Hur man fixar iPhone Cellular Data som inte fungerar efter iOS 13-uppdatering

Wi-Fi är inte tillgängligt så du valde att ansluta till ett mobilt datanätverk för att använda onlineappar och tjänster omedelbart. Men till din beklagelse fungerar inte mobildata. Du är säker på att det fungerade perfekt tills du installerade den nyligen utrullade iOS 13-uppdateringen på din iPhone. Det verkar som om uppdateringen inte gav ett positivt resultat för din iPhone trots allt. Och nu måste du ta itu med mobildataproblem på din iPhone. Om du har kommit in på den här sidan när du letar efter hjälp, är det här inlägget för dig. Läs vidare för att lära dig vad du ska göra om din iPhone-mobildata inte fungerar efter uppdatering till iOS 13.

Internet-surfning i mobila enheter möjliggörs inte bara via Wi-Fi utan också via mobildata. Med Cellular Data aktiverad kan du använda mobildatanätverk för att ansluta till Internet och använda internetbaserade appar och tjänster även utan ett tillgängligt Wi-Fi-nätverk. Användning av mobildata kan leda till extra avgifter, så att du konsulterar din operatör eller nätverkstjänstleverantör innan du aktiverar data på din telefon rekommenderas. Normalt fungerar mobildata som avsett så snart du sätter på den. Men precis som Wi-Fi finns det också några faktorer som kan stoppa datafunktioner och göra att den inte fungerar som avsett. Bortsett från nätverksrelaterade problem har iOS-buggar dykt upp bland de vanliga triggersna. Nedan beskrivs generiska lösningar som ofta används för att lösa problem efter uppdatering som påverkar iPhone: s mobildatafunktioner.

Innan vi går vidare till vår felsökning, om du letar efter en lösning på en annan fråga, se till att du kommer till vår felsökningssida eftersom vi redan har tagit upp några av de vanligaste problemen som rapporterats av våra läsare. Hitta frågor som liknar din och använd lösningarna vi föreslog. Om du fortfarande behöver vår hjälp efter det, kan du gärna kontakta oss genom att fylla i vårt iOS-frågeformulär.

Felsökning av iPhone med mobildata som inte fungerar på iOS 13

Innan felsökning ska du kontrollera och se till att du använder din telefon i ett område inom nätverkets täckning. Cellulära signalfält på din iPhone: s statusfält bör fungera som en snabbindikator som berättar om hur stark eller svag är nätverkssignalen som din iPhone förvärvar just nu. Om signalstyrkaindikatorn är för dålig eller svag, är det troligtvis det främsta skälet till att Cellular Data inte kunde fungera som avsett. Men om mobildata inte fungerar även om signalstyrkan är stark (fulla staplar), är problemet troligtvis inom ditt iPhone-system och det är vad du bör försöka utesluta. Du kan initiera felsökning av din iPhone när du är redo.

Första lösningen: Starta om din iPhone (mjuk återställning).

Det faktum att data fungerade bra före uppdateringen gör att det är en indikation på att något i uppdateringen har förstört funktionen och så småningom orsakat misslyckande plötsligt. Om det är det första försöket du har gjort för att använda mobildata på din iPhone efter uppdatering till iOS 13 och sedan misslyckades, kommer det att räcka om att starta om systemet eller utföra en mjuk återställning på iPhone. Observera att det finns olika sätt att starta om eller utföra en mjuk återställning och stegen varierar per iPhone-modell.

Om du använder en iPhone X eller senare variant utförs en mjuk återställning genom följande steg:

 1. Tryck och håll ned sidoknappen och endera volymknappen tills reglaget för avstängning visas.
 2. Dra skjutreglaget för att stänga av din iPhone helt.
 3. Tryck sedan på Sidoknappen igen för att slå på din iPhone igen efter 30 sekunder.

Om du använder en iPhone 8, 8 Plus eller tidigare iPhones med en Home-knapp görs en mjuk återställning på detta sätt:

 1. Tryck och håll ned knappen Top eller Side tills reglaget för avstängning visas.
 2. Dra skjutreglaget för att slå av telefonen helt.
 3. Efter cirka 30 sekunder trycker du på Top- eller Sidoknappen igen för att slå på telefonen igen.

