Saker att göra när du har en vattenskadad Android-telefon

Så du fick din Android-telefon våt och nu fungerar den inte normalt, eller kanske inte ens slår på. Det är olyckligt men ärligt talat, det finns bara så mycket du kan göra åt det. Såvida du inte är elektronikkunnig eller har ett förmåga till elektronik, är det inte längre att fixa en vätskeskadad Android-telefon. Om din telefon redan har slutat svara efter försök att slå på den (vilket du aldrig får göra efter att blötlägga enheten i vatten!) Kan det vara för sent.

Detta inlägg är avsett att öka medvetenheten om vad man ska göra (och inte göra) efter att en enhet har blötts i vatten eller vätska. Om du vill leta efter gör-det-själv-guider för att åtgärda hårdvaruproblem som orsakas av vattenskador, använd YouTube eller bläddra i andra forum för mer resurser. Vattenskadade telefoner hanteras bättre av kvalificerade proffs så spara din ansträngning genom att inte fixa den skadade delen själv.

För att vara rättvis mot våra läsare som mailade oss eller använde den korta formuläret för beskrivning av problem längst ner i våra inlägg för att berätta om deras problem, publicerar vi deras problem här.

Som de flesta av er kanske redan vet nu, är bara ett litet antal Android-telefoner vattentåliga. Här finns en bra lista över några av dessa telefoner . Om du inte kan se din telefon i den här listan har du turen.

Vattentålig kontra vattentät

Låt oss vara tydliga med några vanligt använda termer i det här inlägget innan vi fortsätter. En enhet som Samsung Galaxy S5 är vattentålig och har en IP67-certifiering. Detta innebär att damm och andra fasta partiklar inte kan tränga igenom sitt lock för att orsaka skador. Viktigast av allt är att en S5 kan avvärja vattenskador om den blöts i upp till 1 meter under 30 minuter. Detta innebär också att telefonen kan motstå oavsiktliga lågtrycksstänk från alla vinklar förutsatt att portkåporna är säkrade. Att blöta telefonen i poolvatten utanför de angivna gränserna kan dock leda till fler problem.

Bara för att vara på den säkra sidan anses ingen Android-smartphone idag vattentät så tänk två gånger innan du hoppar till den poolen med din telefon.

Om du vill veta mer om Ingress Protection (IP) Rating, besök denna webbplats .

Det som gör de flesta Android-telefoner vattentäta är portöverdrag

Nu är tricket att göra en telefon vattentät - genom att se till att alla portöverdrag är stängda ordentligt. Om du ständigt befinner dig i en situation där det finns en stor chans att din telefon blöts i vätska, är det bästa du kan göra alltid att se till att porttäcken är intakta. Som en läsare har påpekat är dock laddningsportluckan i en S5 en delikat bit.

Både min sons och dotters Samsung S5 hade problem med att laddningsportluckan bröt av, vilket gjorde enheten inte längre vattentät. Mycket tunn täcka! Var tvungen att köpa ny telefon efter att den föll i vatten . - Tammy

Tammys fall visar nackdelen med att göra elektronik vattentät genom hamnskyddssystemet. Vi håller med om att laddningsportluckan i de flesta Samsung-telefoner är benägna att bryta av och deras designtekniker ännu inte förbättrar dem betydligt. Tillverkarna överväger tre saker när de tillverkar vattentåliga enheter:

 • material
 • konstruktionstekniker
 • kosta

De måste balansera alla tre för att komma med en produkt som din Galaxy S5 så det finns verkligen inget mycket att förvänta sig när det gäller att säkerställa vattenöverlevnad. Och förutom att göra elektronik vattentät är bara ett av deras brister att sälja så medan de skapar för mycket hype om det, kan verkligheten ibland skilja sig. Under tiden ska du bara se till att din elektronik inte blandas med vatten så mycket som möjligt. Bara för att en telefon marknadsförs som vattentålig betyder inte att du medvetet ska suga den i poolvatten. Jag antar att detta svarar på frågan från en av våra läsare:

Bara vandra, bilden på toppen av denna tråd visar S4 under vatten. Skulle s4 fortfarande fungera om det är nedsänkt i vatten? Tack för din tid och alltid bra info. - Marc

Pekskärmen fungerar inte när den är våt

En telefons pekskärm, som en S5, fungerar inte ordentligt när den är våt som vad Alexa och Kumar fick reda på nedan:

Hej, jag har problem med min telefon. Jag vet att galaxen S5 är tänkt att vara vattentålig, men när jag tappar till och med den minsta biten vatten på skärmen rycker den, flyttar till andra skärmar och till och med öppnar appar (där vattnet tappades) på egen hand. Jag trodde att det här var en stor fråga med tanke på att det är tänkt att vara vattentåligt, det borde inte göra det. Jag köpte nyligen ett vattentätt fodral för telefonen på grund av den här frågan, och även när vatten kommer på den här skärmen gör det samma saker. Jag vet att det inte är ett problem med fallet, för som jag sa det gör det utan det. Om du kunde komma tillbaka till mig och låta mig veta om du någonsin har hört talas om detta problem eller vet något sätt att lösa det skulle jag uppskatta det, tack. - Alexa

Produkten är tänkt att vara vattentålig men om dina händer är våta tillåter du inte att göra någonting, även om skärmkänsligheten är vänd upp eller ner. Den här telefonen beter sig som om den är besatt. - Kumar

Det yttre lagret på en pekskärm är specialbelagd med vattentåligt material men det betyder inte att det fungerar normalt när det är vått.

