5 tips för att göra din iPhone snabbare

Gör din iPhone inte hur den brukade? Upplever du ofta förseningar? Kraschar appar på dig hela tiden? Vill du förlänga livslängden på din äldre iPhone genom att göra den snabbare? Om du har svarat ja på någon av dessa frågor är den här artikeln åt dig.

Digital hamstring är en riktig fråga. Människor förvarar gamla dokument, musik, videor, flera kopior av identiska bilder, sparade webbsidor och till och med appar. Medan de flesta av oss lyckas upprätthålla viss moderation, kan alla dra nytta av någon digital vårrengöring - din iPhone ingår.

Vad innebär en typisk vårrengöring? Flera saker, faktiskt. Här är en kort checklista som du bör gå igenom varje gång du märker att din iPhone visar tecken på att bromsa ner:

 • Radera oanvända appar : App Store har över 2 miljoner appar och antalet växer snabbt. Om du är som oss vill du prova alla de senaste träffarna och göra din iPhone så användbar du kan genom att installera appar för varje tillfälle. Tyvärr, ju fler appar du har installerat, desto mer troligt är din iPhone att sakta ner. Lagringsutrymme är den uppenbara frågan, men många appar börjar automatiskt i bakgrunden och berövar din enhet värdefulla CPU-cykler. Vi rekommenderar att du går igenom varje app på din enhet och försöker komma ihåg när det var sista gången du använde den. Vi är villiga att satsa på att du kommer att upptäcka åtminstone några appar som du inte längre behöver.
 • Radera sparade webbdata: Precis som alla andra webbläsare sparar Safari automatiskt olika webbdata, till exempel kakor, historik, formulär eller bilder, för att minska laddningstiderna, erbjuda smarta förslag och göra många andra användbara saker. Ibland är det en bra idé att ge Safari en ny start genom att gå till Inställningar och klicka på alternativet Rensa historik och webbplatsinformation. Kom ihåg att det kommer att inaktivera URL-förslag tills Safari samlar viss webbläsningshistorik.
 • Radera gamla konversationer : Dessa dagar går meddelanden långt bortom smiley-ansikten och några tiotal kB-stora bilder. Videor, högkvalitativa GIF och röstinspelningar har alla blivit en del av våra dagliga textbaserade konversationer och tar mycket plats på våra enheter. En av de vanligaste orsakerna till otillräckligt lagringsutrymme på iPhone är appen Meddelanden. Som standard är det inställt att aldrig ta bort gamla konversationer. De flesta bör dock ändra inställningen för att frigöra lagringsutrymme. För att göra det, gå till Inställningar, klicka på Meddelanden och ändra inställningen Behåll meddelanden från Forever till 30 dagar.
 • Rensa appcache : De flesta appar använder den lokala lagringen för att lagra användarinställningar, tillfälliga filer eller andra typer av appdata. Medan vissa utvecklare går ut för att koda sina appar för att ta upp så lite lagringsutrymme som de kan, är andra inte så omtänksamma. Följaktligen är det inte ovanligt för en enkel app att ta upp hundratals megabyte lagringsutrymme utan någon anledning alls. Det som är värre, lagringsutrymmet förblir ofta upptaget även efter att utvecklaren har släppt en uppdatering. På iPhone är det snabbaste sättet att ta bort app-cache att installera appen igen. Ett alternativ är Jailbreak och ett speciellt mjukvaruverktyg.
 • Stäng bakgrundsprocesser : Medan du är på det bör du stänga alla bakgrundsprocesser som inte behöver köras. Vi rekommenderar inte att du gör detta eftersom vi är bekymrade över hur mycket minne apparna kan ta; Vi rekommenderar att du stänger bakgrundsförfaranden för att förhindra att de blir aktiva ibland, vilket orsakar förseningar. Du kan göra detta genom att dubbelklicka på Hem-knappen, aktivera appomkopplaren och svepa upp för att stänga alla icke-nödvändiga
 • Starta om din enhet : Du kan bli förvånad över hur mycket en enkel omstart kan lösa. När du startar om din iPhone rensar du helt dess minne, får alla appar och systemprocesser att starta igen och gå igenom deras startsekvenser.

De flesta iOS-uppdateringar som släppts av Apple ger med sig en viss prestandaökning. Det kan bara vara en lite bättre multikärnprestanda, eller det kan vara en mindre optimering av minneshantering, men dessa små förändringar kan staplas över tiden och bli märkbara.

För att manuellt leta efter iOS-uppdateringar, gå till Inställningar, sedan Allmänt och klicka på Programuppdatering för att kontrollera om du har den senaste versionen av iOS. Du måste vara ansluten till ett Wi-Fi-nätverk och ha din enhet ansluten till en laddare. Eftersom systemuppdateringar kan ta en stund att installera kan du välja om du vill att din iPhone ska installera uppdateringen när du sover eller omedelbart.

Alternativt kan du uppdatera din iPhone med iTunes. Det här är praktiskt när du inte kan uppdatera trådlöst. Du behöver den senaste versionen av iTunes och en kabel för att ansluta din iPhone till din dator. I iTunes väljer du din enhet, klickar på Sammanfattning och klickar sedan på Sök efter uppdatering. Om en uppdatering är tillgänglig, klicka på Ladda ner och uppdatera.

