iPad Pro 12.9in (2020) vs MacBook Air Comparison: Kan iPad Pro ersätta din Macbook?

Med varje ny iPad riktad mot professionella användare blir frågan om det äntligen är dags att använda en iPad istället för en MacBook värdligare ett svar. Den 12, 9-tums iPad Pro är ute och kostnaden liknar kostnaden för Apples MacBook Air. Men kan all den senaste tekniken som Apple har packat i iPad Pro kompensera för bristen på ett fysiskt tangentbord och ett fullständigt operativsystem för skrivbordet? Låt oss ta reda på.

ProduktvarumärkenamnPris

ÄppleApple iPad Pro 12, 9-tums skärm, 32 GB (rymdgrå)Kolla pris på Amazon

ÄppleApple 13, 3 "MacBook Air (silver)Kolla pris på Amazon

Design

MacBook Air är den mest bärbara MacBook när den släpps och kommer inte nästan med så många portar som du kan förvänta dig. Men det har fortfarande fler anslutningsmöjligheter än iPad Pro, som bara erbjuder ett 3, 5 mm ljuduttag och en USB-C-port för laddning, data och tillbehör.

MacBook Air har ett 3, 5 mm ljuduttag, USB-C-portar i stort och ett SDXC-kortplats. MacBook Air laddas också med USB-C denna gång och säger i huvudsak farväl till den vanliga MagSafe-laddaren.

Överraskande låter iPad Pro mycket bättre än MacBook Air tack vare sitt quad-högtalarsystem. MacBook Air har bara ett par stereohögtalare, som inte är nästan lika höga eller tydliga som vi skulle vilja att de skulle vara. Å andra sidan är quad-högtalarsystemet högt, tydligt och relativt boomigt.

Visa

När man tittar på den fantastiska, skarpa skärmen på iPad Pro, är det direkt uppenbart hur mycket som har visat framsteg under åren. Med 2732 x 2048 pixlar är 12, 9-tums LED-pekskärm perfekt för allt från dokumentredigering till webben till multimedia.

MacBook Air, med sin glansiga 13, 3-tums skärm med bara 2560 x 1600 pixlar, är ungefär densamma när skärmens tydlighet går. Skillnaden mellan de två enheterna blir ännu tydligare när du tänker på att iPad Pro är beröringsaktiverad och optimerad för Apple Pencil, en fantastisk pennan som möjliggör exakt, realistisk ritning och naturlig handskrift.

Ja, du kan ansluta en tredjeparts grafikplatta som den som Wacom har gjort till MacBook Air, men en kapabel grafikplatta kan sätta dig nästan lika mycket som hela den bärbara datorn.

Prestanda

IPad Pro kommer med Apples A12X Bionic-chipset, som är den mest kraftfulla chipset som företaget någonsin har producerat. Chipsatsen har 4 eller 6 GB RAM-minne, beroende på din konfigurationsinställning.

Chipsets rena bearbetningskraft är tydlig överallt. Systemet flyger, appar öppnar direkt och fungerar utan fördröjning, och spel kör felfritt vid de högsta grafiska inställningarna. För att leva upp till Pro i namnet erbjuder Apple iPad Pro med 64, 256 eller 512 GB internt lagringsutrymme.

MacBook Air levereras med en 1, 6 GHz Intel Core i5-processor med två kärnor med 8 GB RAM och Intel-grafik ombord. De tillgängliga lagringsalternativen är en 128 GB eller 256 GB PCIe-baserad SSD. Trots att MacBook Air är långt ifrån det senaste i ultraportabla bärbara datorer, hanterar den fortfarande mycket respektabelt nästan allt du kan kasta på den.

programvara

Men även hårdvaruskillnaderna mellan de två enheterna skär inte på många sätt lika djupa som skillnaden mellan iOS och macOS. Den senaste versionen av iOS-operativsystemet på iPad Pro ger dig tillgång till mer än 1 500 000 miljoner appar. Fortfarande är dess multitaskingfunktioner ingenstans nära så sofistikerade som makos. Med den senaste uppdateringen kan du åtminstone enkelt placera två appar sida vid sida och ändra storleken, men allt utöver det är inte möjligt.

Å andra sidan är macOS ett fullfjädrat operativsystem för skrivbord med otaliga professionella appar, inklusive Adobe Photoshop, skrivbordsversionen av Microsoft Word, Final Cut Pro X och många andra. App Store på macOS innehåller inte nästan lika många appar som på iOS, men urvalet är mer förfinat. Förväntar dig att genomsnittspriset för en app för MacBook Air är mycket högre än den genomsnittliga kostnaden för en app för iPad Pro - dock är professionella och stationära appar inte billiga.

Det är dock värt att notera att iPad Pro snart kommer att få sitt operativsystem - iPad OS - vilket skulle hjälpa till att överbrygga klyftan mellan operativsystem för stationära och mobila enheter.

Dom

Vår jämförelse har avslöjat att även om det på många sätt är tekniskt överlägset, är en fantastisk surfplatta som iPad Pro fortfarande inte ett bra ersättning även för en fullblåst bärbar dator som MacBook Air. Prestandan är där, men det är utmanande att dra nytta av det utan ett ordentligt desktop-operativsystem.

Nya iOS-uppdateringar indikerar att Apple skulle vilja göra operativsystemet mer lämpligt för professionella användare, och vi kan inte vänta med att se vad de kommer fram till, särskilt med iPad OS i horisonten. Tills det händer rekommenderar vi proffs att hålla fast vid vanliga bärbara datorer.

För vardagliga användare kan en iPad Pro vara en lämplig ersättning för en bärbar dator som MacBook Air. Det är dock nödvändigt att komma beredd och vara redo att komma in i en värld fylld med Lightning-tillbehör, som minneskortläsare, externa tangentbord och adaptrar.