Lösningar för problem mellan ditt Bluetooth-Bluetooth-system och Android-enhet

Foto med tillstånd av Jabra.

Ankomsten av Android Lollipop har sett en ökning i Bluetooth-problem i bilen. Några av våra egna läsare har skickat e-post till oss alla typer av sådana problem över alla spektrum av Android-enheter i nästan alla fordonsmärken. Andra forum har också visat en liknande situation så det är inte så svårt att dra slutsatsen att det nya Android OS har utlöst problemet. Men är Google, som utvecklade Android, den enda enheten som klandrar för sådan fiasko?

Ärligt talat upprepas samma situation när Apple släpper en stor iOS-uppdatering för sina enheter, vilket innebär att Bluetooth-problem händer oavsett plattform eller enhet.

När det gäller att lösa Bluetooth-problem måste det finnas ett delat ansvar mellan biltillverkare, operativsystemutvecklare och tillverkare av telefonhårdvara. I detta avseende är biltillverkare inte mindre ansvariga för detta problem än Google, Apple, Samsung och andra telefontillverkare. Därför är det inte förvånande att veta att en fix ibland kan ta flera månader att bli tillgänglig eftersom berörda parter måste arbeta tillsammans först för att kunna hitta en fungerande lösning.

Bluetooth-problem i fordonet

Innan vi fortsätter med några av de vanliga problemen och deras lösningar, bör du förstå att det finns många Bluetooth-protokoll eller standarder (ibland kallade profiler). Några av dessa standarder är nya tillägg till kärnprotokollen som upprättats av branschorganisationen Bluetooth SIG. Problem uppstår vanligtvis om en ny surfplatta eller telefon använder en ny standard som inte stöds av till exempel en 10-årig bil.

Android-telefonen kan inte synkronisera meddelanden och kontakter till bilen via Bluetooth

Nyare smarta enheter använder telefonbokåtkomstprofil eller PBAP eller PBA för att synkronisera kontakter på enheter. Om ditt Bluetooth-kit i bilen inte stöder denna standard kommer du att inse att din telefon eller surfplatta kanske inte kan synkronisera adressboken med den. I detta fall kommer ingående samtal inte att visa ett igenkänt namn eller kontakt, och inte heller uppringande ID eller bild, bland många andra. Om du har det här problemet måste du kontakta din biltillverkare eller BT-bilmonteringssatsen för vägledning.

Bilstereo som inte kan spela musik lagrad i telefonen via Bluetooth

För att strömma musik via BT till din bilstereo måste båda enheterna Advanced Audio Distribution Profile eller A2DP. Detta protokoll har anpassats i stor utsträckning på grund av dess förmåga att automatiskt sänka musikvolymen om det finns ett inkommande samtal. A2DP kräver två parningar för både handsfree-samtal och för strömmande musik. Medan A2DP hanterar två viktiga uppgifter, styr ett annat protokoll som heter Audio / Video Remote Control Profile synkroniseringen av uppspelning och metadata så att en låts spårinformation, artister osv visas på din bilstereos display.

Ljudproblem mellan BT-enheter orsakas vanligtvis av programvaruförenlighet, så det bästa sättet att gå är att kontakta biltillverkarens tillverkare eller biltillverkaren för hjälp. Men varför kontakta dem frågar du?

Tja, nya smartphones och surfplattor brukar ringa bilderna i en ständigt förbättrande Bluetooth-aktiverad miljö idag så att de vanligtvis är utrustade med de senaste tillgängliga BT-profilerna. Detta i motsats till bilens BT-system, som kan vara flera år efter. För det mesta är BT-system i äldre bilar en generation bakom, så när en ny större operativsystemuppdatering introduceras för smarta enheter, stoppar tidigare fungerande BT-parning plötsligt. En helt ny bil du köper idag är förmodligen designad för några år sedan. Utvecklingscykler för BT-system i fordon jämförs längre med din telefon, som vanligtvis inte är utformad för att fungera med äldre generationens BT-system.