Vattenskador kan leda till maskinvarufel

Man kan inte med säkerhet förutsäga vilka komponenter som troligen kommer att misslyckas om vätska sipprar in i telefonens inre delar. Det vanligaste problemet vi stöter på i forum och e-postmeddelanden som skickas av våra läsare är att telefonen inte startar upp som de nedan:

Hej, jag tappade min telefon i vatten och den kommer fortfarande att slå på men skärmen slås inte på. Jag kan se den röda lampan längst upp till höger när den är ansluten. Jag bryr mig inte så mycket om telefonen som att mina bilder av hårddisken. De säkerhetskopierades inte. Det känns som om jag visste hur jag skulle göra en ny anslutning för att lysa upp skärmen att jag åtminstone kunde få mina bilder. Det kan bara vara så att skärmen kortslutts; men Samsung-tekniker är inte villiga att öppna upp telefonen eller försöka någonting för att hjälpa mig, även om jag skulle vara villig att betala för den här tjänsten. Jag vet inte vart jag ska gå och eftersom jag inte har erfarenhet av elektroniken är jag inte säker på hur jag gör det själv. Är det något du kan föreslå för att åtminstone läsa hårddisken på telefonen där bilderna är lagrade? Tack . - Inga

Släppte min telefon i vattnet men varje gång jag försöker använda kameran står det att felmeddelanden dyker upp. - Hyo Jin Shin

Kära herr, min Samsung Galaxy S5 slås inte på efter att ha varit våt från vattnet som läckte från luftkonditioneringsapparaten. Eftersom telefonen inte kan tas bort kan jag inte göra någonting. Telefonen var på efter att ha varit våt, jag låste den bara och behöll, och nästa gång jag försökte låsa upp den slås inte på. Snälla hjälp mig snart. - Rish

En annan läsare skickade oss detta problem efter att ha blivit våt av telefonens batteri:

Jag släppte av misstag min telefon i vatten tillbaka i slutet av mars - fick batteriet vått, men inte den andra vattenskadan på själva telefonen.

Efter det hade det problemet med hörlursuttaget inte fungerade - så det skulle säga att något var anslutet när det inte fanns, och då kunde jag bara använda hörlurar med det. Det stannade och sedan har don inte fungerat alls. Men allt annat var bra, kunde ringa och höra musik och hade inga problem, förutom att jag inte kunde ansluta hörlurar till det.

Jag har inte haft några problem med hörlurssymbolen dyker upp sedan .. men för ett par dagar sedan - ur ingenstans .. den dyker upp. (Jag har inte blivit våt sedan, men ibland blir det lite svettigt ..)

Så det säger att något är anslutet, så jag kan inte höra musik eller ringa samtal .. MEN jag kan höra min ringsignal när någon ringer till mig och hör alla mina meddelanden från meddelanden

När jag ansluter hörlurar till min telefon kan jag höra musik på det sättet och ringa på det sättet.

Jag är inte så säker på vad jag ska göra för att fixa detta ... några tankar? - Christine

Den allmänna tumregeln i dessa fall bör vara att söka hjälp av en kvalificerad tekniker för att fixa vad hårdvarukomponenten har misslyckats. En kortslutning kan leda till att en kedjereaktion gör att andra komponenter misslyckas. I vissa fall kommer en enda kortslutning helt enkelt att misslyckas utan att påverka komponenter i närheten, så det är bäst om en tekniker kan köra en fullständig diagnostik. Det finns bara inget bättre alternativ än det här.

Som nämnts ovan, om du tror att du kan hantera elektronik och har verktygen för att göra jobbet finns det många YouTube-videor och forum som erbjuder vägledning om vad du ska göra.

Vad du inte ska göra om din telefon är våt

Populariteten med att använda okokt ris för att torka ut en telefon har stigit i många forum och två av våra läsare gjorde exakt det ... med ett ganska olyckligt resultat.

