Hur man fixar en oskarp iPhone-kamera [Felsökningsguide]

Kameraproblem i mobila enheter kan hänföras till programvaruproblem eller hårdvaruskada. Det finns också några fall där problemet är knutet till användning av tillbehör från tredje part eller icke-OEM som hölje och skärmskydd. Innan du skyndar dig till ett servicecenter rekommenderas att du försöker utföra alla tillämpliga lösningar för att utesluta programvarurelaterade faktorer som kan ha orsakat samma symptom. I det här inlägget behandlas en liknande fråga på iPhone-kameran som är oskarp. Läs vidare för att läsa vilka alternativ du ska prova när du felsöker problemet i slutändan.

Innan vi fortsätter, om du letar efter en lösning på ett problem med din telefon, försök att bläddra igenom våra felsökningssidor för att se om vi stöder din enhet. Om din telefon finns i listan över våra enheter som stöds går du till felsökningssidan och letar efter liknande problem. Använd gärna våra lösningar och lösningar. Oroa dig inte att det är gratis. Men om du fortfarande behöver vår hjälp, fyll i vårt frågeformulär för iPhone-frågor och tryck på skicka för att kontakta oss.

Felsökning som är oskarp iPhone-kamera

Innan du börjar felsöka, ta bort alla höljen eller skärmskydd som inte är Apple från din iPhone. Vissa av dessa tillbehör passar inte faktiskt till din enhet och det finns därför en chans att de kan blockera kameralinsen. Som utgång verkar foton eller videoklipp som tas av kameran suddiga eller inte så levande som de borde. Även om du måste tänka på att kvaliteten på foton och videor varierar beroende på kamerans specifikationer på telefonen. Se också till att kameralinserna är fria från damm och smuts. Annars rengör linsen med någon fiberduk.

Att utesluta programvarurelaterade faktorer som orsakade iPhone-kameraproblem

Om borttagning av tillbehör från tredje part eller rengöring av kameralinsen inte ger positiva resultat, kan du fortsätta med följande procedurer för att eliminera programvarurelaterade faktorer som kan ha orsakat dina iPhone-kamerafoton / -filmer suddiga.

Följande procedurer fungerar endast om problemet tillskrivs programvarufel. För att spara tid och ansträngning från att utföra onödig felsökning, försök att komma ihåg om det fanns några tidigare fall när du tappade din iPhone eller blev våt av misstag. Om det fanns, då är din iPhone behöver service.

Första lösningen: Avsluta och starta sedan om kameraprogrammet.

Det du ser kan vara bara ett slumpmässigt problem med kameraappen. Om allt fungerade som avsett eller kvaliteten på bilder och videor som tagits av din iPhone-kamera var precis som förväntat fram till nu, kan det vara bara bland andra mindre app-brister som kan korrigeras genom att stänga och öppna den drabbade applikationen igen . Således kan du överväga detta bland de första möjliga lösningarna att prova på.

Om du använder en iPhone 8, 8 Plus eller senare modell, tvingas stängning av en app göras med följande steg:

 1. Dubbeltryck på Hem-knappen för att se dina senaste öppnade eller använda appar.
 2. Dra åt vänster eller höger för att navigera genom förhandsvisning av appar.
 3. Dra sedan upp förhandsgranskningen av Camera-appen för att stänga enskild app.

Om du använder en iPhone X eller senare modell följer du dessa steg för att tvinga stängda appar som lämnas upphängda eller körs i bakgrunden:

 1. Gå till startskärmen för att komma igång.
 2. Dra sedan upp från botten av skärmen och pausa sedan något i mitten.
 3. För att stänga appen, svep upp förhandsgranskningen av Camera-appen.

Några ögonblick senare, starta eller öppna Camera-appen igen och ta sedan ett exempelfoto eller video för att se om problemet är borta. Om kamerans utgång fortfarande är oskarp, måste du gå vidare till nästa möjliga lösning.

Andra lösningen: Mjuk återställning av din iPhone.

Den första lösningen var tänkt att korrigera mindre problem i appen inklusive de som påverkar kamerans utgångar. Men om det inte löser problemet, är ditt nästa alternativ att mjuk återställa eller starta om din enhet. Om du gör det kan du eliminera mindre programvarufel, inklusive de som orsakade kameraproblem. Detta påverkar inte någon sparad information på din iPhone-lagring, vilket gör att du inte behöver skapa säkerhetskopior.

Följande steg kommer att återställa / starta om en iPhone X eller senare modeller:

 1. Tryck och håll ned sidoknappen och endera volymknappen tills reglaget för avstängning visas.
 2. Dra skjutreglaget för att stänga av din iPhone helt.
 3. Tryck sedan på Sidoknappen igen för att slå på din iPhone igen efter 30 sekunder.

Om du använder en iPhone 8, 8 Plus eller tidigare versioner använder du dessa steg för att starta om eller mjuk återställa:

 1. Tryck och håll ned knappen Top eller Side tills reglaget för avstängning visas.
 2. Dra skjutreglaget för att slå av telefonen helt.
 3. Efter cirka 30 sekunder trycker du på Top- eller Sidoknappen igen för att slå på telefonen igen.

