Så här tar du foton med porträttläge på iPhone XS

Din iPhone XS använder en uppsättning kameror för att ge dig Porträttläge-effekt. Detta görs möjligt genom att skapa en djupfälteffekt på dina foton. Resultatet av en sådan effekt läggs till betoning på ämnet. Bakgrunden blir oskarp samt resulterar i ett perfekt foto. Om du vill veta vad vi pratar om bör du försöka ta bilder i stående läge. Nedan följer stegen för att göra det.

Om du letar efter lösningar på ditt eget #iOS-problem kan du kontakta oss genom att använda länken längst ner på denna sida.

När du beskriver ditt problem ska du vara så detaljerad som möjligt så att vi enkelt kan hitta en relevant lösning. Om du kan, vänligen inkludera de exakta felmeddelandena du får för att ge oss en idé var vi ska börja. Om du redan har provat några felsökningssteg innan du skickar ett e-postmeddelande till oss, se till att du nämner dem så att vi kan hoppa över dem i våra svar.

Så här tar du foton med porträttläge på iPhone XS

Din iPhones kamera-app är smart och ger dig tips som hjälper dig att ta utmärkta foton. Detta gäller särskilt när du använder porträttläge. Om kameran känner att du är för långt eller för nära kommer den att ge dig tips om vad du ska göra. Se till att följa dem för att undvika oskarpa eller fokuserade bilder.

Om du är redo att ta ditt porträttfoto följer du dessa steg:

 1. Se till att du installerar den senaste iOS-uppdateringen.
 2. Öppna Camera-appen.
 3. Dra till porträttläge.
 4. Leta efter den gula stående rutan.
 5. Tryck på slutarknappen för att ta bilden.

Hur man lägger till porträttbelysning på iPhone XS

Förutom att du kan ta porträttfoton, låter din iPhone XS Camera-app också dig kvalitetsbelysning för att förbättra dina bilder. Det finns fyra olika alternativ för stående belysning som du kan använda för att få stående fotografier att sticker ut. Dessa är:

 • Studio Light
 • Konturljus
 • Scenljus
 • Scen Mono

Stage Light används bäst för att lysa upp ansiktsområdet på fotot.

Konturljus hjälper om du vill lägga till riktad belysning.

Stage Light låter dig isolera motivet i rampljuset. Det är perfekt om du vill betona ämnet från omgivningen.

Scen Mono omvandlar fotot till klassisk svartvit scen.

Det bästa sättet att känna till vart och ett av dessa alternativ är att prova dem själv. Om du är redo, så här väljer du önskad porträttbelysning:

 1. Välj fotot som du vill ändra.
 2. Klicka på Redigera.
 3. Svep för att välja din Ljuseffekt.
 4. Klicka på Klar.

Alternativt kan du välja önskat alternativ för stående belysning innan du tar din stående-bild.

Hur man tar en Portrait-selfie på din iPhone XS

Din iPhone XS-kamera låter dig också ta en selfie i porträttläge. Stegen är i princip desamma när du tar ett vanligt porträtt. Den enda skillnaden är att du bara måste byta till selfie-kamera innan du gör det. Här är hur:

 1. Öppna Camera-appen.
 2. Dra till stående-läge.
 3. Tryck på kameraskiftarikonen för att aktivera selfie-kameran.
 4. Håll din iPhone XS framför ditt ansikte.
 5. Knäpp din selfie med en av volymknapparna.

Hur man tar bort Portrait Mode-effekt på din iPhone XS

Porträttläge tenderar att oskärpa bakgrunden på ett foto. Det gör att porträttfoton ser imponerande ut, men det är inte så önskvärt om du också vill fånga bakgrund tydligt. För att ta bort porträttlägeeffekten på dina foton kan du redigera den genom att följa stegen nedan:

 1. Välj fotot som du vill ändra.
 2. Klicka på Redigera.
 3. Tryck på Stående längst upp på skärmen.

Om du ändrar dig och vill lägga till porträtteffekt igen, bara redigera fotot igen och knacka på Porträtt längst upp.


Engagera med oss

Om du råkar ha problem med din egen iPhone, låt oss veta om det så gör vi vårt bästa för att publicera dem och deras lösningar i våra kommande artiklar. Du kan använda den här länken för att kontakta oss för hjälp. Vi kan inte garantera ett svar på varje fråga men vi kan vara säkra på att vi kommer att tömma allt för att hjälpa dig.

Var så detaljerad som möjligt när du beskriver ditt problem så att vi lätt kan diagnostisera problemet. Om du kan inkludera felmeddelanden, popups, försök till felsökningssteg och omständigheter som leder till problemet, skulle det vara till stor hjälp.