Samsung Galaxy S5 vs LG G2 - Jämförelse av specifikationer

När Samsung Galaxy S5: s kommersiella utrullning närmar sig, är det förmodligen klokt att få alla striderna ur vägen och se hur "nästa stora sak" förstoras mot sina rivaler i förväg. Det är det enda sättet att se till att du går in på en resa med informerade köpbeslut när det är dags att uppgradera.

Eller snarare, om tiden kommer, eftersom vi jämför och kontrasterar GS5 och en mobil veteran idag. LGs G2 är inte på något sätt forntida, men tekniskt sett är det en del av 2013-vågen av avancerade smartphones. I slutet av 2013 kommer ändå 5, 2-graden att vara ungefär sju månader gammal när S5 träffar butikshyllorna.

Så, kan LG G2 hålla det nya hotet ? Åldras Nexus 5-kusinen dåligt eller graciöst? Samtidigt kan Galaxy S5 sätta en i vinstkolumnen efter att ha gett sig till Sonys Xperia Z2 i vår tidigare specifikationer jämförelse? Gå inte någonstans, så får du veta.

Galaxy S5 vs LG G2 - designkamp

Du måste antingen vara blind eller en irrationell fanboy för att inte inse att S5 knappast är en konstnärlig prestation från Samsungs sida. Det är som om de gör allt för att göra Galaxy Note 3 så snygg, kompakt och sexig som möjligt och sedan blev trött och piskade upp något för GS5 veckan innan dess introduktion.

Lyckligtvis för dem är G2 inte heller den vackraste handhållaren i världen, och tappar värdefulla poäng med en ganska chintzy, glansig, glatt plastfinish. På den ljusa sidan, trots att de erbjuder extra skärmfastigheter, är LG: s topphund lättare än Samsungs (143 mot 145 gram), kortare (138, 5 vs 142 mm) och smalare (70, 9 mot 72, 5 mm). Rödmor!

Oavsett om du tycker att G2: s bakre fysiska knappar är användbara eller irriterande, hjälper de uppenbarligen till att rensa framtill, såväl som att de ger en utmärkt atmosfär på baksidan. S5: s bakre del? Det är ingen fingeravtrycksmagnet, mycket lättare att greppa, hålla och manövrera, plus matt. Men det är så fult. Så, så ful.

Bedömning: LG G2 vinner av en whisker

Samsung Galaxy S5 vs LG G2 - jämförelse av skärmen

Åh nej, ingen av dessa två sport Quad HD, alias 2K-upplösning. Och det har jag helt bra med. Ärligt talat, ja, jag var ganska upphetsad första gången jag hörde om 2.560 x 1.440 pixlar som troligen kunde pressas i små kiselplattor.

Men sedan slog det mig. Jag kan knappt se skillnaden mellan 720p och 1 080p. Att gå vidare från Full HD just nu skulle därför vara dumt, särskilt eftersom det kan påverka batteriets livslängd kraftigt. Så sluta klaga, ja, och njut av GS5s fantastiska 5, 1-tums Super AMOLED-panel med 432 ppi pixeltäthet, liksom G2s livliga 5, 2-tums True HD-IPS + LCD-skärm som gungar 424 ppi .

Bedömning: Det är ett perfekt slips

Bearbetningshastighet, RAM och kameror

Jag vet att du kommer att kalla mig partisk mot Samsung, men är det inte lite besviken att GS5 knappt trumfer G2 i behandlingshastigheten och RAM-avdelningarna trots att det är den mycket fräschare enheten? Jag menar, koreanerna hade minst sex månader extra utvecklingstid, och allt de gjorde är att "uppgradera" det fyrkärniga Snapdragon 800-chipet till en 801 .

Det var sant att de egentligen inte hade något annat val än att gå för 801, med 805 ännu inte redo att skicka ut. Sedan igen, 2 GB RAM ?!? Lika mycket som G2 och 33 procent mindre än GNote 3? Det är löjligt.

Vad gäller kameror är detta en tuff duell att bedöma. En gång till verkar det som om Samsung inte riktigt pressade sina gränser och nöjde sig för tillräckligt bra: en 16 MP bakre snapper med LED-blixt, HDR, digital bildstabilisering och 4K videoinspelning och en 2 MP sekundär shooter.

LG G2s främre kam är i stort sett identisk, medan den primära fotografiska utrustningen ger en ödmjukare 13 MP-sensor, inga 4K-fångstförmågor, men ger optisk bildstabilisering i mixen. Sammantaget vill jag hellre vänta på recensioner och noggrann kamerajämförelse innan jag hoppar till hastiga slutsatser.

Bedömning: Galaxy S5 (knappt) tar den råa prestandakampen; kameraduell - obeslutet

Programvara och batteritid

Tekniskt sett är LGs G2 ett steg bakom GS5-programvaran, som kör Android 4.2 Jelly Bean, inte 4.4 KitKat . Men med uppdaterade ansträngningar som nyligen blivit upp, skulle 5, 2-incherna snart återhämta all förlorad mark världen över.

Det som fortfarande inte räcker för ett hedersband här, eftersom Optimus UI inte har något på TouchWiz UI. Det senare ger till bordet fina funktioner och tillägg som S Health, Smart stay, Smart pause, S-Voice och ett övergripande renare, mer intuitivt gränssnitt, medan den förra på något sätt är både invasiv och lätt på praktiska funktioner.

Batteri-liv? Det är ett känsligt, rörligt ämne, eftersom den mindre av de två telefonerna packar den något lättare juicepressen (2 800 mot 3 000 mAh ), men kompenserar dock med, ja, en mindre skärm och Ultra Power Saving Mode . S5: s batteri kan också tas bort av användaren, vilket alltid är bra, men i slutet av dagen förväntar jag mig att autonomiresultaten är extremt nära.

Bedömning: Galaxy S5 vinner

Anslutning, portar, lagring och andra

Låt oss börja med "andra", eller hur? Eftersom det är Samsungs enda skott för att få ut LG. Gimmicky eller inte, S5 kommer med fingeravtrycksigenkänning och en pulssensor . Dessutom skydd mot vatten och damm, som är allt annat än gimmicky. I själva verket kan det mycket väl vara S5: s största försäljningsstället.

Några "andra" LG G2-funktioner värda uppmärksamhet? Kanske Dolby-ljudsystemet. När det gäller lagring erbjuder båda enheterna versioner med 16 och 32 spelningar inbyggda, men G2 saknar expansionsalternativ . Sedan finns det anslutningsutbudet, där S5 också råder, tack vare microUSB 3.0 och LTE Cat. 4 hastigheter.

Bedömning: GS5 krossar G2

Sammanfatta

Det var inte lätt, men Samsungs topphund bäst slutligen LG: s spjutspets . Frågan på miljoner dollar är dock denna: är mjukare programvara, en någonsin så lite zippier CPU, fingeravtryckssensorn, pulsmätaren och vattensköld tillräckligt för att garantera en uppgradering? Annars uttryckt, är GS5 inte för nära G2? Det är ditt samtal, så uttrycka dina åsikter nedan.