Hitta namnet på den låten utan att känna till texterna

Vissa språk har någonstans ett ord för den tortyrande känslan som kommer till liv när du hör ett iögonfallande utdrag av en låt som du antingen aldrig har hört tidigare eller inte kommer ihåg namnet på, men som desperat vill lyssna på i sin helhet. Tack vare modern teknik kan du äntligen avsluta din tortyr och exakt identifiera alla okända låtar som du snubblar över med en ansluten enhet som din smartphone eller smarthögtalare.

Shazam är en app för musikidentifiering som förvärvades av Apple i slutet av 2017 för 400 miljoner dollar. Med hjälp av smarttelefonens mikrofon fångar Shazam ett kort exempel på musik som spelas, skapar sitt akustiska fingeravtryck och jämför fingeravtrycket med en stor och alltid expanderande databas med mer än 11 ​​miljoner låtar. Så komplicerat som det kan verka tar hela processen för identifiering av musik bara några sekunder, och resultaten är förvånansvärt korrekta. Varje resultat åtföljs av praktiska knappar för delning av sociala medier, länkar till Google Play Musik och YouTube och till och med texter. Förutom musik kan Shazam också känna igen tidningar, affischer eller böcker med din smarttelefons kamera, vilket gör det till en viktig app för alla smartphone-missbrukare.

Om du äger en Android-smarttelefon som stöder Google Assistant, till exempel Google Pixel 2 eller LG G6 eller Nokia 8, kan du ta reda på vad de populäraste låtarna heter utan att installera någon tredjepartsapp. Fråga bara Google Assistant "Vilken låt är det här?" Eller "Vilken låt spelar?"

Sedan november 2017 har Google Assistant förmågan att passivt lyssna på musik omkring dig och identifiera trendiga låtar efter ungefär en minut lyssnande. Eftersom Google Assistant kräver så långt ljudprov fungerar det bäst när du lyssnar på musik hemma eller på en fest. När Google Assistant identifierar en låt visar den automatiskt låtens texter och länkar till YouTube, Spotify och Google Play Music.

Genius är i uppdrag att kommentera varje musikstycke som någonsin har gjorts. Denna webbplats och mobilapp har en imponerande samling av hip-hop- och raptexter, ofta med förklaringar skriven av artisterna själva. Den officiella Android-appen låter dig söka över 1, 7 miljoner låtar och bidra genom att kommentera alla låtar du känner och älskar. Du kan söka antingen manuellt eller trycka på ljudvågsknappen och låta appen känna igen den för närvarande spelade låten för dig med din smarttelefons mikrofon.

Enligt utvecklarna är Musixmatch världens största samling av sångtexter. Det som skiljer Musicmatch från andra samlingar av sångtexter är dess förmåga att synkronisera texter med musik som spelas på YouTube, Spotify, Pandora och andra tjänster. Du klickar helt enkelt på realtidsmeddelandet för att visa Musixmatchs widget för flytande texter och vänta några sekunder tills den identifierar den för närvarande spelade låten och hämtar texterna åt dig. Musixmatch kan visa texter även utan Internet-anslutning, och det stöder bärbara enheter och TV-strömning.

Medan alla ovan nämnda lösningar för musikidentifiering kan hjälpa dig hitta namnet på en låt medan låten spelas, kan Amazon Echo hjälpa dig att identifiera en låt som redan har slutat spela. På vilket sätt? Genom att lyssna till dig sjunger du några ord eller rader från låten. Oroa dig inte: Echo bedömer inte din sång (åtminstone ännu inte), och dess förmåga att identifiera låtar blir bättre och bättre för varje dag. För att använda den här funktionen i Amazon Echo, allt du behöver göra är att säga, "Alexa, spela låten som går ..."