Vad är skillnaden mellan Bluetooth-versioner 2.x, 3.x, 4.x och 5.x

Med den ökande populariteten för bärbara enheter, sensorer med låg effekt som används för att samla in data från återförsäljare och tillverkare, och, viktigast av allt, mobila enheter, dyker upp den trådlösa teknikstandarden som kallas Bluetooth i nästan varje teknikrelaterad nyhetsartikel. För att göra saker mer komplicerade finns det olika Bluetooth-versioner som används, var och en med en något annan uppsättning funktioner. I den här artikeln vill vi ta dig med på en kort historietur och till och med visa vad framtiden innebär för Bluetooth och mobila enheter i allmänhet.

Det finns flera Bluetooth-enheter som du redan kan använda, till exempel:

  • Smartwatches
  • Fitness Trackers
  • Spelkontroller
  • headset
  • Smarta hem enheter
  • Trådlöst tangentbord
  • skrivare
  • Headset för virtuell verklighet
  • Selfie-pinnar
  • Segway

För ett överraskande stort antal användare av smarttelefoner och surfplattor är Bluetooth inget annat än den irriterande logotypen som visas i statusfältet och förknippas med en ökning av batteriförbrukningen. Vad dessa användare inte ser är hela världen av Bluetooth-enheter som kan göra en persons liv mycket lättare och säkert roligare.

Just nu är de mest populära kategorierna av enheter Bluetooth-hörlurar och högtalare. Om du är en vanlig gymnastiker eller gillar att springa, kan du förmodligen redan se hur trådlösa hörlurar för träning kan befria dig från alla typer av dragning och dra i kabeln som oundvikligen händer under fysiska aktiviteter.

Detsamma gäller för en Bluetooth-högtalare. Hur coolt skulle det vara att liva upp en utomhuspicknick med en avkopplande musik eller göra din kväll mer romantisk genom att spela ditt favorit urval av slät jazz utan att först behöva erövra en dåligt trasslad kabel? Det skulle verkligen vara väldigt coolt.

Och bäst av allt, Bluetooth-hörlurar och högtalare har blivit mycket prisvärda med åren. Det är onödigt att säga att premiummodeller med audiofilfilm och avancerade funktioner också finns tillgängliga för dem som har turen att ha den nödvändiga budgeten för att ha råd med dem.

Låt oss få ut de tekniska sakerna först: Bluetooth är en trådlös teknik och dataöverföringsstandard som använder UHF-radiovågor med kort våglängd i ISM-bandet från 2, 4 till 2, 485 GHz. Det uppfanns av Ericsson, ett multinationellt nät- och telekommunikationsutrustnings- och serviceföretag, 1994 och hanteras för närvarande av Bluetooth Special Interest Group (SIG).

Det kom till liv som ett trådlöst alternativ till RS-232 datakablar, som då var en standard för seriell kommunikation av data. Trots att själva standarden uppfanns 1994 tog det ytterligare fyra år att formalisera sina specifikationer och släppa den första versionen av Bluetooth i naturen.

Bluetooth 1.x

Bluetooth v1.0 och v1.0B plågas av problem, kompatibilitetsproblem och enligt dagens standarder en mycket långsam maximal data på 1 Mbps. Endast enheter som tillhör museet använder den första generationen Bluetooth, så det finns ingen chans att du faktiskt stöter på en i din lokala elektronikbutik.

Bluetooth 2.x

Efter några ytterligare revisioner av den första generationen Bluetooth släppte Bluetooth Special Interest Group Bluetooth v2.0 2004. Den innehöll en Enhanced Data Rate (EDR) för snabbare dataöverföringshastigheter på upp till 3 Mbit / s och blev den mest populär variant.

Bluetooth 3.x

2009 antog Bluetooth SIG Bluetooth v3.0 + HS. HS står för High-Speed, vilket möjliggör teoretiska dataöverföringshastigheter på upp till 24 Mbit / s. Detta är möjligt eftersom Bluetooth 3.0 tillåter applikationer att köra över en alternativ radio, som den som används av Wi-Fi-enheter. Andra anmärkningsvärda förbättringar inkluderar introduktionen av Enhanced Retransmission Mode (ERTM), användningen av alternativa MAC- och PHY: er för att transportera Bluetooth-profildata och olika uppdateringar av strömstyrfunktionen.

Bluetooth 4.x

Slutligen, 2010, introducerade Bluetooth v4.0 stöd för att samla in data från Low Energy (LE) -enheter. Den här nya funktionen riktades specifikt till hälso- och sjukvård, fitness, fyr, säkerhet och hemunderhållning, och dess inverkan är runt omkring oss. I grund och botten använder alla bärbara enheter eller smarta hem apparater du köper Bluetooth låg energi (också marknadsförs som Bluetooth Smart) för att minska sin energiförbrukning och samtidigt behålla ett liknande kommunikationsområde som den äldre generationen Bluetooth.

Ytterligare revideringar av Bluetooth v 4.0 — Bluetooth v 4.1 och Bluetooth v 4.2 — introducerade vissa nyckelfunktioner för internet på saker, inklusive integritetsuppdateringar via firmware, ökat samlevnadsstöd för LTE, bulkdatautbyte och många andra.

Bluetooth 5.0 är runt hörnet

Bluetooth Special Interest Group tillkännagav Bluetooth v5 i juni 2016. Enligt deras pressmeddelande kommer Bluetooth v5 att kallas Bluetooth 5 och kommer att innehålla avsevärt ökad räckvidd, hastighet och sändningsmeddelandekapacitet. Målet är att "leverera robust, pålitlig Internet of Things-anslutningar (IoT) -anslutningar som gör fullständiga hem- och byggnads- och utomhusbruk fall till verklighet. ”

"Bluetooth 5 kommer att förändra hur människor upplever IoT genom att göra det till något som händer enkelt och sömlöst runt dem", säger Mark Powell, verkställande direktör för Bluetooth SIG. Powell förväntar sig att Bluetooth 5 ska "göra fyr, medvetenhet om platser och andra anslutningsfria tjänster till en ännu mer relevant del av en enkel och sömlös IoT-upplevelse." Utgivningen av Bluetooth 5 förväntas ske antingen sent i år eller i början av nästa år.

Enkelt uttryckt, om du är osäker, alltid gå till den högre versionen av Bluetooth när den är tillgänglig, det kommer att få dina snabbare data, längre räckvidd, bättre säkerhet, enklare parning och effektivare strömförbrukning.