Hur du kontrollerar om din Samsung-telefon är låst i nätverket

Att veta om din Samsung-telefon är nätverkslåst eller inte kan vara praktiskt i vissa situationer. En sådan situation kan vara tiden när du försöker köpa en förägd telefon. Lär dig vad olåst nätverk betyder och andra saker relaterade till det.

Innan vi fortsätter vill vi påminna dig om att om du letar efter lösningar på din egen #Android-problem kan du kontakta oss genom att använda länken längst ner på denna sida. När du beskriver ditt problem ska du vara så detaljerad som möjligt så att vi enkelt kan hitta en relevant lösning. Om du kan, vänligen inkludera de exakta felmeddelandena du får för att ge oss en idé var vi ska börja. Om du redan har provat några felsökningssteg innan du skickar ett e-postmeddelande till oss, se till att du nämner dem så att vi kan hoppa över dem i våra svar.

Vad betyder nätupplåst nätverk?

Samsung-enheter görs vanligtvis på beställning av operatörer. Detta innebär att Samsung bygger sina enheter enligt specifikationerna för bärare som köper dem. I vissa fall kan "globala" eller "universella" eller "internationella" Samsung-enheter byggas för dem som vill ha en generellt "generisk" enhet. Carrier-märkta enheter visar transportörens logotyp och är i allmänhet skräddarsydda för sina tjänster. Således ser du att Verizon Samsung-enheter har Verizon-logotypen på dem samt Verizon-ägda appar installerade. En modifierad Android-firmware från Verizon installeras också på enheten, som också är skräddarsydd för Verizon-specifikationer. Sådana specifikationer inkluderar också Verizon-specifik nätverkskonfiguration. Det betyder att telefonen kanske inte fungerar med andra nätverk. Detta är vad nätverkslåst betyder. Lyckligtvis är de flesta Verizon-enheter låsta upp i nätverk idag så att de kan fungera direkt utanför fladdermattan om du använder dem i kompatibla nätverk.

Hur du kontrollerar om din Samsung-telefon är låst i nätverket

Det finns två sätt att kontrollera om din Samsung-enhet är nätverkslåst eller inte.

Metod 1: Sätt i ett annat SIM-kort från en annan operatör

Detta är det enklaste sättet att veta om din Samsung-enhet är nätverkslåst eller inte. SIM-kortet är operatörsspecifikt, så om ett annat sätts i telefonen och visar ett av meddelandena nedan låses det inte alls upp. Din Samsung-telefon är nätverkslåst om den visar dessa meddelanden:

  1. SIM-nätverk Lås upp PIN-kod
  2. Ange Network Lock Control Key
  3. Nätverk låst

I vissa fall visas bara "Nödsamtal" på statusfältet för att indikera samma situation.

När du har satt i ett giltigt SIM-kort i telefonen, försök att ringa ett samtal och se vad som händer. Se till att felet noteras om du får ett. Du kan sedan använda Google för att söka efter betydelsen av nämnda fel. Normalt, om SIM-kortet fungerar och din telefon har låsts upp ordentligt, bör ditt första samtal gå utan problem.

Metod 2: Använd telefonuppringaren

För vissa utvalda Samsung-enheter kommer du att ringa den här koden om du har nätverkslåst eller inte: * # 7465625 #

Om din telefon visar en skärm med dessa tre artiklar, kolla in förklaringarna nedan för att veta vad var och en av dem betyder:

[] Nätverkslås

[] Delmängdlås

[] SP-lås

Om alla tre objekt anges som AV måste din Samsung-telefon vara låst upp i nätverket.

Om nätverkslås säger PÅ, är din Samsung-enhet nätverkslåst.

Om delmängslåset är PÅ måste din Samsung-enhet låsas upp och kräver en kod från den ursprungliga operatören.

Om SP-låset är PÅ måste din Samsung-enhet låsas upp och kräver en kod från tjänsteleverantören. Vissa tredjeparts butiker kan ge dig den här koden.

Om ingenting händer när du ringer * # 7465625 # kan du anta att telefonens firmware inte tillåter koden, eller att dess servicemeny har inaktiverats.

Vilket nätverk som är olåst är INTE

Att ha en upplåst nätverksenhet betyder inte att den är helt kompatibel med andra nätverk där ute. Nätverkslåsning är endast en modifiering på mjukvarunivå för att tillåta enheten att använda ett annat nätverk. Om din Samsung-enhet är olåst upp i nätverket men hårdvaran inte är kompatibel med det nätverk du försöker ansluta till fungerar den inte. Alla Samsung-enheter har en specifik radiofrekvens så om det andra nätverket har ett annat frekvensband kan din telefon inte "prata" med tornet alls.

En upplåst Samsung-telefon med nätverk betyder inte heller att alla funktioner i enheten kan fungera normalt. Till exempel kanske många Verizon-enheter inte tillåter MMS eller har problem med mobildata när de används utanför Verizon-nätverk. Detta beror på att Verizons programvara är kodad annorlunda och ibland finns det inget sätt att ändra dem effektivt.

Andra skäl till att en telefon kan vara låst i nätverket

Bortsett från det faktum att transportörer inte frivilligt låser upp sin enhet, kan andra faktorer komma till spel.

Oupprättade räkningar . Detta är ett vanligt skäl för många nätverkslåsta telefoner som säljs online. Vissa människor kanske vill bli av med sina telefoner och sälja dem online till okunniga användare. Saken är att många av telefonerna som säljs online är transportörsmärkta med obetalda räkningar kopplade till dem. Med andra ord kan den ursprungliga ägaren avsiktligt försöka sälja sina telefoner trots att de inte har betalat sitt prenumeration ännu. Om så är fallet kan en oavsiktlig köpare ta reda på för sent att deras köpta enhet kanske inte används i sitt eget nätverk eftersom det fortfarande måste låsas upp av den ursprungliga operatören.

Svartlistad . I vissa fall kan telefoner rapporteras som stulna eller förlorade av sin ursprungliga ägare. Detta kommer att få operatören att svartlista nämnda enhet. Om en enhet är svartlistad kan den inte längre använda några mobila tjänster som texter, samtal eller mobildata. Innan du köper någon förutnämnd Samsung-enhet, se till att IMEI (International Mobile Equipment Identity) -nummer eller ESN (Electronic Serienummer) är svartlistad. Du kan antingen använda en webbplats för att kontrollera den eller kontakta den ursprungliga transportören.


Engagera med oss

Om du är en av de användare som stöter på ett problem med din enhet, låt oss veta det. Vi erbjuder lösningar för Android-relaterade problem gratis så om du har problem med din Android-enhet fyller du bara i det korta frågeformuläret i den här länken så försöker vi publicera våra svar i nästa inlägg. Vi kan inte garantera ett snabbt svar, så om ditt problem är tidskänsligt, vänligen hitta ett annat sätt att lösa ditt problem.

Om du tycker att det här inlägget är till hjälp kan du hjälpa oss genom att sprida ordet till dina vänner. GRUNTLE.ORG har även närvaro på socialt nätverk så du kanske vill interagera med vår community på våra Facebook- och Google+ sidor.