Hur överhettas och exploderar smarttelefonbatterier och hur kan man förhindra det?

Som vi rapporterat för bara några dagar sedan har USA: s konsumentproduktsäkerhetskommission (CPSC) nu officiellt bekräftat återkallandet av Samsung Galaxy Note7. Deras beslut är en reaktion på totalt 35 rapporterade fall av batteri exploderande. Bland dem var en lärare från Essex, Storbritannien, som såg hennes enhet explodera när den låg på ett bord medan hon laddade.

Vi kommer att täcka följande ämnen här ...

  • Varför smarttelefonbatterier exploderar
  • Hur händer detta i praktiken
  • Hur man förhindrar att smarttelefonbatterier exploderar
  • Hur vet jag att min Galaxy Note7 inte kommer att explodera

Bild: Sun UK

I sitt officiella pressmeddelande sade Samsung: ”Vi håller för närvarande på att göra en noggrann inspektion med våra leverantörer för att identifiera möjliga batterier på marknaden. Men eftersom våra kunders säkerhet är en absolut prioritering hos Samsung har vi slutat försäljningen av Galaxy Note7. ”

"För kunder som redan har Galaxy Note 7-enheter kommer vi frivilligt att ersätta sin nuvarande enhet med en ny under de kommande veckorna, " tillade företaget. Med tanke på att Samsung erinrar om mer än 2 miljoner Note7-smartphones ser saker inte så ljust ut för sina aktieägare.

Men hur är det med den genomsnittliga Joe med en smartphone i fickan? Bör han vara orolig? Och vad fick exakt de 35 Galaxy Note7-smartphonesna att explodera?

Smarttelefonbatterier är inte den enda typen av batterier med explosiva tendenser. Som rapporterats av Futurism, en testkörning av Teslas Model S slutade med att bilen brast i lågor och de fyra personerna som befann sig i fordonet flydde nära när Model S snabbt förvandlades från ett hypermodernt elbil i framtiden till en ulmande hög av damm.

Detta var inte första gången för Model S att ta eld. "Tidigare Model S-bränder har tillskrivits en punktering i chassit och batteriets baksida, " förklarar Jamie Lendino från ExtremeTech. För att lösa problemet har Elon Musk, VD och produktarkitekt för Tesla Motors, meddelat att "alla bilar som produceras efter 6 mars kommer att ha tre nya undersköldar, gjorda av aluminium och titan."

Från juni 2016 uppgick den globala försäljningen till över 129 000 enheter, vilket blek i jämförelse med antalet uppladdningsbara litiumjonbatterier som används i trådlösa applikationer. Enligt European Association for Advanced Rechargeable Batteries tillverkas över en miljard litiumjonbatterier varje år, och detta antal förväntas bara växa i takt med att fler byter till elfordon.

Det som gör litiumjonbatterier så farliga, som alla brandmän som kallades in för att lägga ner de brinnande Tesla S-fordonen som upptäcktes, är det faktum att när vatten reagerar med litiumet blir värmen faktiskt värre. Brandmännen måste täta av området och spraya bilen med ett speciellt skum som användes i denna typ av situation.

Anledningen till att litiumjonbatterier kan explodera och bränna så våldsamt har allt att göra med deras design och naturliga egenskaper. "Litium lagras i anoden (negativ elektrod) och transporteras under urladdningen till katoden (positiv elektrod) via en organisk elektrolyt", förklarar säkerheten för litiumjonbatterier som publiceras från European Association for Advanced Rechargeable Batteries.

När litiumjonbatterier är i en miljö där alltför hög värme gradvis kan evakueras, stabiliseras batterierna och kyls gradvis ned. Men när värmen inte kan evakueras - vilket ofta händer inne i en smartphone eller ett stort batteripaket i ett elektriskt fordon - kommer batteritemperaturen att öka och så småningom nå en status där en situation som kallas termisk språng kan uppstå.

I en sådan situation ändrar en temperaturökning förhållandena på ett sätt som orsakar en ytterligare temperaturökning, vilket ofta leder till förödande resultat. Litium-jonbatterier är särskilt benägna att termisk språng eftersom de innehåller flera komponenter som under specifika förhållanden kan reagera och generera värme eller lågor, inklusive passiveringsskiktet, PE-separatorer, PP-separatorer, lösningsmedel, bindemedel och elektrolyt.

Hur händer detta i praktiken?

"En vanlig källa till batteriexplosion är en användare som sätter ett batteri i fickan tillsammans med reservbyte, pappersklipp eller andra metallföremål, " säger en artikel som publiceras på Battery University, en webbplats som ägnas åt grunderna om batterier. Även om moderna smarttelefonbatterier har mycket små kontaktterminaler, är det möjligt att skapa en kortslutning, vilket kan leda till en våldsam explosion.

Men användarna som såg sina Note 7-enheter tändes i lågor hade batteriet inuti smarttelefonen. Så vad hade hänt? Enligt de senaste rapporterna drev ett produktionsfel elektroderna inuti batteriet för nära varandra, vilket lämnade lite till inget utrymme tillgängligt för att hålla de positiva och negativa plattorna i batteriet. "Om något kommer in mellan dessa två plattor kan det orsaka problem, särskilt om saker inte har utformats enligt de nödvändiga standarderna, och du placerar sedan batteriet under belastningen av överladdning, " säger litiumjonbatteriernas säkerhet Rapportera. Med andra ord, den extra strömmen som uppstår under laddning orsakade en intern kortslutning som i sin tur fick batterierna att explodera.

Som vi har förklarat ovan, när litiumjonbatterier passerar en viss punkt, inträffar en termisk språng som förbigår alla interna skyddsmekaniker. De explosiva Note7-enheterna hade flera av dem inuti - en i laddaren, en nära USB-porten och en annan inuti själva batteriet - men alla kunde inte hindra den kemiska reaktionen från att intensifieras.

Samsung har förhindrat ytterligare batteriexplosioner genom att släppa "en" quick fix "för envisa Galaxy Note 7-ägare som inte vill returnera sina enheter, trots det globala återkallandet av batterier som kan explodera, " säger Engadget. Denna fix begränsar Note 7: s batteri till 60 procent, förhoppningsvis förhindrar eventuella framtida överhettningsproblem.

Men du behöver inte ha arbetskraften hos en stor, multinationell jätte för att förhindra att smarttelefonbatteriet exploderar. Dessa är de 5 bästa tipsen:

  • Använd endast tillverkarens originalbatteri och laddare.
  • Köp alla dina tillbehör från ansedda leverantörer och tillverkare.
  • Lämna aldrig enheten i heta områden eller extrem kyla.
  • Håll vätskor och fukt borta.
  • Läs instruktionerna för din enhet och tillbehör.

För mer användbara tips om hur du förhindrar att ditt smartphonebatteri exploderar, läs vår fullständiga artikel om ämnet.

I sitt senaste pressmeddelande säger Samsung: "Vår högsta prioritet är våra kunders säkerhet och vi uppmanar starkt Galaxy Note7-användare att omedelbart delta i ersättningsprogrammet baserat på lokal tillgänglighet."

För att hjälpa sina användare att identifiera om deras enhet påverkas av tillverkningsfelen har företaget infört en grön batteriikon som är synlig på statusfältet, skärmen Alltid på skärmen och snabbskärmen för avstängning. Alla enheter med den gröna batteriikonen är helt säkra att använda. Dessutom har enheter från den nya gruppen Galaxy Note7-smartphones en fyrkantig symbol på förpackningens etikett, för att hjälpa användare att identifiera smarttelefonens status redan innan de tar ut butiken.