Apple iPhone SE-mikrofonfråga: hör inte ljud, ljud oklart under samtal, mikrofon fungerar inte [Felsökningsguide]

Det har tidigare rapporterats från vissa användare av Apples specialutgåva iPhone, om olika problem med iPhone: s mikrofon. Bland de vanligaste problemen är mikrofonens ljudutgång under telefonsamtal, som tycktes vara så låga eller inte hörbara. Samma problem uppstår när du spelar in en video eller använder andra ljudfunktioner på iPhone.

Till exempel, under ett telefonsamtal hade människor från andra änden svårt att höra den som ringer eller vice versa. Vissa upplevde liknande problem när de hade telefonsamtal via FaceTime eller ringde samtal med ett headset eller Bluetooth-enhet. Av vissa skäl hörs deras röst knappast på den andra sidan.

Vad kunde möjligen ha orsakat det här irriterande problemet att transpirera på denna mindre men ändå kraftfulla iPhone? Svaret på denna fråga expliceras nedanför denna sida tillsammans med de rekommenderade lösningarna och tillämpliga felsökningsmetoder för att lösa den underliggande orsaken. Om du råkar stöta på den här sidan när du gör online-sökningar efter potentiella lösningar på ett mikrofonproblem på samma iPhone-enhet, är detta innehåll för dig. Läs vidare för att få hjälp med att fixa ett problem med iPhone SE-mikrofonen.

Innan vi fortsätter med vår felsökning, om du har andra problem med din nya iPhone SE, gå till vår felsökningssida för vi har redan publicerat några guider och handledning. Du kan också kontakta oss genom att fylla i vårt frågeformulär för iPhone-frågor. Detta är en gratis konsultationsservice som vi erbjuder och allt vi behöver är information om problemet. Så snälla, ge oss det så att vi kan hjälpa dig bättre.

Varför fungerar inte iPhone SE-mikrofonen ordentligt?

Enhetsproblem som påverkar mikrofonkomponenten kan antingen bero på programvarufel eller maskinvaruskada. Du kan betrakta dig själv på något sätt om den mikrofonproblem du har att göra är mjukvarorelaterad. I sådana fall kan du fortfarande prova några lösningar för att försöka fixa problemet i slutändan utan att ta din enhet till en iPhone-tekniker och betala för service eller reparation. Men om hårdvaran är skyldig på ditt mikrofonproblem, är det redan en annan historia. Majoriteten, om inte alla hårdvarorelaterade problem i mobila enheter troligen kommer att fixas av en auktoriserad tekniker om inte användaren är fullt utrustad och kan utföra reparationen själv.

Programvarorelaterade problem som kan utlösa mikrofon- eller ljudproblem på iPhone skulle inkludera men inte begränsas till en skadad fil, felkonfigurerade ljudinställningar, programvarufel eller felaktiga uppdateringar. Det finns också andra fall av problem med ljud eller mikrofon som var bundna till ett felaktigt headset, Bluetooth-högtalare eller andra ljudenheter ihopkopplade med iPhone SE för ljudutgång. Användning av inkompatibla iPhone-fodral eller iPhone-tillbehör från tredje part kan också vara den skyldige.

 • Skadade filer - när skadade ljud- eller musikfiler spelas upp finns det en större chans att fel uppstår. Användare kanske tror att det är iPhone: s mikrofon eller ljudfunktion som visar dåliga symtom men faktiskt är det en skadad fil som inte fungerar korrekt.
 • Felkonfigurerade inställningar - ljudinställningar hör också till faktorerna när det gäller att ha ljudproblem med iPhone: s mikrofon. Till exempel har din iPhone inget ljud eftersom volymen är inställd på att stänga av eller den lägsta nivån. Med det sagt, kontrollera först volyminställningarna när du inte hanterar några ljudproblem som när andra inte kunde höra din röst när de har FaceTime-chatt eller telefonsamtal. En annan inställning att överväga att kontrollera på iPhone SE är Bluetooth. Det är möjligt att din iPhone inte producerar något ljud helt enkelt för att den för närvarande är i par med andra Bluetooth-aktiverade enheter som headset eller högtalare.
 • Programvarufel eller felaktiga uppdateringar - även om programvaruuppdateringar generellt är utformade för att hålla iOS-enhetssystem optimerade, kan de också innehålla vissa buggar som kan orsaka problem efter uppdatering. Du kan betrakta detta som en potentiell syndare, särskilt om mikrofonproblemet eller ljudproblemet på din iPhone började direkt efter installation av en programuppdatering (iOS).
 • Tillbehör från tredje part - flera fall av problem med ljud eller mikrofon på iPhone var kopplade till användningen av tredje parts hölje eller iPhone-tillbehör som inte är kompatibla med telefonens fysiska system. Detta är en av de främsta anledningarna till varför man rekommenderar starkt att använda originaltillbehör till iPhone som iPhone-hölje.
 • Maskinvaruproblem - en annan möjlighet till varför iPhone SE-mikrofonen inte fungerar korrekt eller inte producerar något ljud beror på att den är skadad. Mikrofonen kan skadas på grund av stark inverkan, som när iPhone tappades. Exponering för vätska kan också orsaka vätskeskador på mikrofonen. Symtom på fysiska och vätskeskador kan manifestera sig senare eller kort efter händelsen av dropp eller exponering av vätska.