Vissa BT-system i fordon stöder bara Bluetooth-ljud och inte telefonsamtal. Kom ihåg att var och en av den här funktionen kräver en annan uppsättning BT-profil eller -protokoll. Detsamma gäller för GPS-funktionalitet. Var noga med att kontakta din fordons supportpersonal om ditt system stöder alla saker du vill ha.

Android-enhet som inte kan ansluta till bilens Bluetooth

Detta är en vanlig förekomst bland bilejare som ständigt använder Bluetooth-teknik. Detta gick ut efter att Lollipop släpptes förra året. Även nu får vi fortfarande e-postmeddelanden från våra läsare som ber om support eftersom deras bilsats plötsligt slutar ansluta till sin Android-enhet. Återigen är orsaken till detta en kompilationsproblem som din biltillverkare eller biltillverkare måste ta itu med.

Intermittent Bluetooth-anslutning

Om BT-anslutningen mellan din enhet och bilen ofta sjunker måste du titta på hårdvara först. Lösa kablar kan leda till att bilsatsen förlorar strömmen tillfälligt, så om det inte verkar vara något mönster när anslutningsfall faller, se till att du fysiskt kontrollerar bilsatsens elektriska länkar.

Trådlös interferens kan också orsaka sällsynta BT-anslutningsfall men nya enheter är för närvarande utrustade med teknik som är utformad för att begränsa dem till ett minimum.

Det är nästan omöjligt nu för BT-enheter att drabbas av trådlös signalstörning. Bluetooth-signaler från nya enheter anses vara relativt svaga för att orsaka betydande störningar. Det viktigaste är att spridningsspektrumshoppning är på plats för att tvinga en anordning att växla mellan 70 slumpmässigt valda frekvenser 1600 gånger varje sekund. Den fantastiska hastigheten med denna process gör det mycket osannolikt att två BT-enheter kommer att dela samma frekvens när som helst. Och även om de gör det kommer det bara att ske på en bråkdel av en sekund. Ovanpå denna populära teknik lägger andra hårdvaruproducenter till annan teknik för att fortsätta minska risken för störningar från att hända.

Allmänt om Bluetooth-teknik i fordon kommer från dess otroliga potential att erbjuda ett brett spektrum av funktionalitet. Bra fordonskonstruktioner bör överväga potentiella problem med att använda BT-system för att minimera störningar. Dagens bilar är packade med RF-enheter som GSM-sändtagare, GPS-navigationssatser, bilstereo, bland andra elektriska enheter som kan orsaka störningar. Tänk på din bil som rörlig metallburk som återspeglar trådlös signal i nästan hela tiden. Tack vare befintlig teknik på plats avbryter dessa signaler inte varandra.

Men fortfarande kan störningar ibland hända. Om du misstänker att trådlösa störningar ger dig problem, kontakta din biltillverkare för support.


Om du är en av de användare som stöter på ett problem med din enhet, låt oss veta det. Vi erbjuder lösningar för Android-relaterade problem gratis så om du har problem med din Android-enhet fyller du bara i det korta frågeformuläret i den här länken så försöker vi publicera våra svar i nästa inlägg. Vi kan inte garantera ett snabbt svar, så om ditt problem är tidskänsligt, vänligen hitta ett annat sätt att lösa ditt problem.

När du beskriver ditt problem ska du vara så detaljerad som möjligt så att vi enkelt kan hitta en relevant lösning. Om du kan, vänligen inkludera de exakta felmeddelandena du får för att ge oss en idé var vi ska börja. Om du redan har provat några felsökningssteg innan du skickar ett e-postmeddelande till oss, se till att du nämner dem så att vi kan hoppa över dem i våra svar.

Om du tycker att det här inlägget är till hjälp kan du hjälpa oss genom att sprida ordet till dina vänner. GRUNTLE.ORG har även närvaro på socialt nätverk så du kanske vill interagera med vår community på våra Facebook- och Google+ sidor.