Hur återställer du DNS eller spolar DNS på Apple Mac som körs på macOS Mojave

Den här korta guiden leder dig genom att återställa eller spola DNS-inställningar på Mac med MacOS Mojave-operativsystem. Denna information är användbar och kan övervägas bland andra möjliga lösningar på Internet-anslutningsproblem på din Mac, inklusive de som är associerade med långsam surfning eller intermittent Internet-anslutning. Läs vidare för att lära dig mer.

Vad är DNS och hur fungerar det?

DNS står för Domain Name System, en databas eller katalog eller domännamn. Var och en av dessa domännamn översätts till unika IP-adresser (Internet Protocol). Under lekmannen fungerar DNS som en telefonbok på Internet. Det viktigaste jobbet med DNS är att översätta mänsklig läsbar information som webbplats, domännamn eller andra internetresurser till de faktiska adresseringsprotokollen. Dessa protokoll (IP) -adresser används av datorer för att navigera och hitta information på webben. När du till exempel skriver in en URL i din webbläsare visar ISP (Internetleverantör) domännamnet, hittar dess matchande IP-adress och dirigerar sedan din Internet-anslutning till rätt webbplats.

Vilken DNS är bäst för din Mac?

I Mac-datorer rekommenderas OpenDNS för användning. Exempel på OpenDNS är 208.67.222.222 och 208.67.220.220. Om ditt Internet inte fungerar bra med OpenDNS är det här Googles offentliga DNS kan betraktas som ett alternativ. Googles offentliga DNS är för IPv4-åtkomst är 8.8.8.8 och 8.8.4.4. För IPv6-åtkomst rekommenderas 2001: 4860: 4860 :: 8888 och 2001: 4860: 4860 :: 8844. Du kan använda någon av dessa adresser som din primära eller sekundära DNS-server.

Även om DNS inte är direkt ansluten till din internethastighet är det en av faktorerna som kan påverka hur en webbsida laddas på din dator. Bland de snabbaste gratis och offentliga DNS-servrarna hittills finns Comodo Secure DNS, Norton ConnectSafe, GreenTeamDNS och SafeDNS, för att nämna några.

Hur spolar eller återställer du DNS-serverinställningar på din Mac?

DNS-serverinställningarna på din Mac kan ändras eller ändras när Internet-problem uppstår. Om problemet tillskrivs felaktiga DNS-cacheminne är spolning av DNS-serverinställningar en potentiell lösning. För Internetproblem som är knutna till korrupt DNS rekommenderas att återställa DNS-serverinställningar. Läs vidare för att ta reda på hur detta utförs på din Mac med MacOS Mojave-systemgränssnittet.

Spolning / rensning av cachelagrat DNS på Mac macOS Mojave

Problemet med långsam surfning är vanligtvis kopplat till en gammal DNS-cache. DNS-cache eller DNS-resolver-cache är en tillfällig databas eller mapp som hjälper till att påskynda DNS-sökningar genom att lagra poster med alla senaste nätverksförfrågningar. Så istället för att memorera IP-adresser för din favoritwebbplats, kommer din enhet bara att använda en cache-tabell med senaste DNS-uppslag för att avgöra vilken webbresurs som ska laddas. Medan cache tjänar bra syften, kan det också utlösa vissa problem om det skadas över tiden. En skadad DNS kan leda till intermittenta problem med att ladda webbplatser. För att utesluta detta rekommenderas att spola DNS-cache eller återställa DNS-serverinställningar på din enhet. Om du gör det rensas eller raderas alla ogiltiga objekt från din DNS-cache. Den här processen påverkar inte din surfhistorik, webbplatsdata, sparade lösenord eller andra tillfälliga internetfiler som sparas som cachade filer på din Mac.

I macOS Mojave-enheter görs spolning av DNS-cache på detta sätt:

  1. Öppna Terminal-appen med hjälp av kortkommandot Command + Space bar.
  2. Skriv sedan in terminal och tryck på Enter- knappen.
  3. Kopiera detta kommando till terminal: sudo killall -HUP mDNSResponder; sova 2;
  4. Tryck sedan på Enter- tangenten.
  5. Ange rätt lösenord för din macOS och tryck på Enter igen för att fortsätta.
  6. Avsluta terminalen med hjälp av kortkommandot Command + Q.

Din DNS-cache bör nu rensas eller spolas.

När och varför är det nödvändigt att spola eller återställa DNS på din Mac?

Det är viktigt att rensa DNS-cache eftersom namnservrarna, även kända som domännamn, kanske inte löser rätt IP när din DNS är cache. Som ett resultat kan du dirigeras till en cache-webbplats eller inte kunna upprätta en anslutning till själva webbplatsen.

Spolning eller återställning av DNS-serverinställningar kan också hjälpa till att lösa anslutningsproblem, DNS-förfalskning och inaktuella problem eller när en webbplats har flyttat servrar.

Dessutom kan rensning eller spolning av DNS-cache hjälpa till att förhindra DNS-kapning, lösa problem med sidbelastning, förhindra avbrott från nyligen gjorda serverändringar, skydda enheten mot skadlig programvara och genomföra en ändring av nätverksinställningarna.

Det är också viktigt att rensa / spola DNS innan du använder Google DNS eller Open DNS-servrar som DNS för din enhet.

Ett annat enklare och enklare sätt att spola eller återställa DNS på din Mac är genom en tredjepartsprogramvara eller Mac-rengöringsprogramvara som MacPaws CleanMyMac X, CCleaner Professional, Macbooster 7, Intego Mac Washing Machine X9 och AppCleaner, för att nämna några. Du kan välja att använda något av dessa alternativa verktyg om du tycker att Terminal-metoden är komplicerad eller svår att använda. Du kan ladda ner något av dessa verktyg och installera det på din dator vid behov. Se bara till att läsa systemkraven för att verifiera och se till att programvaran är kompatibel och fungerar bra med ditt Mac- eller macOS Mojave-operativsystem, särskilt. För att få några ledtrådar om verktygets effektivitet kan du läsa tidigare recensioner genom att läsa tidigare recensioner.

Hur testar jag DNS-servern?

När du har konfigurerat DNS-serverinställningar på din Mac kan du testa det med nätverksverktyg. Här är vad du bör göra då:

  1. Öppna appen Nätverksverktyg på din Mac. Du kan hitta den här appen genom att gå till mappen / System / Library / CoreServices / Application .
  2. Klicka på Sök och ange en Internet-adress för att leta upp.
  3. Ange en domännamnadress som www.apple.com eller en numerisk IP-adress för en webbplats du känner till.
  4. Klicka sedan på Sök- knappen för att bekräfta DNS-sökning.

Kontakta din Internet-leverantör (ISP) eller nätverksadministratör om du vill ta reda på vilken DNS-server du ska använda på din Mac och för mer avancerad konfiguration av DNS-serverinställningar. Om du vill felsöka stora Internetproblem på din Mac som är knutna till DNS-serverinställningar kan du istället be mer hjälp från Apple-Mac Support-teamet.

Jag hoppas att vi har kunnat hjälpa dig att lösa problemet med din enhet. Vi skulle uppskatta det om du hjälpte oss att sprida ordet så dela detta inlägg om du tyckte att det var till hjälp. Tack så mycket för att du läste!