3 bästa Android 6.0 Marshmallow Custom ROMs

Trots att Android 6.0 Marshmallow har funnits sedan oktober 2015, är dess marknadsandel fortfarande mindre än 20 procent, enligt den senaste statistiken från Google. För de flesta användare är det främsta skälet till att de inte kan njuta av den senaste versionen av Android-operativsystemet attityden hos deras trådlösa operatör eller enhetstillverkare. Tyvärr ger många transportörer och tillverkare endast mycket begränsat stöd, eftersom de främst fokuserar på att sälja nya enheter.

Den goda nyheten är att du kan få Marshmallow på din enhet genom att blinka en anpassad ROM. Du kommer definitivt att behöva åtminstone lite erfarenhet av datorer eller en mycket god förmåga att följa anvisningarna. Men belöningen är verkligen värt den tid och ansträngning du lägger in den. Låt oss börja med en kort introduktion till anpassade ROM: er, så att du vet varför du bör prova en av våra topp 3 favorit Android 6.0 Marshmallow anpassade ROM.

En ROM (skrivskyddat minne) liknar ett vanligt operativsystem, till exempel Windows från Microsoft eller Mac OS X från Apple. Den innehåller alla systemnivåer på låg nivå och grundläggande (och inte så grundläggande) applikationer, till exempel en kalender, kamera, anteckningsblock eller filhanterare. I de flesta fall har varje enhet en egen ROM som har anpassats av transportören eller tillverkaren för att hävda enhetens hårdvara till dess maximala potential.

Men på grund av tidsbegränsningar, mänskliga fel och olika andra faktorer lyckas det sällan att transportörer och enhetstillverkare släpper en perfekt ROM. Ibland innehåller ROM-programvaran som orsakar avmattningar, eller den saknar väsentliga funktioner som är svåra att leva utan. Det är där anpassade ROM kommer in. En anpassad ROM ersätter den förinstallerade versionen av Android med ett anpassat operativsystem.

Många anpassade ROM: er är baserade på AOSP (Android Open Source Program). ”Det är en version av Android-källkoden som har utvecklats av Google i sitt varumärkeskonsortium för att erbjuda en ren version av systemet, som är tillgänglig för alla. Det kan modifieras av utvecklare utan att följa standarder för Google-applikationer, ”förklarar en artikel om MakeUseOf.

Andra ROM-skivor är helt enkelt fininställda versioner av den ursprungliga ROM-enheten som din enhet levererades med. I båda fallen finns det flera avgörande fördelar med anpassade ROM.

Fördelarna med anpassade ROM: er

Om din operatör eller tillverkare har gått vidare och lämnat din åldrande enhet är en anpassad ROM troligtvis det enda sättet att du kan njuta av det senaste Android-operativsystemet. Uppgradering till den senaste versionen av Android ökar din säkerhet kraftigt, gör att du kan njuta av alla de senaste apparna och spelen från Play Store och ger dig tillgång till nya, praktiska funktioner.

En anpassad ROM är också det bästa sättet hur du kan förlänga livslängden för din smartphone eller bärbara dator med ytterligare ett år, två eller kanske till och med tre. Anpassade ROM-utvecklare lägger timmar på timmar på att optimera ROM: s prestanda genom att ta bort flaskhalsar och genom att justera olika systemnivåinställningar.

De flesta anpassade ROM: er låter dig också anpassa din enhet i mycket högre grad. Det beror delvis på att de exponerar många dolda inställningar, men ännu viktigare är det att de ger dig root (administrativ) åtkomst. Med root-åtkomst öppnas en helt ny värld av mycket kapabla Android-appar för dig.

Slutligen kan en anpassad ROM vara det enda sättet hur du kan uppleva Android på det sätt som det föreställdes av Google. Att använda din smartphone eller surfplatta utan Samsungs TouchWiz eller Xiaomis MIUI kan vara ett uppfriskande frisk luft.