Mindre symtom som utlöses av slumpmässiga systemglitches åtgärdas vanligtvis efter att telefonen har startat om, så försök och se om det löser problemet med dina mobildata också. Om det fortfarande inte fungerar, måste det finnas något annat som hindrar din iPhone: s mobildatasystem från att fungera. Och det är vad du behöver eliminera för att lösa problemet.

LÄS Också: Fixa WhatsApp som inte fungerar på din Apple iPhone efter uppdatering av iOS 13

Den andra lösningen: Växla och stänga av cellulära data.

Det är möjligt att din telefons mobildatasystem har skadats från den senaste övergången till iOS och därmed resulterat i dess plötsliga misslyckande. Skulle detta bara vara en mindre brist, kommer omstart av datafunktionen på din iPhone sannolikt att kunna fixa den. Så här är vad du bör försöka göra härnäst:

 1. Tryck på Inställningar på hemskärmen.
 2. Knacka på Cellular .
 3. Växla omkopplaren bredvid Cellular Data för att slå på funktionen.

Du kan prova att växla mellan nätverksalternativ som från LTE till 4G eller 3G. Du kan också aktivera Cellular Data för specifika tjänster som App Store, Mail, Music och liknande. Bläddra bara ner till avsnittet Använd mobildata för och slå sedan på omkopplaren för att stänga eller sätta på mobildata för nämnda tjänster.

Om du använder en Dual SIM-iPhone måste du ställa in eller tilldela en av dina planer som primärt datanummer så att du kan se hur mycket data som har använts.

Tredje lösningen: Växla och stänga av flygläge.

Problem som påverkar trådlösa tjänster inklusive de som uppstår genom iOS-uppdateringar kan också åtgärdas genom att utföra tricket för flygplansläget. Detta fungerar genom att samtidigt stänga av alla trådlösa funktioner på telefonen inklusive Wi-Fi-, Bluetooth- och mobildataanslutningar och sedan slå på dem igen. Så det är som att ge dessa funktioner en omstart och uppdatering samtidigt. Många har redan hittat underverk från att utföra detta trick så du kan lika gärna överväga att pröva det också. Så här görs:

 1. På Startskärm trycker du på Inställningar .
 2. Välj flygläge.
 3. Växla sedan Airplane Mode switc h för att slå på funktionen. Om du gör det inaktiveras telefonens trådlösa radio och relevanta funktioner på en gång.
 4. Medan flygplansläget är på, startar du om iPhone för att uppdatera minnet och rensa cache.
 5. När det startats om, gå tillbaka till Inställningar-> Flygplan- menyn.
 6. Vrid sedan på omkopplaren för att stänga av flygläge igen. Genom att göra det igen aktiverar telefonens trådlösa radioapparater och funktioner.

Vänta tills din iPhones mobila nätverkssignalindikator blir stabil och verifiera och se till att mobildata är aktiverat. När du har bekräftat att funktionen är aktiverad kan du försöka ansluta till Internet eller använda onlineappar och -tjänster via mobiltelefonnätanslutning. Om problemet inte är löst och du fortfarande inte kunde använda data, måste du felsöka ytterligare och utesluta andra faktorer.

LÄS Också: Hur du fixar Bluetooth som inte fungerar på din iPhone efter iOS 13-uppdatering

Fjärde lösningen: Återställ nätverksinställningar.

Om föregående tweak inte löser problemet är nästa alternativ en återställning av nätverksinställningar. Detta hjälper till att eliminera nätverksfel från ogiltig nätverksinställningskonfiguration. Det som eventuellt hände från uppdateringen var att din iPhone: s nätverksinställningar har åsidosatts och så småningom resulterat i vissa konflikter, särskilt om telefonens mobilfunktioner. För att utesluta detta följer du dessa steg för att återställa nätverksinställningar på din iPhone:

 1. Navigera till Hem-skärmen och tryck sedan på Inställningar .
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Rulla ner till och tryck på Återställ .
 4. Välj alternativet för att återställa nätverksinställningar.
 5. Om du uppmanas att ange ditt lösenord för att fortsätta.
 6. Tryck sedan på alternativet för att bekräfta att du vill återställa nätverksinställningar på din iPhone.