Den enda gången vi inte rekommenderar att du uppdaterar till den senaste versionen av iOS är om du äger en mycket gammal iPhone. Prestanda för den senaste iPhone är betydligt bättre än prestanda för bara två eller tre generationer gamla iPhoner. Det enda sättet för Apple att införa nya, mer hårdvarukrävande funktioner är att bortse från deras prestanda påverkan på gamla iPhoner. Att installera iOS 9 på iPhone 4s är till exempel en hemsk idé. ”Jag fick ett dåligt fall av långsamhet när det kom till kameraprogrammet, där hastigheten är nyckeln. Att fånga ett bedårande men ändå flyktig kattansikte (eller antar mänskligt ansikte, antar jag) kräver att appen är redo att gå, kommenterade Chelsey B. Coombs om prestandan för iOS 9 på iPhone 4s.

Inställningsappen döljer många användbara alternativ för att göra din iPhone snabbare. Det är inte direkt uppenbart vad varje alternativ gör, och de kommer alla med några kompromisser:

 • Inaktivera appautomatuppdateringar: Som standard uppdaterar din iPhone appar automatiskt i bakgrunden. Detta är bekvämt eftersom du alltid får njuta av de senaste versionerna av dina favoritappar utan att tänka på att uppdatera Nackdelen med autouppdateringar är deras oförutsägbarhet. En uppdatering kan starta medan du är i mitten av att titta på en YouTube-video eller när du spelar ett krävande spel, vilket får dina Internethastigheter att falla och din spelupplevelse försämras till följd av avmattningar. Du kan ändra uppdateringsbeteendet i avsnittet iTunes & App Store i appen Inställningar. Där kan du stänga av alternativet för uppdateringar.
 • Inaktivera automatiska nedladdningar: Bortsett från appuppdateringar laddar din iPhone också automatiskt ned ändringarna som görs på andra enheter, till exempel om du köper en låt eller gör ändringar på ett dokument i Pages. Vi rekommenderar att du inaktiverar automatiska nedladdningar tillsammans med appuppdateringar. Du kan göra det i avsnittet iTunes & App Store i appen Inställningar. Leta efter en inställning med namnet Automatiska nedladdningar och stäng av motsvarande reglage.
 • Inaktivera uppdatering av bakgrundsapp : Med lanseringen av iOS 7 har Apple gjort det möjligt för utvecklare att få appar att köra i bakgrunden och utföra de uppgifter som begärs. Alla bakgrundsappar bör kunna kontrollera för ny information endast på ett intelligent och kontrollerat sätt som inte negativt påverkar batteriets livslängd eller prestanda, men rapporter om massiv batteriladdning orsakad av bakgrundsappar är rikligt. Om du inte har någon användning för bakgrundsappar kan du inaktivera funktionen genom att gå till avsnittet Allmänt i appen Inställningar och stänga av alternativet Bakgrundsappuppdatering.
 • Aktivera inställningen Reducera rörelse: Inställningen Reducera rörelse är inriktad på personer som upplever rörelsesjuka på grund av animations- och parallaxeffekterna som introducerats i iOS 7. När den är aktiverad avaktiveras inställningen eller helt enkelt inaktiverar många systemanimationer, vilket frigör hårdvara resurser för viktigare saker som appar. Inställningen finns i avsnittet Allmänt i appen Inställningar under Tillgänglighet. Slå på den och försök växla mellan appar för att se vad den gör.
 • Aktivera inställningen Reducera transparens : Transparenseffekten som har präglat iOS-designspråket sedan version 7.0 är inte bara gilla av alla eftersom den kan vara förvirrande och svår att använda, utan kan också påverka prestandan på din iPhone negativt. . Lyckligtvis, sedan iOS 7.1, kan du inaktivera den genom att öppna Inställnings-appen, gå till Allmänt, Tillgänglighet och aktivera alternativet Minska transparens.

Smarttelefoner är på många sätt som cyklar. De kör bra och utan problem för den första månaden eller två. Sedan, nästan som med en vipp av en omkopplare, slumpmässiga knakar, klick och kläckor visas och försvinner aldrig. Den enda skillnaden är att creaks, klick och clucks som smartphones gör är av digital karaktär.

För att återställa din smartphone till det orörda tillstånd som det var i när du först lade in den i rutan måste du utföra en återställning till fabriksinställningarna. Sådan återställning raderar informationen och inställningarna på din iPhone och installerar den senaste versionen av iOS.

Innan du kan göra det bör du ha den senaste versionen av iTunes på din dator och göra en säkerhetskopia. Du kan också återställa din enhet till fabriksinställningarna direkt från inställningsmenyn genom att gå till Allmänt, Återställ och knacka på alternativet Radera allt innehåll och inställningar, men iTunes-metoden är säkrare.

Med den senaste versionen av iTunes installerad och din iPhone säkerhetskopierad, öppna iTunes på din dator och anslut din iPhone med en kabel. Välj din iPhone och klicka på Återställ på panelen Sammanfattning. Klicka på Återställ igen för att bekräfta och vänta på att din enhet ska återställa till fabriksinställningarna.

Du kanske inte gillar att höra den, men ibland är det bäst att säga adjö till din gamla iPhone och få en ny. Genom att hoppa bara två generationer framåt kommer du att få ett löjligt prestationsökning samt många nya, spännande program- och hårdvarufunktioner.

Eftersom iPhones behåller sitt återförsäljningsvärde under mycket längre tid än Android-enheter är det en bra idé att sälja och uppdatera relativt ofta.

ProduktvarumärkenamnPris

ÄppleApple iPhone 7 Unlocked Phone 32 GB - USA-version (Silver)Kolla pris på Amazon