Min telefon tappades i vattnet nyligen. Jag lägger den i en rispåse i ett par dagar. När jag försökte slå på det fortsätter jag säga att batteriet överhettas och stängs av. är det batteriet eller vad? Tack. - Tharindu

Jag tappade nyligen min Galaxy S3 SPH-l710t i en hink med vatten på jobbet. Jag fick omedelbart ut det och tog allt ifrån varandra. Så snart jag kunde lägga jag den i en kruka med torrt ris i cirka 3-4 dagar. När jag sätter tillbaka det tillsammans verkar allt fungera perfekt. Den ansluter till Wi-Fi och internet fungerar bra. Men min mobilnätanslutning går hela tiden in och ut. Det kan inte tyckas upprätthålla en anslutning på länge alls. Det blir bra en sekund och sedan inget nästa. Har gjort en hel del forskning men jag kan inte se något svar. Hoppades att du kanske skulle kunna hjälpa. - John

Det rekommenderas att omedelbart ta bort batteriet efter att telefonen har blivit våt, men det är ingen garanti för att du har räddat telefonen från problem. Det värsta du kan göra är att slå på telefonen igen. Om du undrar vad du INTE ska göra efter att din telefon blötnat i vatten är de här:

 • Skaka eller knacka aldrig på telefonen i ett försök att bli av med vatten.
 • Försök aldrig slå på den.
 • Öppna inte telefonen (förutom att ta ut det flyttbara batteriet) såvida du inte är säker på att vätskeskadningsindikatorn har aktiverats, vilket innebär att garantin redan har upphävts.
 • Försök inte öppna telefonen om du inte vet vad du gör.
 • Placera inte telefonen i närheten av en värmekälla som ugnar för att torka ut den.
 • Använd inte fläktar. Detta kan pressa vattnet längre inuti.
 • Ladda aldrig en våt telefon. Vi kan inte betona det tillräckligt.

Efter att ha försäkrat dig om att du inte har orsakat ytterligare skada på din telefon genom att följa punkterna ovan är det nu dags att försöka återupprätta din telefon. Som nämnts kan allt hända efter att du har blivit våt som den som Jazzy måste dela med oss:

Jag har nyligen haft min telefon i en pool för att ta några bilder men när min telefon torkade började den agera konstig. Den senaste applikationsknappen "trycker" på sig själv och är mycket irriterande att använda. Tillbaka-knappen slutade också fungera och mitt röstkommando fungerar inte. Jag har redan kontrollerat för vattenskador och hittat ingen. Snälla hjälp mig, jag vill verkligen inte behöva köpa en ny telefon. Svara så snart som möjligt. - Jazzy

Saker att göra när du har en vattenskadad Android-telefon

 • Om det fortfarande är i vattnet, ta ut det direkt. Varje sekund räknas i detta fall.
 • Stäng av telefonen och ta bort batteriet (om det är löstagbart). Ju längre batteriet förblir anslutet, desto större är chansen att det kommer att kortsluta andra komponenter.
 • Ta ut microSD-kortet och SIM-kortet från sina fack och skruva dem med alkohol. Använd inte dricka alkohol. En vanlig gnugga alkohol kommer att göra.
 • Om du lyckades öppna telefonen, ta bort batteriet och har tillgång till komponenterna inuti, lägg in alkohol i dem. Målet är att tvätta bort smuts, mineraler och andra saker som kan komma in. Du kan säkert använda alkohol på telefonen eftersom det inte är vatten; den absorberar till och med den. Rengör telefonen med alkohol i cirka 5 minuter.
 • När du har rengjort telefonen, batteriet, SIM-kortet och SD-kortet med alkohol, lägg dem i en förseglad påse med okokt ris för att torka. Se till att täcka allt med ris. Låt dem ligga i väskan i flera dagar för att torka ut. Förhoppningsvis skulle riset ta upp alla kvarvarande vattenmolekyler från dem.
 • Efter uttorkningsfasen ska du kontrollera om enheten fungerar normalt.
 • Om du har tur, fungerar telefonen som om ingenting hände. Annars, kontakta en professionell hjälp för att fysiskt kontrollera telefonen för fel.
 • Alternativt kan det att få den nya ersättaren vara det enda sättet att gå.

Tänk på att de flesta tillverkare betraktar vattenskador som missbruk av användare och därmed upphäver garantin. Detta gäller för andra elektroniktillverkare som Microsoft, Toshiba, LG osv. Försök att ringa enhetens tillverkare för att kontrollera om du kan säkra en ersättning via deras garantipolicy eller inte.


Om du är en av de användare som stöter på ett problem med din enhet, låt oss veta det. Vi erbjuder lösningar för Android-relaterade problem gratis så om du har problem med din Android-enhet fyller du bara i det korta frågeformuläret i den här länken så försöker vi publicera våra svar i nästa inlägg. Vi kan inte garantera ett snabbt svar, så om ditt problem är tidskänsligt, vänligen hitta ett annat sätt att lösa ditt problem.

När du beskriver ditt problem ska du vara så detaljerad som möjligt så att vi enkelt kan hitta en relevant lösning. Om du kan, vänligen inkludera de exakta felmeddelandena du får för att ge oss en idé var vi ska börja. Om du redan har provat några felsökningssteg innan du skickar ett e-postmeddelande till oss, se till att du nämner dem så att vi kan hoppa över dem i våra svar.

Om du tycker att det här inlägget är till hjälp kan du hjälpa oss genom att sprida ordet till dina vänner. GRUNTLE.ORG har även närvaro på socialt nätverk så du kanske vill interagera med vår community på våra Facebook- och Google+ sidor.