Hur du låser upp en svartlistad telefon

Så du har shoppat runt och slutligen gick du ut och köpte en smartphone som en privat fest. Du kommer i kontakt med din transportör, bara för att få reda på att de inte kan låsa upp den eftersom den är svartlistad! Nu har du i huvudsak en pappersvikt på skrivbordet som du inte kan använda på grund av den svarta listan. Du har försökt att kontakta säljaren men har hört någonting tillbaka.

Vad gör du? Vad betyder svartlista ens? Finns det ett sätt du kan komma runt svartlistan? Följ med nedan, så visar vi dig den information du behöver veta.

Vad är en svartlistad telefon?

Telefoner levereras som standard inte som svartlistade. En transportör kommer att svartlista en telefon eftersom något ganska negativt har hänt den telefonen. Detta innebär vanligtvis att den ursprungliga kontoägaren slutade betala på enheten, eller att den rapporterades som stulen, förlorad eller upptäcktes vara inblandad i bedräglig aktivitet. När en transportör svartlistar en telefon kan den inte använda sitt ursprungsnätverk längre, och det kan säkert inte låsas upp för att användas i ett annat nätverk i USA.

Du kan aktivera en svartlistad telefon, men efter en kort tidsperiod startas den av nätverket och du kanske till och med får ett telefonsamtal från AT&T angående det. I allmänhet anses svartlistade telefoner vara värdelösa och därför pappersvikter. En transportör svartlistar vanligtvis den unika identifieraren som är ansluten till telefonen - eller IMEI - och det identifieras tyvärr ingen identifikator.

Svartlistning är en term som används med GSM-transportörer. Det här är transportörer som AT&T, T-Mobile och deras dotterbolag. Det finns en helt annan term för CDMA-transportörer - transportörer som Verizon, Sprint och deras dotterbolag - och det är vad som kallas ”Bad ESN.” Det är bokstavligen ingen skillnad mellan de två termerna, det är bara hur de olika transportörerna tolkar det.

Så för de flesta har du ingen tur; Men det finns fortfarande några metoder tillgängliga för dig.

Tredje parts tjänster

Det enda sättet att du kan kringgå en svartlista eller låsa upp en svartlistad telefon är genom ett tredje part som låser upp företag. Ett låsningsföretag kan bara göra så mycket också. De kan generellt återställa telefonen tillräckligt där du kan använda den i nätverk utanför USA, men oavsett vad du gör kommer du aldrig att kunna använda telefonen i ett USA: s mobilnätverk igen.

Ring upp transportören

Om du är en privat köpare kan du ibland ringa upp transportören eller besöka ett av transportörens företagskontor för att träna något. När allt kommer omkring var svartlistan inte ditt fel, så varför skulle du behöva betala för konsekvenserna?

Ibland kan du berätta företrädaren på transportören vad som hände. Det handlar vanligtvis om att verifiera ditt personnummer, din adress och ditt statliga körkort. Du måste bevisa att du utan tvekan inte är den ursprungliga kontoägaren för dem att ens överväga att återlämna telefonen till dess normala drift. Om du kan bevisa det kan du få ett nytt SIM-kort att använda med telefonen och fortsätta som om ingenting någonsin har hänt.

Men detta fungerar inte alltid. Till exempel, om telefonen rapporterades som förlorad eller stulen, kommer du faktiskt att behöva överlämna enheten till transportören. Och tyvärr kommer du att förlora alla pengar som du betalade för telefonen som privat säljare - det finns inte mycket skydd här, särskilt om du inte vet var säljaren bor eller hur du kommer i kontakt med säljaren .

Dom

Som ni ser är det inte mycket hopp när det gäller att låsa upp en svartlistad telefon. Som vi nämnde, om det är något som rapporterades som förlorat eller stulet, kommer du bara inte att kunna använda den telefonen alls. Tjänster från tredje part är i allmänhet inte till hjälp i detta avseende, såvida du inte planerar att flytta ut från landet eller sälja telefonen till någon som bor utomlands.

Och tyvärr finns det inte många alternativ att få tillbaka dina kostnader. Du kan lämna in en polisrapport, men det kommer inte att göra mycket bra om du inte vet var personen bor eller ens har någon information om den personen.

Det är därför det alltid är bra att gå igenom några verifieringssteg innan du köper en telefon som privat köpare. Om du går till www.swappa.com kan du ange telefonens IMEI-nummer i ett fält, där Swappa kan kontrollera om det är en svartlistad telefon eller en telefon med dåligt ESN. Om säljaren inte är villig att ge dig IMEI att kontrollera, är det inte värt risken att köpa. Detta kan rädda dig från att ett framtida köp har gått fel.