Hur du fixar försenat svarsproblem på pekskärmen på din iPhone 5s

Försenat pekskärmssvar eller tröghet listas vanligtvis bland symptomen på prestandaproblem i mobila enheter. Dessa symtom är ofta bundna till otillräckligt minne, datakorruption, systemkrasch, dåliga uppdateringar, skadlig programvara och envisa buggar. I värre fall kan en långsam prestanda också vara en indikation på hårdvaruskador på telefonen. Trots detta rekommenderas det fortfarande starkt att eliminera programvarurelaterade faktorer som kan ha bromsat systemfunktionerna och därmed resulterat i försenat svarsproblem på pekskärmen. Nedan markeras generiska procedurer som ofta används för att lösa samma problem med försenad pekskärmsrespons på Apple iPhone 5s smartphone. Läs vidare för mer information.

Innan vi fortsätter, om du letar efter en lösning på ett problem med din telefon, försök att bläddra igenom våra felsökningssidor för att se om vi stöder din enhet. Om din telefon finns i listan över våra enheter som stöds går du till felsökningssidan och letar efter liknande problem. Använd gärna våra lösningar och lösningar. Oroa dig inte att det är gratis. Men om du fortfarande behöver vår hjälp, fyll i vårt frågeformulär för iOS-frågor och tryck på skicka för att kontakta oss.

Felsökning av en trög iPhone 5s, försenad pekskärmsrespons

Medan de flesta fall av långsam prestanda i tidigare enheter är knutna till hårdvaruproblem, finns det fortfarande en större chans för dig att påskynda din tröga iPhone 5s och hantera dess försenade pekskärmsrespons genom att utföra dessa praktiska tweaks, speciellt om programvarrelaterade faktorer är att skylla på. Prova dessa enkla lösningar innan du skyndar dig till ett servicecenter.

Första lösningen: Rensa alla bakgrundsappar.

Att hålla appar avstängda eller köras i bakgrunden kan dra nytta av multitasking. Att hålla fler och fler appar i detta tillstånd kan dock också orsaka problem, särskilt när någon av dem kraschar eller skadas. Därför rekommenderas det att avsluta bakgrundsappar då och då. Om du inte redan har gjort det, följ bara dessa steg för att rensa alla bakgrundsappar på din iPhone 5s:

 1. Dubbeltryck på Hem-knappen för att starta den senaste appskärmen. På den här skärmen ser du förhandsgranskningarna av apparna som du nyligen har använt men inte stängt.
 2. Dra uppåt på varje appkort / förhandsvisning för att stänga eller avsluta enskilda appar.

Använd din telefon som du normalt gör när du har rensat alla bakgrundsappar för att se hur den presterar. Om du fortfarande upplever försenade svar på pekskärmen, gå vidare till nästa möjliga lösning.

Andra lösningen: Starta om din iPhone (mjuk återställning eller starta omstart).

Rogue-appar och slumpmässiga firmwarekrascher kan också bromsa din telefon. Det här är vanligtvis vad som händer om du har använt din enhet länge och inte har startat om den ännu. Om detta är fallet kommer problemet med att lösa en mjuk återställning. Om du gör det kommer du också att rensa cacheminnet inklusive skadade tillfälliga filer som negativt påverkar andra appar och systemfunktioner på din telefon. För mjuk återställning av din iPhone 5s, hänvisar du bara till dessa steg:

 1. Tryck och håll ned strömbrytaren (viloläge / vakna) -knappen längst upp på telefonen i några sekunder.
 2. Släpp knappen när Power Off- skjutreglaget visas. IPhone stängs sedan av.
 3. Efter några sekunder trycker du på strömbrytaren (Sleep / Wake) tills Apple-logotypen visas och släpp sedan knappen.