Hur åtgärdar du mikrofonproblem på din iPhone SE?

Lösningarna kan variera beroende på den bakomliggande orsaken till mikrofonproblemet. Du kan arbeta direkt på vad som utlöser symptomen eller prova andra tillämpliga lösningar som potentiella lösningar. Det första alternativet är bara bäst om du är säker på vad som orsakar ljud / mikrofonfrågan i första hand. Annars måste du verkligen överväga en metod för upplösning av tester och fel.

Nedan är möjliga lösningar och rekommendationer som du kan försöka fixa iPhone SE-mikrofonproblemet i slutändan. Se till att testa din enhet efter att ha slutfört varje metod för att avgöra om problemet redan har rättats. Fortsätt annars till nästa tillämpliga lösning.

Steg 1. Testa mikrofonen på din iPhone.

Ibland kan telefonsamtal stoppas av nätverksproblem. Exempelvis fortsätter problem med lågt till inget ljud eller ljud att stängas av under telefonsamtal. Du kanske tror att problemet finns på mikrofonen men faktiskt är det ett nätverksproblem som intermittent eller instabil mobilanslutning på iPhone. För att utesluta denna möjlighet kan du testa varje mikrofon på iPhone.

Din iPhone har mer än en mikrofon, inklusive mottagaren / den främre mikrofonen, den bakre mikrofonen och den nedre mikrofonen.

Den primära mikrofonen finns på undersidan av din iPhone.

 • För att testa den här mikrofonen, försök att öppna röstmemo och tryck sedan på inspelningsikonen. Prata i mikrofonen för att spela in din röst och tryck sedan på uppspelningsikonen för att spela upp inspelningen. Om du hör din röst tydligt betyder det att mikrofonen fungerar bra.
 • När du använder högtalartelefonen medan du är i ett telefonsamtal och att din röst låter svag, försök att se till att din iPhone-mottagare inte är blockerad eller täckt.

I det fall ljud från andra inspelningar låter svagt eller Siri inte kan höra dina röstingångar, se till att mikrofonen nära iSight-kameran (övre, baksida av iPhone) och mottagningen inte är blockerad eller täckt.

Olika sätt att testa din iPhone SE-mikrofon för att se om den fungerar eller inte:

 • Genom Siri - försök att öppna Siri och fråga något. För att göra det, tryck på Hem-knappen i några sekunder tills Siri öppnas. När det är på, prata med Siri och fråga vad som helst. Om Siri inte svarar, försök igen med en högre röst.
 • Via Camera-appen eller FaceTime - Camera-appen eller FaceTime-appen kan också användas för att testa iPhone: s mikrofon. Öppna Camera-appen, spela in en video för uppspelning och kontrollera om du kan höra din röst tydligt eller inte. Alternativt kan du spela in ett FaceTime-ljud för att testa mikrofonen. FaceTime är kanske inte tillgängligt i vissa länder.

Steg 2. Ta bort iPhone-tillbehör.

Skärmskydd, filmer eller fodral kan täcka mikrofonen, iSight mic eller iPhone-mottagaren och därmed orsaka problem på iPhone: s ljudutgång. För att säkerställa att detta inte orsakar ditt problem, försök ta bort någon av dessa tillbehör från din iPhone och testa sedan mikrofonen om den fungerar korrekt utan fallet. Om det gör det är problemet i iPhone-fodralet. Annars fortsätt felsökningen.

Steg 3. Inaktivera brus Cancelation

En av de användbara funktionerna på iPhone är brusavbrott. När den är aktiverad reducerar det omgivande ljud när du ringer på din iPhone. Men ibland kan det att påverka den här funktionen orsaka mindre problem, särskilt på ljudutgångskvaliteten. För att se till att detta inte orsakar det här problemet, försök att stänga av det tillfälligt.

 • För att göra det, gå till Inställningar-> Allmänt-> Tillgänglighet-> Telefonbrusavbrytning-> slå på omkopplaren för att stänga av funktionen.

Försök testa din iPhone-mikrofon med den här funktionen avstängd och se om det finns några förändringar.

Steg 4. Starta om (mjuk återställning) av din iPhone SE.

Vissa ljudproblem är knutna till mindre programfel, som vanligtvis kan åtgärdas med en mjuk återställning eller enkel omstart på enheten. Här är rätt sätt att göra en mjuk återställning eller starta om på din iPhone SE:

 • Tryck och håll nere Sleep / Wake-knappen i några sekunder tills den röda skjutreglaget visas.
 • Dra skjutreglaget för att stänga av din iPhone helt.
 • Vänta i minst 30 sekunder.
 • Efter den förflutna tiden trycker du på och håll ner viloläge / vakna-knappen igen tills Apple-logotypen visas. Din iPhone startas sedan igen.

