6 bästa gratisverktyg för fjärråtkomstprogram 2020

Syftet med fjärråtkomstprogramvara, ibland även kallad fjärrskrivbordsprogramvara eller fjärrkontrollprogramvara, är att låta dig styra en dator på distans från en annan dator. Detta kan vara användbart när en vän eller släkting som inte är lika datorvänlig som du ber dig om hjälp eller när du låter ett program köras på din dator och vill övervaka dess framsteg även när du är borta.

De flesta mjukvaruverktyg för fjärråtkomst förlitar sig på en klientserverarkitektur, med både klienten och servern som använder en mjukvara för att underlätta anslutningen. I praktiken innebär detta att du måste installera en värdapplikation för fjärråtkomstprogramvara på datorn som du vill få åtkomst till på distans och sedan köra ett program för fjärråtkomstprogram för klienter på varje enhet som du vill ansluta till datorn från.

Vissa program för verktyg för fjärråtkomst gör det enklare än andra, så det är viktigt att välja ett som passar dina behov och kompetensnivå. Typiskt, ju mer komplicerat ett fjärråtkomstprogram är, desto större kontroll över fjärranslutningen ger det dig. För att komma igång har vi valt ut fem bästa tillgängliga mjukvaruverktyg för fjärråtkomst och beskrivit huvudegenskaperna för var och en.

1. TeamViewer

TeamViewer är det överlägset mest populära mjukvaruverktyget för fjärråtkomst tillgängligt. TeamViewer har anslutit över 1, 7 miljarder enheter varje dag och har övertygat miljoner hemmakunder och företagskunder om att det är den bästa fjärranslutningslösningen på marknaden med dess otroligt snabba och säkra globala nätverk, brett utbud av funktioner och utmärkt användarvänlighet.

TeamViewer är gratis för personligt bruk och det är tillgängligt för Windows, macOS, Linux, Chrome OS, iOS, Android, Windows RT, Windows Phone och BlackBerry. Förutom fjärrsupport kan du också använda TeamViewer för filöverföringar, fjärrskrivning eller för att komma åt obevakade datorer, servrar, Android-enheter, försäljningsställenheter eller offentliga skärmar.

2. Chrome Remote Desktop

Om du använder Chrome webbläsare eller äger en Chromebook är Chrome Remote Desktop utan tvekan det mest enkla fjärråtkomstprogramvaran du kan använda för att få åtkomst till dina enheter på distans. Utvecklat av Google och tillgängligt som en Chrome-app. Detta program för fjärråtkomst använder ett proprietärt protokoll utvecklat av Google för att överföra händelser, video och ljud från tangentbord och mus från en dator till en annan.

När du har installerat Chrome Remote Desktop på din dator kan du börja dela ditt skrivbord helt enkelt genom att ge åtkomst till vem du vill. Alla anslutningar är helt säkrade, så det finns ingen anledning att oroa sig för att någon fångar upp din fjärrskrivbordssession och stjäl känslig information från dig. Chrome Remote Desktop är gratis och fungerar på Windows, macOS, Linux, iOS och Android.

3. Fjärrverktyg

Remote Utilities är ett avancerat mjukvaruverktyg för fjärråtkomst med stöd för Active Directory, som är en katalogtjänst som Microsoft utvecklade för Windows-domännätverk. Syftet med Active Directory är att bland annat autentisera och auktorisera alla användare och datorer i ett Windows-domäntypsnätverk. Eftersom Remote Utilities enkelt integreras i alla Active Directory-miljöer kan du använda den för att administrera hela nätverket med enastående komfort.

Remote Utilities kan fungera som en 100-procentig autonom lösning för fjärrsupport för att uppfylla de striktaste säkerhetskraven, och den levereras med ett användbart MSI Configurator-verktyg som låter dig skapa ett anpassat värdinstallatör för ytterligare distribution över ditt nätverk. Du kan prova Remote Utilities gratis i 30 dagar och använda online-kalkylatorn för att ta reda på hur mycket Remote Utilities som skulle kosta dig efter provperiodens slut.

4. UltraVNC

UltraVNC är ett program med öppen källkod för fjärråtkomst som riktar sig till personer som önskar den största mängden kontroll över sina fjärranslutningar. Den använder VNC-protokollet, som ursprungligen utvecklades vid Olivetti & Oracle Research Lab i Cambridge och är nu tillgängligt i ett antal varianter, inklusive det som implementerades i UltraVNC.

UltraVNC fungerar endast på Windows och stöder olika funktioner, t.ex. kryptering, filöverföring, chat och flera autentiseringsmetoder. För att fjärradministrera en dator från en annan med UltraVNC måste de två datorerna kunna kommunicera direkt över ett nätverk. Detta leder ofta till NAT / brandväggsproblem, vilket gör UltraVNC betydligt svårare att installera än ovan beskrivna verktyg för fjärråtkomst.

5. Microsoft Remote Desktop

Microsoft Remote Desktop är ett enkelt men ändå kraftfullt program från Microsoft som låter dig ansluta till en fjärrdator eller virtuella appar och stationära datorer. Det är tillgängligt för alla Windows-baserade enheter och fungerar tillsammans med assistenten för Remote Desktop, som lades till i Windows 10 Fall Creators-uppdateringen (1709) och är också tillgänglig som en separat nedladdning.

För att aktivera fjärråtkomst i Windows väljer du bara Start och klickar på ikonen Inställningar till vänster. Välj sedan Remote Desktop under System-gruppen och använd skjutreglaget för att aktivera Remote Desktop. Så enkelt är det att använda Microsoft Remote Desktop.

6. CloudBerry Remote Assistant

CloudBerry Remote Assistant är ett lättanvänt Windows-verktyg för fjärrkontroll och skrivbordsdelning. När du har ställt in länkarna mellan två datorer väljer du om du vill ge full åtkomst eller bara visa rättigheter. SSL-krypteringen som används för all kommunikation säkerställer att alla dina anslutningar är helt säkra.

Lösningen ger många snygga funktioner, som obevakad åtkomst, text- och röstchatt, multiregional autentiseringsserver och filöverföring. För direktstöd kan du upprätta anslutningen utan installation på målarbetsstationen.CloudBerry Remote Assistant är helt gratis för personligt och professionellt syfte.