I fallet där din iPhone svarar mycket långsamt så att den på något sätt fastnar skulle det vara nödvändigt att utföra en tvingad omstart. Detta är en simulerad procedur för borttagning av batteri som används för att tvinga att stänga av och starta om en frysta iPhone. I likhet med en mjuk återställning påverkar inte en tvingad omstart några sparade data i telefonens interna minne så det finns inga bekymmer om att förlora viktiga filer i processen. Gå bara vidare och följ dessa steg när du är redo:

 1. Tryck och håll in Hem-knappen och Sleep / Wake-knappen samtidigt i cirka 10 sekunder.
 2. Släpp båda knapparna när Apple-logotypen visas.

Låt din telefon avsluta uppstartssekvensen och använd den som vanligt efteråt.

LÄS Också: Hur man fixar iPhone 5s långsamt surfproblem, mycket långsam internetuppkoppling

Tredje lösningen: Hantera iPhone-lagring för att fixa försenat pekskärmssvar.

Som nämnts tidigare kan minnesfrågor som är särskilt lågt eller otillräckligt med minne på telefonen också utlösa förekomsten av försenade svarssymptom på pekskärmen. Det händer mycket troligt med tanke på att du har använt telefonen i flera år nu. Du har antagligen laddat ner flera appar och filer, så det är möjligt att minnet är helt upptaget. I detta fall behövs minneshantering. Följ bara dessa steg för att komma igång:

 1. Öppna appen Inställningar från din startsida.
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Klicka sedan på Storage & iCloud Usage.
 4. Navigera till avsnittet Lagring och tryck sedan på Hantera lagring.

Om den tillgängliga lagringen är mindre än en gigabyte, betyder det att du behöver frigöra lite utrymme. Du kan ta bort gamla och oönskade filer, meddelanden och appar från din enhet.

Om problemet började efter installation av en ny app kan du också ta bort den misstänkta appen.

Fjärde lösningen: Uppdatera appar och iOS till den senaste tillgängliga versionen.

Uppdateringar kan också rädda din iPhone från att bli väldigt trög. Förutom att lägga till nya funktioner, innehåller programvaruuppdateringar också säkerhetsförbättringar för att upprätthålla och säkerställa optimal systemprestanda. Som sagt, försök att kontrollera om alla väntande uppdateringar installeras för dina appar och iOS. Följ de här stegen för att leta efter appuppdateringar som väntar:

 1. Klicka för att öppna App Store från din startsida.
 2. Från App Store-skärmen bläddrar du ner till botten och knackar sedan på fliken Uppdateringar . Om du gör det öppnas en ny skärm som innehåller en lista över appar med väntande uppdateringar.
 3. För att uppdatera enskilda appar klickar du på knappen Uppdatera bredvid namnet på en app.
 4. För att uppdatera alla appar på en gång trycker du på knappen Uppdatera alla längst upp till höger.

Se istället för dessa steg för att leta efter iOS-uppdatering:

 1. Tryck på Inställningar från din startsida.
 2. Bläddra till och tryck på Allmänt .
 3. Klicka på Programuppdatering.

Om en uppdatering är tillgänglig visas ett meddelande med detaljer och nyckelfunktioner inbäddade i uppdateringen. Följ bara instruktionerna på skärmen för att börja ladda ner och installera uppdateringen på din iPhone. Se också till att din telefon har en stabil internetanslutning och tillräcklig batteritid för att slutföra uppdateringen.

Starta om telefonen efter uppdatering för att genomföra de senaste systemändringarna och för att rensa och uppdatera telefonens interna minne och systemfunktioner.

LÄS Också: Hur man fixar en iPhone 5 som sitter fast på den vita Apple-logotypen

Femte lösningen: Återställ alla inställningar på din iPhone.

Felaktiga inställningar eller ogiltig anpassning på telefonen kan också orsaka konflikter och påverka telefonens normala funktioner negativt. Om du började uppleva försenat pekskärmssvar efter att ha ändrat några inställningar eller installerat nya uppdateringar, kan du återgå till standard- eller originalkonfigurationen. Här är hur:

 1. På Startskärm trycker du på Inställningar .
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Bläddra till och tryck på Återställ .
 4. Välj alternativet för att återställa alla inställningar.
 5. Ange ditt enhets lösenord om du uppmanas.
 6. Tryck sedan för att bekräfta att du vill återställa alla inställningar på din iPhone.

