du kan låsa upp en T-mobiltelefon, men de gör processen ganska enkel. Sprint-enheter är förmodligen de svåraste att låsa upp, vilket kräver att du kommer i telefon med en kundtjänstrepresentant.

Som ni ser är Verizon det enklaste att låsa upp en smartphone, eftersom de redan är låsta upp. De tre andra transportörerna kräver att du lägger in förfrågningar, som kan godkännas eller avslås. Om du nekas förblir telefonen låst i den operatörens nätverk. Det finns emellertid fortfarande ett sätt att låsa upp dem, och det är genom en tredje parts tjänst.

Lås upp tjänster

En transportör kommer att avslå din begäran av många skäl. Det kan vara så att din avbetalningsplan ännu inte har betalats, enheten rapporteras som bedräglig eller stulen, eller att du inte uppfyller ett visst krav, till exempel att telefonen aktiveras i ett operatörs nätverk under en viss tid. Skälen kan vara oändliga; även om de förnekar dig kan du fortfarande få en kod från en upplåningstjänst från tredje part.

Du kan helt enkelt köpa en kod från ett upplåsningsföretag, som i genomsnitt uppgår till cirka $ 60, men också kan vara mindre. Använd en kod från ett av dessa företag så låses du upp på bara några ögonblick, redo att sätta enheten i något annat nätverk.

Se till att du gör din forskning först - du vill ha ett företag som är välrenommerat, annars kan du sluta överlämna dina pengar till en i gengäld för, ja, ingenting. De flesta välrenommerade företag där ute kommer att ha ett kundtjänstteam i standby för att hjälpa dig att låsa upp din telefon med deras levererade kod. Generellt betalar du för koden och den skickas till din e-post.

Dom

Som du ser kan låsa upp en telefon vara riktigt praktiskt, särskilt med internationella resor. Det är värt att notera att det inte är skadligt att låsa upp en telefon (den bör inte förväxlas med rotande eller blinkande ROM) och bara ökar telefonens värde.

Beroende på din operatör kan det vara en mycket process att låsa upp din telefon, men det kan vara värt det i slutändan och inte kräva att du köper en ny telefon för det nätverk du vill ha på.