Låt din telefon slutföra omstart och öppna sedan Kameraprogrammet igen för att ta exempelfoton och / eller videor och se om utmatningen redan är som förväntat. Om det fortfarande är oskarp, måste du felsöka ytterligare och utesluta andra orsakande faktorer.

Tredje lösningen: Installera väntande iOS-uppdatering, om tillgänglig.

Att installera en iOS-uppdatering kan också vara nyckeln till att eliminera symptomet om malwares och systemfel är skyldiga. Programvaruuppdateringar som rullas ut av Apple innehåller vanligtvis bugfixar som är programmerade för att hantera befintliga problem på olika iOS-enheter. Bugfixer för förinstallerade appar som kameran finns också i dessa uppdateringar. Om din telefon inte har problem med att ansluta till Internet och har tillräckligt med minne och batterilivslängd, kan du gå vidare och ladda ner alla tillgängliga iOS-uppdateringar. Följ bara dessa steg för att komma igång:

 1. På Startskärm trycker du på Inställningar .
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Välj programuppdatering.
 4. Om en uppdatering är tillgänglig och du är redo att implementera den, klicka sedan på alternativet för att ladda ner och installera.

Följ resten av instruktionerna på skärmen för att slutföra installationsprocessen. Starta sedan om din iPhone när uppdateringen är klar för att se till att de senaste systemändringarna är korrekt implementerade. Starta Camera-appen efter att den startats om och se om den fortfarande är oskarp eller inte längre.

Fjärde lösningen: Återställ alla inställningar.

Inställningar som inte är korrekt konfigurerade kan också orsaka konflikter och kan vara det främsta skälet till att kameran inte fungerar som avsett. Det kan vara så att vissa anpassade inställningar på din enhet inte är inställda på ett sätt som påverkar kameraprogrammen negativt. För att utesluta detta följer du dessa steg för att återställa alla inställningar på din iPhone.

 1. På Startskärm trycker du på Inställningar .
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Rulla ner till och tryck på Återställ .
 4. Välj alternativet för att återställa alla inställningar.
 5. Ange ditt enhets lösenord när du blir ombedd att fortsätta.
 6. Bekräfta att du vill återställa alla inställningar på din iPhone.

Genom att utföra denna återställning raderar du alla dina anpassade inställningar tillsammans med den senaste konfigurationen av din iPhone. Efter återställningen återställs alla originalalternativ och värden. Det betyder att du bara måste aktivera de funktioner och funktioner som måste vara aktiverade så att du kan använda dem igen på din telefon.

Sista utväg: Återställ fabriksinställningarna på din iPhone.

Om allt annat misslyckades med att lösa problemet, är det möjligt att grundorsaken är alldeles för komplex och det kräver mer avancerad lösning. Vid detta tillfälle skulle ditt återstående alternativ vara en fabriksinställning. Detta kommer att torka allt från ditt telefonsystem inklusive komplexa fel och skadade systemdata som kan ha förstört Camera-appens normala funktion. Om du vill fortsätta ska du först säkerhetskopiera alla dina viktiga filer först så att du fortfarande kan återställa eller återställa dem senare när du behöver dem tillbaka. När du är säker på att säkerhetskopiera filer följer du dessa steg för att fabriksinställa din iPhone genom inställningar:

 1. Tryck på Inställningar från din startsida.
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Rulla ner och tryck på Återställ .
 4. Välj alternativet att radera allt innehåll och inställningar.
 5. Ange ditt enhets lösenord om du uppmanas.
 6. Tryck sedan på alternativet för att bekräfta att du vill radera och återställa din iPhone till fabriksinställningarna.

Alternativt kan du använda iTunes för att radera och återställa fabriksinställningarna manuellt på din iPhone på en dator manuellt. Du kan använda antingen en Mac- eller Windows-PC så länge den körs på ett kompatibelt operativsystem med det för din iPhone och har den senaste versionen av iTunes-appar.

Är din iPhone-kamera fortfarande oskarp?

Om din iPhone-kamera förblir oskarp efter att ha utfört alla ovanstående lösningar, kommer du troligtvis att hantera ett hårdvaruproblem. Det är möjligt att de fysiska komponenterna på din iPhone-kamera har fått någon form av skador och därför behöver reparera hårdvaran. Just nu är det bästa alternativet att ta din enhet till ett Apple-auktoriserat servicecenter på din plats och få den undersökt av en iPhone-tekniker. Om du vill utnyttja garantier, kontakta din operatör eller tjänsteleverantör för att rapportera problemet och avgöra om din iPhone är berättigad till ny enhetsersättning eller servicegaranti.

Anslut oss

Vi strävar efter att hjälpa våra läsare att fixa problemen med sina telefoner såväl som att lära sig att använda sina enheter på rätt sätt. Så om du har andra problem kan du besöka vår felsökningssida så att du själv kan kontrollera de artiklar som vi redan har publicerat som innehåller lösningar på vanliga problem. Vi skapar också videor för att visa hur saker görs på din telefon. Besök vår Youtube-kanal och prenumerera på den. Tack.