Efter omstarten kan du testa iPhone-mikrofonen med någon av de nämnda testmetoderna för att se om den redan fungerar.

Steg 5. Kontrollera mikrofoninställningarna.

Om ljudproblemet bara uppstår när du använder vissa appar kan du försöka kontrollera mikrofoninställningarna på din iPhone och se till att appen har behörighet att få åtkomst till mikrofonen.

till Inställningar-> Sekretess-> Mikrofon för att komma åt och konfigurera det här alternativet.

Konfigurera alternativ på apparens tillstånd i enlighet därmed.

Steg 6. Uppdatera din iPhone SE till den senaste iOS-versionen.

Enhetsproblem som utlöses av programvarufel eller buggar kommer troligen att fixas av en iOS-uppdateringsinstallation. Detta beror på att programuppdateringar också innehåller bugfixar. Om du ännu inte har uppdaterat iOS på din iPhone SE bör du överväga att göra det redan.

 • Gå till Inställningar-> Allmänt-> Programuppdatering för att leta efter tillgängliga iOS-uppdateringar. Om en uppdatering är tillgänglig trycker du på Ladda ner och installera för att fortsätta. Följ instruktionerna på skärmen för att slutföra nedladdning och installation av iOS-uppdateringen på din iPhone.

Testa din iPhone efteråt för att se om mikrofonproblemet redan har rättats.

Steg 7. Återställ alla inställningar.

Om ingen av de ovannämnda lösningarna fungerade hittills är ditt nästa alternativ att återställa alla inställningar. Processen raderar alla dina aktuella inställningar inklusive mikrofoninställningar på din iPhone. Detta kan eventuellt lösa problemet, särskilt om felkonfigurerade inställningar eller alternativ är skyldiga.

 • För att återställa alla inställningar, gå till Inställningar-> Allmänt-> Återställ-> Återställ alla inställningar . Ange vid behov rätt lösenord för att fortsätta. Tryck på Återställ alla inställningar igen för att bekräfta åtgärden.

Starta om din iPhone efter återställningen och försök sedan testa mikrofonen igen för att se om problemet har rättats med inställningen återställs. Om problemet kvarstår, överväg nästa metod.

Steg 8. Återställ (torka) din iPhone från fabrik.

Detta måste endast betraktas som en sista utväg om allt annat har misslyckats med att lösa problemet. En fabriksåterställning raderar eller raderar din iPhone helt och återställer den till fabriksinställningarna. Om du är villig att prova den här metoden, se till att säkerhetskopiera enheten innan du fortsätter. Du kan säkerhetskopiera din iPhone via iCloud eller iTunes för den delen. Processen kan ta längre tid att slutföra beroende på antalet innehåll lagrat på iPhone.

 • För att återställa din iPhone SE från fabriken, gå till Inställningar-> Allmänt-> Återställ-> Radera alla innehåll och inställningar . Om du uppmanas, ange rätt lösenord för att fortsätta, tryck sedan på Radera iPhone för att bekräfta åtgärden.

Efter återställningen, fortsätt med enhetsinställningen och testa sedan mikrofonen för att se om den nu fungerar bra.

Andra rekommendationer

 • Koppla ur alla tillbehör som är anslutna till iPhone: s headsetuttag.
 • Kontrollera och rengör mikrofonen och hörlursuttaget
 • Damm och smuts som täcker mikrofonen kan också påverka ljudkvaliteten som mottas av mikrofonen. Vid behov kan du rengöra mikrofonen från damm eller smuts med en dammblåsare, tandpetare eller nål. Rengör det dock försiktigt och försiktigt.
 • Liksom med hörlursuttaget kan du försöka ta bort hörlurstillbehöret från din iPhone och se till att inget finns i hörlursuttaget som kan ha blockerat ljudet. Om du ser smuts eller damm blockera det kan du använda samma verktyg för att rengöra hörlursuttaget. Se till att rensa bort eventuella skräp från mikrofonerna eller iPhone-mottagaren.

Kontakta Apple Support för mer hjälp

Om iPhone SE-mikrofonen fortfarande inte fungerar även efter att ha utfört alla ovannämnda lösningar, är ditt näst bästa alternativ att kontakta Apple Support för problemupptrappning och andra rekommendationer. Tydligen är problemet redan utanför din kapacitet att lösa. Det är också möjligt att mikrofonproblemet utlöses av hårdvaruskada på iPhone.

Om du misstänker att det finns hårdvaruskador på din enhet och att ringa Apple helpdesk inte är ditt alternativ, bör du bättre överväga att ta din iPhone till en tekniker för hårdkontroll och / eller reparation.

Anslut oss

Besök vår felsökningssida för att se fler lösningar på andra iPhone-problem som vi har behandlat i våra tidigare inlägg. Om du vill nå vårt iOS-supportteam för ytterligare hjälp kan du göra det genom att fylla i detta formulär med all nödvändig information. Se till att ge oss de väsentliga detaljerna i frågan som du behöver hjälp med så vi skulle kunna ge dig bästa möjliga lösningar och rekommendationer att prova på.