Како да отворите XML-датотека во Excel, Chrome и MS Word

Овој туторијал објаснува што се XML-датотеки, како да ги креирате и како да ја отворите XML-датотеката со прелистувач како Chrome, уредувач на текст како MS Word, Excel и XML Explorer:

XML е акроним за проширлив јазик за означување. Во ова упатство, ќе разбереме што е XML-датотека и како да отворите датотека во формат .xml. Исто така, накратко ќе разбереме како да креираме.

Да започнеме со разбирање што е тоа.

Што е XML-датотека

Како што беше споменато погоре, XML е кратенка за екстензибилен јазик за означување. Овој јазик е сличен на HTML. Но, што подразбираме под Јазик за означување? Јазикот за означување е всушност компјутерски јазик кој користи ознаки за дефинирање на текстот.

Ознаките се користат за форматирање на текстот додека прикажувањето на текстот не е претходно дефинирано. Ова значи дека ознаките што се користат за пишување XML-датотека се дефинирани од пишувачот на датотеката. Со други зборови, XML-датотеката е всушност документ базиран на текст на кој му е дадена екстензија .xml. Значи, кога ќе видите датотека со наставка на датотеката .xml, можете да знаете дека е XML-датотека.

Подолу е фрагмент од код од XML-датотека. Ја зачувавме оваа датотека како MySampleXML.xml

  Red  Blue  Green  

Во следниот дел, ќе видиме како да отвораме датотеки напишани во формат .xml.

Како да отворите XML датотека

Ова прашање може да ви дојде на ум ако никогаш не сте се обиделе да отворите XML-датотека. Не треба да се грижите бидејќи е многу едноставно и ги имадостапни се неколку опции за тоа.

Различните начини за отворање на датотеката .xml се како што следува:

Со прелистувач како Chrome

Користење веб-прелистувач за отворање XML-датотека е добар избор. Ова е затоа што прелистувачите по дифолт обезбедуваат структура на дрво што ви овозможува да ги проширите/склопите различните делови од датотеката по потреба.

Следете ги чекорите подолу за да отворите датотека во XML формат користејќи веб-прелистувач:

#1) Отворете File Explorer и прелистајте до XML-датотеката што треба да се отвори. На сликата подолу, прелиставме до локацијата што ја содржи нашата XML MySampleXML.

#2) Десен-клик на датотеката и изберете Отвори со за да изберете веб-прелистувач за отворање на XML-датотеката. Веб-прелистувачот може или не може да се појави во списокот со опции.

Во случај да не е достапен на списокот, изберете Изберете друга апликација како што е прикажано подолу:

#3) Сега, од прикажаните списоци, кликнете на Повеќе апликации .

#4) Во списокот се прикажани уште неколку опции. Сега скролувајте надолу и изберете го прелистувачот во кој сакате да ја отворите датотеката. Можете да изберете кој било прелистувач како Chrome или Internet Explorer од списокот како што е прикажано подолу. Изберете Internet Explorer и потоа кликнете OK.

#5) Датотеката се отвора во Internet Explorer како што е прикажано подолу.

Со уредувач на текст

XML-датотеките може да се отворат и со помош наедноставен уредувач на текст како Notepad или Word. Следете ги чекорите споменати подолу за да отворите XML-датотека со помош на Notepad.

#1) Отворете Windows Explorer и прелистајте до локацијата каде што се наоѓа XML-датотеката. Ја прелиставме локацијата на нашата XML-датотека MySampleXML како што се гледа подолу.

#2) Сега кликнете со десното копче на датотеката и изберете Отвори со за да изберете Notepad или Microsoft Office Word од листата на достапни опции за отворање на датотеката XML. Овде избираме Notepad.

#3) XML-датотеката се отвора во Notepad како што е прикажано подолу.

Со Excel

Можеби се прашувате како да отворите XML-датотека во Excel. Можеби ќе ве изненади кога знаете дека тоа е можно. Сепак, мора да се забележи дека оваа опција е погодна се додека немате премногу вгнездени ознаки во вашата XML-датотека.

Подолу ќе ги разгледаме чекорите за отворање на XML датотека во Excel:

 1. Отворете MS-Excel и кликнете Датотека->Отвори .
 2. Прегледајте ја локацијата што ја има XML-датотеката и кликнете Отвори за да ја отворите датотеката.
 3. Се прикажува скокачки прозорец со 3 опции. Изберете Како XML табела радио копче.
 4. Ова ја отвора и прикажува XML-датотеката како табела на Excel. Ознаките што се користат во датотеката XML всушност се користат за нејзино претворање во табела Excel за прикажување. Ова понекогаш може да предизвика проблеми за време на екранот кога има премногу вгнездениознаки.

Со XML Explorer

Постојат доста достапни читачи на XML датотеки за отворање и прегледување на XML датотеки. Ќе погледнеме како можете да отворите XML-датотека користејќи XML Explorer. XML Explorer е XML прегледувач кој може да ракува со големи XML-датотеки кои, како што видовме погоре, може да биде тешко да се отворат со помош на Excel.

Име на алатката : XML Explorer

Следете ги чекорите подолу за да користите отворени XML-датотеки користејќи XML Explorer

 • Преземете и инсталирајте XML Explorer
 • Сега отворете го XMLExplorer и изберете Датотека -> Отворете.
 • Прегледајте ја локацијата на датотеката и отворете ја XML-датотеката.

Цена: N/A

Веблокација: XML Explorer

Отворете XML-датотека на Mac

Исто како што ги опишавме погоре чекорите за отворање XML-датотека користејќи уредувач на текст како бележник или Microsoft Word, слично во Mac, може да се користи TextEdit за да се отвори XML-датотеката.

Отвори XML-датотека онлајн

Ако сакаме да отвориме XML-датотека користејќи онлајн алатка, тогаш имаме достапни и такви опции . Еден таков онлајн уредувач на XML е XmlGrid.net

Име на онлајн уредувач: XmlGrid.net

Почетна страница: XmlGrid

Следете ги чекорите подолу за да отворите XML-датотеки онлајн:

#1) Отворете URL XmlGrid

#2) Копирај-залепи го кодот во областа наведена како што е прикажано подолу. Во нашиот случај, ќе го копираме парчето код што го создадовме на почетокот на статијата.

#3) Сега кликнетеПоднесете за да ја видите XML-датотеката.

Цена: N/A

Веб-страница : XmlGrid

Како да креирате XML-датотека

Во горните делови, видовме како XML-датотеките може да се отвораат на различни начини. Меѓутоа, ако сакаме да создадеме XML-датотека, тогаш треба да ги знаеме правилата за синтакса. Подолу можете да добиете основно разбирање за правилата за синтаксата на XML.

#1) XML користи ознаки кои не се претходно дефинирани или стандардни, што значи дека тие се создадени од лицето кое пишува XML-датотеката.

#2) Обично, првата ознака започнува со одредување на XML верзијата и кодирањето што се користи.

Ова е стандардна ознака и се нарекува XML Prolog и изгледа вака:

#3) Прелистувачот бара кодирање за правилно да ги отвори документите.

#4) Прологот не е задолжителен, но треба да се појави како прва ознака доколку се користи.

#5) Секоја употребена ознака секогаш треба да има ознака за затворање, на пример,

#6) Ознаките се осетливи на букви. Така, ние ги третираме двете ознаки подолу како различни ознаки.

и

#7) Во рамките на пролог тагот се елементите кои понатаму имаат поделементи во нив.

#8) Структурата е генерално како подолу:

Скролај на врв