Blinkar en anpassad ROM

Processen för att ladda en annan version av Android-operativsystemet kallas vanligtvis ROM-blinkning. Det utförs vanligtvis med ett anpassat återställningsverktyg, som CWM eller TWRP. Detta verktyg gör det möjligt att installera vilken kompatibel ROM som helst med bara några kranar på skärmen. Eftersom varje ROM har olika krav och installationsinstruktioner kommer vi inte att gå in på detaljer i den här artikeln.

Den första versionen av CyanogenMod 13 släpptes den 15 mars 2016 och det var en omedelbar hit. CM13.0 förde många efterlängtade Android 6.0.1 (r17) -funktioner, såsom batterisparande slumfunktioner och den nya behörighetsmodellen.

CyanogenMod, vanligtvis förkortat till CM, har utvecklats sedan 2008 och projektet har för närvarande över 50 miljoner människor som driver CyanogenMod på sina telefoner. CyanogenMod är baserat på Android Open Source-projektet och designat för att öka prestanda och tillförlitlighet jämfört med Android-baserade ROM-skivor som släpps av leverantörer och operatörer.

Om du vill prova CyanogemMod 13 på din enhet, gå över till nedladdningsavsnittet på den officiella webbplatsen och sök efter din enhet (CTRL + F i din webbläsare). När du hittar en kompatibel ROM, ladda ner den till din dator och följ installationsinstruktionerna för anpassade återställningsbilder och CyanogenMod-installationsprogrammet. Det finns också många YouTube-videor, till exempel den här, som ger dig visuella steg-för-steg-instruktioner.

OmniROM lanserades av en grupp utvecklare (Xplodwild, Chainfire, Dees_Troy, Pulser och Entropy) som var missnöjda med CyanogenMods satsning på finansiering under 2013. Huvudmålet med ROM är att ge no-frills, nästan lager Android-upplevelse med några få fina extrakt på toppen.

Just nu är OmniROM Marshmallow nattliga utsläpp på gång. Följande enheter har inkluderats för nattlig support: Nexus 5 (hammerhead), Nexus 5X (bullhead), Nexus 6 (shamu), Nexus 7 (2013) (flo), Nexus 10 (manta) och flera andra enheter, inklusive Nexus 4 (mako), kommer att läggas till under de närmaste dagarna.

OmniROM har en utmärkt wiki, som förklarar i detalj hur man installerar ROM: n. Du kan ladda ner en lämplig ROM från den officiella nedladdningssidan, och du uppmuntras också att besöka projektets GitHub-sida och delta i ROM: s utveckling, om du har de nödvändiga färdigheterna.

Som beskrivs på ROM: s Google Plus-sida är “Dirty Unicorns för närvarande ett AOSP / CAF-baserat projekt. Startade 2012 av Alex Cruz alias Mazda av nyfikenhet. ... Det var baserat på AOKP och hade verkligen ingen avsikt att vara något annat. Tiderna förändras och idag har vi en full lista av begåvade utvecklare med enormt stöd från tema, utvecklare och många människor runt om i samhället såväl som några få OEM-företag. ”

Dirty Unicorns är kanske den näst mest populära anpassade Android-ROM, till stor del tack vare sitt breda urval av enheter som stöds, som inkluderar Google Pixel C. ROM är öppet utvecklad på GitHub, och du kan ladda ner den från den officiella webbplatsen. Om du inte är säker på hur du installerar Dirty Unicorns på din enhet, titta på den här YouTube-videon, som förklarar allt du behöver veta.

I det sällsynta fallet att din enhet inte är kompatibel med någon av de tre ROM-skivorna som introducerats i den här artikeln finns det fortfarande lite hopp kvar. Gå över till forumet för Utvecklare och sök efter din enhet. Där hittar du sannolikt anpassade ROM: er utvecklade av oberoende utvecklare och Android-entusiaster specifikt för din smartphone eller surfplatta.