Denna återställning kommer inte att resultera i permanent dataförlust eftersom den inte påverkar sparade data på iPhone-lagring. Men dina nuvarande nätverksinställningar inklusive sparade Bluetooth-anslutningar, Wi-Fi-nätverk och annan relevant information raderas medan de ursprungliga nätverksvärdena och alternativen återställs.

Efter återställningen startas din telefon automatiskt igen. Då kan du börja aktivera nätverksfunktioner inklusive Bluetooth, Wi-Fi och Cellular Data så att du kan använda dem igen på din telefon. Prova det och se om Cellular Data kommer att fungera ordentligt efteråt. Om det inte löser problemet kan du gå vidare till nästa metod.

Femte lösningen: Ta bort och sätt sedan in SIM-kortet igen.

Nätverksrelaterade fel inklusive de som påverkar mobiltelefonens funktioner kan också åtgärdas genom att ta bort och installera om SIM-kortet. Medan problemet uppstod från uppdateringen är det fortfarande möjligt att ett löst eller skadat SIM-kort har något att göra med det. För att rensa detta tar du bort SIM-kortet från din iPhone, kontrollerar om det finns synliga tecken på skador, och om det inte finns något, placera det tillbaka.

Stäng av telefonen för att komma igång. Stäng av telefonen innan du tar bort SIM-kortet rekommenderas för att förhindra att SIM-kortet eller själva enheten skadas. Fortsätt sedan ta bort och installera om SIM-kortet från din iPhone med följande steg:

 1. När SIM-kortet vrids sätter du in SIM-utmatningsverktyget i SIM-facket på telefonens sida.
 2. Tryck försiktigt på verktyget tills SIM-facket dyker ut.
 3. Dra ut SIM-kortet från facket och undersök kortet om det finns synliga tecken på vätskespår eller repor.
 4. Om det inte finns någon indikation på skada på SIM-kortet, placera det tillbaka i facket i samma riktning innan det togs bort.
 5. Se till att SIM-kortet sitter ordentligt och har säkert kontakt med SIM-kortfacket.
 6. Om allt är bra, tryck tillbaka SIM-facket i telefonen tills du hör det klickar.

När SIM-facket är låst på plats, slå på telefonen igen och vänta på att den återupprättar mobilnätets signal. Om signalindikatorerna blir stabila, aktivera Cellular-data och se om det löser problemet.

Kunde du fortfarande inte få mobildata att fungera på din iPhone efter uppdatering av iOS 13?

Att utföra ovanstående procedurer räcker vanligtvis för att eliminera programvarurelaterade faktorer som kan ha förhindrat att mobildata fungerar korrekt på iPhone efter en iOS-uppdatering. Men det faktum att data fortfarande inte fungerar fram till denna punkt gör det möjligt att problemet inte kunde åtgärdas av slutanvändare och därför måste eskaleras till den tekniska avdelningen.

Kontakta din nätverksleverantör / operatör för att öka problemet för mer avancerade lösningar och rekommendationer. Det kan finnas några avancerade nätverksinställningar som måste konfigureras om eller ändras för att fungera korrekt med den senaste iOS-versionen.

Du kan också eskalera problemet direkt till Apple Support med tanke på att det startades efter installationen av iOS 13-uppdateringen. Detta kan vara ett iOS-fel som kräver en dedikerad fixlapp. Låt dem bara veta exakt vad du har gjort i ett försök att lösa problemet i slutändan.

LÄS Också: Hur fixar du Wi-Fi som inte fungerar på iPhone efter iOS 13-uppdatering

Anslut oss

Vi strävar efter att hjälpa våra läsare att fixa problemen med sina telefoner såväl som att lära sig att använda sina enheter på rätt sätt. Så om du har andra problem kan du besöka vår felsökningssida så att du själv kan kontrollera de artiklar som vi redan har publicerat som innehåller lösningar på vanliga problem. Vi skapar också videor för att visa hur saker görs på din telefon. Besök vår Youtube-kanal och prenumerera på den. Tack.