Bästa Astronomy Stargazing-app för Android för att utforska himlen

Våra smartphones, i kombination med förstärkt verklighet, erbjuder ett fantastiskt sätt att utforska himlen och upptäcka många underverk i universum. De flesta astronomi och stargazing-applikationer fungerar på en liknande princip: de bestämmer din plats med GPS-sensorn och elektronisk kompass i din enhet, så att du helt enkelt kan peka Android-smarttelefonen eller surfplattan i valfri riktning och se saker som annars skulle bli synliga bara med mycket dyr, professionell utrustning.

Vissa av er känner till Sky Map som Google Sky Map, som var det ursprungliga namnet på denna Android-implementering av Google Sky, en online-himmel- och yttre rymdvisare. Den första versionen av applikationen släpptes den 20 januari 2012 och släpptes under Open Source-licensen Apache 2.0.

Teamet bakom applikationen ville göra det enkelt för användare att lära sig om natthimlen. Sky Map finns gratis i Google Play-butiken och ingår inga inköp i appen. Det laddades redan ner av över 10 000 000 människor, som gav det en genomsnittlig betyg på 4, 5 stjärnor.

Det första du behöver göra när du installerar appen är att kalibrera kompassen i telefonen. Följ bara 3-stegsinstruktionerna som visas på skärmen så kommer du att vara bra att gå på bara några sekunder. Efter det kan du helt enkelt peka din enhet vart du vill se vad som är i himlen. Med hjälp av ikonerna till vänster kan du filtrera olika typer av himmelkroppar för att enkelt upptäcka vad du letar efter. Du kan också söka efter en viss planet eller en stjärna, vilket kommer att resultera i att en stor pil dyker upp på skärmen och navigerar mot objektet.

En god nyhet för ägare av äldre smartphones och surfplattor som inte har en inbyggd kompass är det faktum att du kan växla till manuellt läge och navigera genom att dra fingrarna över skärmen. Det kanske inte är så bekvämt som det augmented reality-läget, men det fungerar, och det är allt som betyder något.

National Aeronautics and Space Administration (NASA) är känt för sin pågående ansträngning för att hjälpa allmänheten lära sig om universum. Deras Android-applikation är fullpackad med de senaste bilderna, videor, uppdragsinformation, nyheter, funktionshistorier, tweets och till och med en bekväm åtkomst till NASA TV.

Applikationen använder en enkel layout som består av 9 brickor placerade i ett rutnät på programmets huvudskärm. Varje kakel representerar en viss kategori av innehåll, vilket gör det mycket enkelt att navigera till det intresse du är mest. När du hittar något som särskilt fångar din uppmärksamhet kan du dela det med vänner på sociala medier med bara ett tryck på en knapp eller spara det med favoritfunktionen. NASA vet att bilder av djupa rymden skapar underbara bakgrunder, så de tillät användare att spara dem på sina mobila enheter.

Om du håller ett öga på alla de senaste rymdrelaterade upptäckterna, kommer du att vara glad att veta att appen ger den senaste informationen om lansering och nedräkning. Det finns också en ständigt uppdaterad lista över kommande ISS-möjligheter, vilket är särskilt praktiskt om du parar ihop NASA-appen med en augmented reality-stargazing-app, som Sky Map eller Star Chart, som är nästa applikation på vår lista.

Star Chart är en augmented reality-stargazing-app för Android som ger ett fönster in i universum. Precis som Sky Map använder den enhetens kompass och GPS för att peka var användaren är och visar sedan natthimlen som om användaren tittade på den genom ett teleskop. Applikationen används nu av över 20 miljoner människor över hela världen - och av en god anledning.

Jämfört med Sky Map erbjuder Star Chart i princip samma upplevelse men förbättrar den i flera viktiga aspekter. Till att börja med är kompasskalibreringsprocessen nu helt sömlös, vilket sparar dig den tråkiga processen att luta din smartphone eller surfplatta upprepade gånger i olika riktningar tills du får rätt. Utvidgningen i sig är mycket jämnare, och du känner verkligen som appen reagerar flytande på varje rörelse när du ser på himlen. Sist men inte minst har kartan över natthimlen fått en ganska synlig visuell översyn. Konstellationer har vackra bilder lagt över dem, så du förstår verkligen varför tidiga astronomer gav dem namnet som de gjorde.

En mycket cool ny funktion är möjligheten att använda röststyrning för att utforska solsystemet bara genom att säga kommandon som "Fly me to the Moon" eller "Titta på Andromeda". Dessa stora himmelsföremål återges sedan i 3D, så att du kan utforska dem på nära håll. Slutligen kan du växla upp till 10 000 år framåt eller bakåt i tiden med hjälp av Time Shift-funktionen.

Det enda du behöver tänka på är att appen kommer med köp i appen. De inkluderar förmågan att spåra kometer, meteorduschar, satelliter och även möjligheten att utforska det utökade solsystemet.

Stellarium Mobile Sky Map är unik bland alla andra applikationer på denna lista, eftersom dess historia går tillbaka till 2001, då Fabien Chéreau, en fransk programmerare, lanserade PC-versionen. Applikationen har sedan dess portats till Linux, Windows, Mac OS X och nyligen också till mobila enheter som kör Symbian, Maemo, Android och iOS.

Applikationen beskrivs som ett fullt utrustat planetarium för smartphones, och det är lätt att se varför, när du tänker på det för att skryta med en häpnadsväckande katalog med över 600 000 stjärnor som visas som en realtids zoombar himmelkarta. Vissa nebulosor och galaxer har till och med HD-bilder. Stora solsystemplaneter och månar återges i 3D.

Stellarium Mobile Sky Map har inga inköp i appen, men det är inte tillgängligt gratis. Applikationen kostar $ 2, 49, vilket kan avskräcka vissa människor från att prova det. Vi tror dock att det är värt kostnaden, och du kan alltid bara vänta tills den kommer att säljas för att få den till en bråkdel av priset.

Med de fyra applikationer som presenteras i denna artikel har astronomi aldrig varit så tillgängligt. Du kan använda dem för att introducera denna fascinerande naturvetenskap för barn eller som ett sätt att koppla av och lära sig något intressant samtidigt. Det kan finnas andra astronomi och stargazing-appar för Android, men vårt urval täcker nästan allt du kanske vill ha från dem.