Vad är det för skillnaden mellan Samsung Pay och Android Pay?

Om du äger en nyare Samsung Galaxy-smartphone kan du se att Android Pay och Samsung Pay båda är tillgängliga för dig och verkar tjäna samma syfte, så vad ger?

Android Pay och Samsung Pay är ganska lika eftersom de båda hanterar mobila betalningar. Användaren öppnar helt enkelt betalningsapplikationen, tar en bild av ett kreditkort för att lagra dess detaljer och använder smarttelefonen för att betala för transaktionen. De underliggande tekniska skillnaderna mellan de två trådlösa mobilbetalningsplattformarna kan emellertid hjälpa en av dem att göra anspråk på den ledande positionen och få den andra till att bli otydlig.

Den senaste tidens uppsving i mobila betalningsalternativ innebär att vi mycket snart kunde lämna våra plånböcker hemma och betala för allt med våra smartphones. Gartner, ett amerikanskt forsknings- och rådgivningsföretag som tillhandahåller informationsteknologi-relaterad insikt, förutspår att den globala marknaden för mobilbetalningar kommer att växa från cirka 235 miljarder dollar 2014 till 720 miljarder dollar i transaktioner 2017.

På Android drivs denna fantastiska tillväxt helt och hållet av två mobila betalningsalternativ: Android Pay och Samsung Pay. Båda anlände i september 2015 och har sedan dess etablerat sin fasta plats på marknaden med partnerskap med otaliga finansiella institutioner och detaljhandlare.

Redan från början har Googles egna mobilbetalningsalternativ, Android Pay, ett mycket viktigt trick upp sin ärm: Det fungerar på alla smartphones med NFC och HCE (Host Card Emulation) -stöd som kör Android 4.4 KitKat och senare. Chansen är stor att om du nyligen har köpt en Android-enhet från en ledande smarttelefontillverkare, kommer du inte att ha några problem att få Android Pay att fungera.

Antalet stödda enheter kommer bara att växa i framtiden, eftersom Google ställer kraven för Android Pay den nya standarden för alla enheter.

Den största nackdelen är att det för närvarande inte stöder för många banker. Du hittar den officiella listan över kort och banker som stöds på Android: s officiella webbplats. Vid skrivandet av denna artikel bör Android Pay fungera med nästan 700 000 butiksplatser och 1 000 Android-appar.

Samsungs mobilbetalningsplattform bygger på en teknik från ett företag som heter LoopPay, som förvärvades av Samsung 2015. Enligt deras webbplats “LoopPay föddes med uppfinningen av Magnetic Secure Transmission (MST). Denna patenterade teknik, tillsammans med LoopPay-appen, blev den mest accepterade mobilbetalningslösningen i världen. "

MST avger en magnetisk signal som efterliknar magnetremsan på ett traditionellt betalkort, vilket möjliggör mobilbetalningar i nästan alla försäljningsställen. Samsung hävdar att tekniken är säkrare än att använda ett traditionellt betalkort och är lika säkert som att betala med Near Field Communication (NFC), vilket Google använder för sitt Android Pay-system. Att betala med MST via Samsung Pay är enkelt och intuitivt: alla användare måste göra är att placera sin smartphone nära terminalen och vänta på att systemet bekräftar betalningen.

Eftersom magnetkortsterminaler är mycket mer utbredda än de som accepterar NFC-betalningar, är det möjligt att använda Samsung Pay i mer än 90% av butikerna i USA och mer än 30 miljoner detaljister över hela världen. Med partnerskap med över 100 finansiella institutioner har du dessutom mycket bättre chans att få ditt kort att fungera med systemet än med Android Pay.

MST-tekniken sattes i bruk i den här nya Samsung Pay-reklamen:

Allt detta skulle kanske göra att Samsung betala det mobila betalningssystemet som valts för de flesta kunder, om det inte var för det begränsade enhetsstödet. För närvarande kan du bara använda Samsung Pay med Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge Plus och Galaxy Note 5 - kostsamma enheter som helt lämnar mellan- och lågmarknaden.

Samsungs mobila betalningssystem är starkt beroende av deras smartphones och popularitet. Medan de har en enorm fördel idag med stödet för MST, kommer denna teknik troligen att förlora sin relevans i framtiden, eftersom NFC blir den nya normen. Android Pay förlitar sig på sin armé av tredjeparts smarttelefonstillverkare för att driva tekniken framåt och föra den till kunder över hela världen. Fortfarande måste Google se till att systemet fungerar felfritt på alla enheter, annars kan det få ett dåligt rykte.