Vänta tills återställningen är klar och telefonen startar om automatiskt. Efter återställningen måste du aktivera nödvändiga funktioner igen, särskilt de som är inaktiverade som standard, så att du kan använda dem igen på din telefon.

Sjätte lösningen: Radera din iPhone och återställ standardinställningarna (fabriksinställning).

Ditt sista alternativ skulle vara en fullständig systemåterställning / fabriksinställning och iOS-återställning. Detta anses bland de avancerade lösningarna som används för att hantera komplexa systemfel som inte kunde hanteras av de grundläggande lösningarna. Den huvudsakliga nackdelen med denna återställning är dock permanent dataförlust. Således rekommenderas att skapa säkerhetskopior i förväg. Om du vill fortsätta följer du dessa steg för att radera din iPhone 5s och återställa fabriksinställningarna genom inställningar:

 1. På Startskärm trycker du på Inställningar .
 2. Tryck på Allmänt .
 3. Välj Återställ .
 4. Klicka på Radera allt innehåll och inställningar från de angivna alternativen.
 5. Om du uppmanas att ange ditt lösenord för att fortsätta.
 6. Tryck sedan för att bekräfta att du vill radera din iPhone och återställa fabriksinställningarna.

Återställa din iPhone från en tidigare iOS-säkerhetskopia är också ett alternativ och en potentiell lösning om problemet tillskrivs vissa felaktiga uppdateringar. Detta kräver användning av en dator med den senaste versionen av iTunes-programvaran. Den datorn måste också innehålla iOS-säkerhetskopian som du kan återställa från. Om alla dessa krav uppfylls kan du fortsätta och börja återställa din iPhone 5s i iTunes med följande steg:

 1. Öppna iTunes på datorn för att komma igång. Använd den senaste versionen av iTunes-appen.
 2. Anslut sedan din iPhone till datorn med den Apple-medföljande USB-kabeln / Lightning.
 3. Vänta tills iTunes känner igen din iPhone och börjar synkronisera.
 4. Välj din iPhone när den visas i iTunes.
 5. Klicka på knappen för att återställa säkerhetskopiering.
 6. Leta upp iOS-säkerhetskopian som du vill återställa din iPhone från.
 7. Klicka sedan på Återställ.

Följ resten av instruktionerna på skärmen för att slutföra återställningsprocessen. Koppla inte bort datorn förrän hela systemåterställningen är klar.

LÄS Också: Hur man fixar en iPhone 5c som överhettas och bromsar ner

Har du fortfarande ett försenat svar på pekskärmen på din iPhone 5s?

Om ingen av de givna lösningarna kan lösa problemet måste du flytta och utesluta hårdvaruproblem nästa gång. Och det är när du bör ta en resa till närmaste Apple Genius-bar för ett teknisk besök. Det är inte omöjligt för din iPhone att få någon form av fysisk eller vätskeskada med tanke på antalet år som den har använts. Det försenade pekskärmsresponset kan också vara ett symptom på slitage. Och att få en uppgradering kan därför också betraktas som ett alternativ, särskilt om iPhone: s reparationsavgift är för rejäl. Prata med din operatör om uppgradering till senare iPhone-modeller som bäst passar dina behov.

Anslut oss

Vi strävar efter att hjälpa våra läsare att fixa problemen med sina telefoner såväl som att lära sig att använda sina enheter på rätt sätt. Så om du har andra problem kan du besöka vår felsökningssida så att du själv kan kontrollera de artiklar som vi redan har publicerat som innehåller lösningar på vanliga problem. Vi skapar också videor för att visa hur saker görs på din telefon. Besök vår Youtube-kanal och prenumerera på den. Tack.